Yapılan karaciğer nakilleriyle dünyanın 1 numarası olan Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü şehrin ve ülkenin gurur kaynağı. Son olarak 6’lı çapraz nakillerle adının Dünya Tıp Literatürüne yazdırdı. Bu başarılı operasyonların Malatya’da yaygınlaşmasında ve merkez olmasında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın büyük gayreti bulunuyor.
Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü 20 yılı aşkın süredir başarılı karaciğer Nakilleri gerçekleştiriyor. Dünyada nakil konusunda adını altın harflerle yazdıran Enstitü yaklaşık 6 aydır yaptığı çapraz nakillerle birçok hastanın hayata tutunmasını sağladı. Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Nakil Sistemi ile 85 kişiye umut olundu.
Ağustos ayında 3’lü ve 4’lü nakiller gerçekleştiren hastane daha sonra 5’li çapraz nakil yapmıştı. Geçtiğimiz hafta ise dünyada yine bir ilki gerçekleştirerek 6’lı çapraz nakil yaptı. 6 donör yani verici ve 6 nakil bekleyen hasta ameliyata alınarak 12 kişiye aynı gün operasyon gerçekleştirilmiş oldu.
Bu naklin Malatya’da bu kadar yaygınlaşmasında ve Malatya’nın adının nakil konusunda dünyanın 1 numarası olmasında en büyük görev ise Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz.
ÇAPRAZ KARACİĞER NAKLİ NEDİR?
Daha önceden nakil olması gereken hasta bir yakının karaciğerinin kendisine uyum sağlamasını bekliyordu. Eğer donörün dokuları uyumsuzsa iş daha zorlaşıyor ve hasta için umutsuz bekleyiş yerini alıyordu. Fakat çapraz nakille bir hastanın yakını başka bir hastaya karaciğerini veriyor diğer donörlerde uyumlu oldukları hastalara göre zincirleme şeklinde naklin gerçekleşmesini sağlıyor. Bu çapraz nakiller sayesinde de hastalar hayata yeniden tutunuyor.
Çapraz nakiller hakkında detayları anlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şöyle konuştu:
"Burada 6’lı çapraz içerisinde yer alan Ekrem Bey ve kızı Tuğçe Hanım var. Tuğçe karaciğerini babasına vermek istiyor fakat veremiyordu. Karaciğeri babasına uymuyordu ama donör olabiliyordu. Epey bir süre beklediler çapraz nakil havuzuna girdiler. Çapraz nakil sayesinde Tuğçe başka birine karaciğerini verdi. Diğer bir hasta da babasına ciğerini verdi ve iyi bir sonuç elde edildi. Çapraz nakiller çok basit bir şey gibi görünse de çok komplike ve karmaşık bir işlem.”
KARACİĞER NAKLİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER NELER?
Nakillerde önemli kıstasların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz,
“Her hastanın ve donörün 5 farklı parametresi var. Karaciğer yağlı mı, karaciğerin büyüklüğü, kendisine kalan miktarın büyüklüğü, karaciğerin damarsal yapıları, kan grupları gibi beş tane ayrı parametre var. Hastanın da beş parametresi var: kan grubu, ağırlığı, ne kadar karaciğere ihtiyaç duyduğu, damarları nasıl gibi.
İşte 30-40 hastanın parametreleri alınıyor burada da matematik formülleri devreye giriyor. İşte bizim uyguladığımız Banu Bedestenci Sönmez Amerika’daki Türk Profesörlerin geliştirdiği bir sistem ve formülasyon. Bu sayede çapraz nakiller gerçekleşiyor.” dedi.
SABAH 8’DE BAŞLAYIM AKŞAM 20’DE AMELİYATLAR BİTTİ
6’lı çapraz nakil için yapılan 12 ameliyatın çok sayıda bir ekiple gerçekleştiğini sabah 8’de başlayıp akşam 20’de sona erdiğini belirten Prof. Yılmaz, diğer ülkelerde yapılan 2’li çapraz nakillerde bile farlı günlere yayıldığını söyledi. Farklı günlere yayma durumunda ise donörün vazgeçmesi gibi bazı riskleri olduğunu aktardı.
Bu başarılı ve çoklu ameliyatları yapmak için Malatya’da yeterinde ekibin ve ameliyathanenin olduğunu söyleyen Yılmaz,
“Ameliyatları çok kolay idare edebiliyoruz, en ufak bir problem çıktığı zaman çok rahatlıkla çözülebiliyor. Dolayısıyla 6’lı çapraz nakli gerçekleştirmiş olabiliyoruz. Çapraz karaciğer nakilleriyle çok kısa bir sürede 85 kadar hasta sağlığına kavuştu. Tabii ki bu artarak devam edecek. Bu sadece Malatya’mız için değil bölgemiz, ülkemiz hatta dünyadaki hastalara umut olacak” diye ifade etti.
AKGÜL “SEZAİ HOCAM DÖRT DÖRTLÜK”
Kahramanmaraş’tan Malatya’ya gelen ve1 buçuk yıl nakil beklediğini çapraz nakillerin kendisine umut olduğunu aktaran Ekrem Akgül, Bu çapraz nakiller bana hayat sağladı. Bu hocalarımız olmasaydı. Bu durum kesinlikle gerçekleşemezdi. Ben başka bir hastadan karaciğer aldım kızım da başka bir hastaya karaciğerini verdi. Allah'a şükür olsun. Sezai Hocam 4 4’lükbizimle oldukça ilgileniyor. Sağlığıma kavuştuktan sonrada yanına mutlaka geleceğim.” derken gözleri dolarak Yılmaz ve ekibine teşekkür etti.
“ÇOK BÜYÜK BİR EKİP, SADECE BENİM AMEYATIMDA 20 KİŞİ VARDI”
Yapılan istatistiklerle hasta ve donörler arasında eşleştirildiklerini belirten ve kendisi de babası için başka bir hastaya karaciğerini bağışlayan öğretmen Tuğçe Akgün,
“Ben başka bir hastaya bir başka donörde babama karaciğer bağışlasın diye uygun olanlarla birbirimizi eşleştirdiler. Bir yılın sonunda tabii ki Malatya'da deprem vesaire bu temel afetler yüzündenbiraz gecikme oldu. Yoksa daha erken olacağını düşünüyorum. Sadece ben kendi ameliyathanemde mesela girdiğimde yaklaşık 20 kişilik ekip vardı. Buradaki ekibin ne kadar büyük bir ekip olduğunu oradan anlayabilirsin. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.