Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da üreticilere, ağaçlarda büyük hasara neden olan "monilya" ve "zamklanma" hastalığına karşı ilaçlama yapmaları uyarısında bulunuldu.
Malatya İl Tarım Müdürlüğü yaptığı açıklamada,
Kayısının ilimiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynağı olduğu ve bu nedenle bilinçli bir mücadele gerektiği vurgulandı.
Özellikle ilkbaharda görülen Yaprak Delen (Çil), Bakteriyel Kanser Zamklanma Hastalığı ve Monilya hastalığına karşı koruyucu önlemler alınması gerektiği belirtildi. Mücadelenin pembe tomurcuk döneminde başlatılması gerektiği vurgulanırken, hastalıkların tanımları ve belirtileri hakkında detaylı bilgi verildi.
Ayrıca, mücadelede kültürel önlemlerin önemine dikkat çekildi. Budama, temizlik ve dezenfeksiyon gibi kültürel önlemlerin yanı sıra kimyasal mücadelenin de gerekliliği vurgulandı. İlaçlama zamanları ve kullanılacak ürünler hakkında da bilgi verilen açıklamada, üreticilerin tarım müdürlüklerine başvurarak doğru ilaçlama programını belirlemeleri önemle vurgulandı.
Son olarak, çiftçilerin kayısı bahçelerinde görülen hastalıkların kontrol altına alınması için dikkatli ve zamanında mücadele etmeleri gerektiği belirtildi. Mücadelede kullanılacak ilaçların ruhsatlı olması ve belirlenen dozlarda kullanılması gerektiği hatırlatılarak, tarım müdürlüklerine başvurulması tavsiye edildi.
Yorumlar
Selahattin - Ne çok sevinmistiniz kayısı 10 kg 85 verdik diye şimdi nasıl 180 kg ee kayisiyi sat sifir daire al keşke şükür etseydik gariban kirada oturur adam 20ton kayısı kaldırır kapısında devlet kömürü bu yanımıza kalirmi
Garip Ban Cifci - Bugariban ilçe Tarıma gidiyor .Sağlıklı bir hizmet almadan dönüyor .personel akraba veya hemsericilikle uğraşıyor.2004 yılından beri da bahçemde bir İlçe tarım müdür personeline rastlamadım.Bilgileri saklasinlar bakalım .zirat nüfusa yetmediği dönem Allaha nasıl hesap verecekler.
Mahmut Levent - Zırat odaları parazitlik işini çok çok iyibiliyor Zırodaları şimdiyekadar çifçiye neyararı oldu padişahın haltyedibaşı gibidir kuruluş şalvarı şalak Zırat odaları ayarı zırat odaları tarlada yüzüyor harmana ortak zıratodaları Yetkililere sesleniyorum artık yeter şu kamburu artık kaldırın bunlar çiftçin emeğini sömürmek başkabiriş yamıyorlar
İhsantoper07@gmail.com - 35 yılık çiftçiyim bir gün olsun zıratçıları tarım ilçe elamanları ı yanımızda görmedim
Cafer T - Ziraat odaları ve il tarımın zararı olmasın faydaları kendilerine kalsın
Ziya - İl,ilçe tarım mudürluklerinin kendilerine faydaları yok,yüzlerce personel var ama odalarindan çıkmıyorlar,