Depremin en ağır etkilerinin görüldüğü illerden biri olan Malatya’da da depremzedeleri Ramazan telaşı sardı. Her ne kadar büyük bir göç yaşanmış ve eski ramazan hazırlıkları pek görülmese de yine de bazı hazırlıklar sürüyor.

Şehir genelinde eski ramazan öncelerinde birçok ara sokakta ya da bazı evlerde kadınların bir araya gelerek yaptıkları yöresel ekmekler artık tarih oldu gibi. Çünkü birçok mahalle yıkıntıya uğramıştı. Şehir genelinde 170 binadan sadece 60 bin bina hasar almadı. 110 bin bina ya yıkıldı, ya ağır yada az hasar aldı. Bu durum şehrin birçok geleneğini de birkaç yıllığına erteletti.

Fakat birçok Malatyalı alışıla geldik bazı lezzetlerinden vaz geçmiyor. Özellikle malatya yöresinde yufka, tandır, bilik ve ekşili ekmek oldukça rağbet görüyor.

Şehirde artık eski imece usul ekmekler yapmanın yerini artık kadınlar tarafından yapılarak satışlar aldı. Büyük emeklerle üretilen ekmek çeşitleri ülkenin birçok şehrindeki Malatyalılar tarafından büyük ilgi görüyor.

Malatya’nın Konak eski adıyla Banazı mahallesinde tandır ekmekleri ve yufka pişireren Gülten Doğanşahin deprem öncesi faaliyet gösterdiği işine deprem den sonra evini mahallesini kaybetmesine rağmen devam etmiş.

MALATYALILAR YURT DIŞINDAN BİLE SİPARİŞ EDİYOR

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte büyük bir yoğunluk yaşandığını belirten Gülten Doğanşahin, “Sabahleyin kalkıyoruz, yufka yapıyoruz,sonra tandır ardından da bilik yapıyoruz. Ramazan öncesinde büyük bir ilgi ve rağbet var. Sadece Malatya içinden değil Malatya dışında olan diğer hemşerilerimize de ekmek gönderiyoruz. Çok istek oluyor.  Bunu ben İstanbul'a gönderiyorum, yurt dışına gönderiyorum. Kayseri'ye, Adana'ya, Ankara'ya gönderiyorum. İl dışında olan birçok hemşerimiz bu ekmekleri talep ediyor.” diye ifade etti.

TADINI SADECE MALATYALILAR BİLİYOR, YİYENLER BEĞENİYOR

Malatyalı olmayanların bu yöreye özgü ekmek çeşitlerini pek bilmediğini belirten Doğanşahin, Bilmeyenler gelip yediğinde çok beğeniyorlar. Daha çok biliğin tadını beğeniyorlar. Ben 4 yıldır bu işi yapıyorum.” Dedi.

İŞİNDEN GAYET MEMNUN

Bu işe başladığı günden bugüne kadar müşteri sayılarını artırdığını ve ilginin gayet güzel olduğunu aktaran Gülten Doğanşahin, “Annemgil yapıyordu eskiden  Annemden öğrendim. Sevgiyle çabamla uğraşarak böyle bir iş kurdum. Yeltendiğim işi de becerdim. Yaptığım ürünleri müşterilerim, benden bu ekmekleri alanlar da oldukça beğendi. Gösterilen ilgiden de oldukça memnunun 4 senedir, yufka, tandır, bilik ve ekşileme ekmeği yapıyorum. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte büyük bir ilgi var çok şükür. Ramazan ayında da üretime devam edeceğiz” derken bilik ve tandır ekmeğini 10 TL’den yufka ekmeğini ise 7 buçuk TL’den sattığını ifade etti.