Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında Malatya’da Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı, 15.02.2024 tarihinde DKMP 15. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve Malatya İli Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluş amirlerinin katılım sağladığı toplantıya Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay başkanlık etti.
Malatya’nın Bitkisel, Hayvansal ve Su Ürünleri Üretim Planlamasının ele alındığı toplantıda; Kentteki stratejik, ekonomik ve ihracat değeri yüksek tarımsal ürünlerin plan dahilinde ekonomiye kazandırılması için yapılması gerekenler ele alındı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay, öncelikle 6 şubat asrın felaketinden en çok etkilenen illerden birisi olan Malatya’da hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileklerini ilettiler. Devletin yaraların sarılmasında son derece güçlü olduğunu bütün ihtiyaçların en kısa sürede karşılandığını, bu kapsamda Tarım ve Orman bakanlığımızın da tüm imkanlarıyla felaketten etkilenen yetiştiricilerimizin yanında olduğunu belirtti. Depremden etkilenen yetiştiricilerimize ayni hayvan dağıtımı, tohum, alet ekipman başta olmak üzere toplam 760 milyon TL destek sağlandığını aktardı.
Gürçay Türkiye'nin tarımsal üretim planlamasının yapılmasının çok önemli olduğunu, Tarım ve Orman bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın bu projenin ülkemiz için vizyon projelerden birisi olduğunu beyan ettiğini iletti.
Yaptıkları çalışmalarda verimli ve kaliteli üretim, sürdürülebilirlik ve yatırım konularına yoğunlaştıklarına işaret eden Gürçay,
"Üretim planlaması ile arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek arz fazlası veya eksikliğinin önüne geçilmesi sağlanacaktır" diye konuştu.
Gürçay, Ülke ölçeğinde yol haritası belirlenerek uygulamaya geçilmesi için il ziyaretlerine başladıklarını kaydederek, dünyada ve Türkiye'de artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bu planlamanın elzem olduğunu vurguladı.
"Hangi bölgede, hangi ilde, hangi ürünlerin daha ön plana çıkarılacağı, üretim açığı ürünlerin neler olduğu bağlamında toplantımızı Malatya özelinde yapıyoruz. Her bölgenin kendine özgü ürünü olduğunu Malatya için de Kaysının önemli olduğunu dile getirdi. İlk etapta 2024'ten 2026'ya kadar olan üretimi planlıyoruz. Bunu yaparken de üreticiyi de tüketiciyi de korumamız lazım."
Gürçay, Malatya’nın bitkisel üretim noktasında coğrafi yapısı gereği verimli bir bölge olduğunu ifade ederek,
"Malatya’nın bitkisel üretimin yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler, arıcılık, hayvancılık noktasında da iyi bir potansiyeli var. Bu noktalarda da çalışmalarımız olacak. İhtiyaca göre bir planlama yapacağız. Malatya özelinde bu alanlarda üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Emre Gürçay, belirlenecek yol haritasının tarımsal üretimde ülkenin gelecek 25-50 yılına ışık tutacağını sözlerine ekledi.
Gürçay’ın konuşmalarının ardından Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar; İlin genel durumu, tarımsal yapı ve planlamaya yönelik ürünler konusunda sunum yaptı.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yüksel taştan - Benim 30 bal arısı oldü 30 tavuğun öldü 3 ineğim öldü 3 küçük dana verdiler başka hiçbir şey vermediler lütfen bu mesajı tarım İl müdürü ne iletin