Malatya’da seminer düzenleyen ve depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Japon Bilim Adamı Yoshinori Moriwaki Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın dünyanın en büyük fayalarından biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin depremleri domino taşı gibi geliyor, dedi ve deprem dirençli yapılar konusundaki uyarılarını yineledi

Depremler ve Afet Yönetimi konusunda özel bir mekânda seminer düzenlendi. Düzenlenen seminere Konuşmacı olarak, Afet Yönetimi Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş ile Japon İnşaat Mühendisi Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki katıldı.

İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş tarafından tanıtım sunumu yapıldı. Görünüş, konuşmasında, yaşanan 6 Şubat depremini değerlendirerek sunumlar eşliğinde , Afet Öncesi Yapılması gereken hazırlıklar, Depremden etkilenme oranları, Deprem esnasında yapılması gerekenler, Konutların afetlere karşı dirençleri, ev içindeki risk faktörleri, Acil durumda yapılması gerekenler konusunda izleyicilere bilgiler verdi. 

MESELE KAT YÜKSEKLİĞİ DEĞİL

Sunumun ardından söz alan Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki yaptığı konuşmada, şunları söyledi. “ Japonya'da biliyorsunuz Japonya’da 2 bin civarında dünyanın en yüksek binaları var.  Ama deprem dirençli.” dedi

DEPREMLER DOMİNO TAŞININ YIKILMASI GİBİ BİRBİRİNİ İZLİYOR

 Yoshinori  Moriwaki yaşanan 6 Şubat depremi ile ilgili görüşlerini şu şeklîde paylaştı. “ Kuzey Anadolu fay hattı,  Endenozya, Malezya üzerinden geliyor, kuzey İran'dan sonra,  Azerbaycan ve Türkiye geliyor. Yunanistan’dan dışarıya, İspanya'ya gidiyor. Yani dünyanın çok büyük fay faylarından bir tanesi diye söylenebilir.  Türkiye'nin gelen faylara bakınca 1939 Erzincan depremi, Tokat’ta oldu. Doğu’dan Batı’ya doğru sırayla geliyor. Sanki domino taşı gibi.  Türkiye'nin depremi öyle geliyor.

1998 yılında Gölcük, İzmit, Adapazarı depremleri, 1912 de Çanakkale depremi var. Şimdi Marmara Bölgesinde herkes, ben dahil depremi konuşuyoruz. 2019’da Elazığ, Tunceli bölgesinde deprem yaşandı. Ama doğu Anadolu fay hattı o zaman kırılmaya başladı ve sıra sıra gitmeye başladı. Ocak 2020 de deprem gördük. Sonra Doğu Anadolu fay hattı kırılmaya başladı. Bu bölgeye dikkat çektik.  Ve maalesef 2020 depreminin olacağını 2019 da söyledik.  Uyardık, deprem geldi, Doğu Anadolu fay hattı kırılacak dedik. Sonrasında domino taşı gibi bölgedeki depremler ard arda gelmeye başladı.

32 YILDIR TÜRKİYE’Yİ İNCELİYORUM

Malatya, Kahramanmaraş tarafı dikkatli olsun. Hep beraber bunun için hazır olmak lazım diye hocalara ve insanlara anlattım.  Tabii orada herkesin bunu hemen olacak diye beklemiyordu. Ama maalesef 6 Şubat’ta da sizlerin bildiği gibi bu depremi yaşadınız ve tabii hissettiniz.  Türkiye’ye ben 32 yıl önce geldim.  32 yıldır Türkiye’ye deprem konusunda binalara bakıyorum.   Japonya gibi aynı ama Japonya'ya kadar çok deprem olmuyor. Çok sık ve büyük depremler olmuyor. Tabii arada 1999, 2011 ve 2019 depremleri oldu.  Daha sonra Elazığ depremi meydana geldi. Sonra Elazığ'a geldi. Sonra Manisa’da ve Muğla'da ve İzmir'de de deprem oldu.