Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, gittikçe artan iklim değişikliğinin etkilerinin günlük hayatta daha fazla hissedilmeye başladığını dile getirdi. Deniz yüzey sıcaklıklarının bu kadar yüksek seyretmesinin kara yüzeylerini de etkilediğini anlatan Tağıl, geçen yıl El Nino yılına girdik buna bağlı bir yüzey sıcaklık artışı yaşandı, şimdi La Nina'ya doğru bir geçiş öngörülüyor ama hala okyanus sularının neden ortalamanın üstünde seyrettiğini tam olarak söyleyemiyoruz diye konuştu.
Bitkilerin soğuklama dönemi var
Türkiye'de kış mevsiminde ortalamaların üzerinde sıcaklıkların yaşandığını,sıcaklık artışının bitkiler üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu ifade edenProf.Dr Şermin Tağıl, şunları kaydetti:
"Bitkilerin soğuklama dediğimiz bir dönemi var. Yani belirli bir uyuma dönemi geçirmesi gerekiyor ama maalesef bu yıl ortalamanın üzerinde sıcaklıkları yaşamamız, bitkilerin bu soğuklama dönemini kesintiye uğrattı. Meyve ağaçlarının çiçek açtığını görüyoruz. Eğer mart ayında soğuklarla karşılaşmazsak olumsuz bir durum olmayabilir çünkü bu yıl yağış ortalamanın üzerinde gerçekleşti ama mart ayında soğukla karşılaşırsak bu da meyve üretiminin düşmesine neden olabilir. Türkiye'de 2 yıldır "kar kuraklığı'' yaşanıyor bu durumun barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olacağını" belirtti.
Kaynak: SPUTNİK TÜRKİYE