Sönmez'in açıklamalarına göre, depremin ardından eczacılar olarak tüm Türkiye'de anma etkinlikleri düzenlediklerini ifade eden Sönmez, şunları söyledi: "Bizler de bugün bir basın açıklamasıyla hem yaşadıklarımızı bir nebze anlatmak, hem de çıkardığımız dersleri duyurabilmek adına bu basın açıklamasını yapma gereği duyduk."

Açıklamalarında depremin Türkiye'ye ne kaybettirdiğini ve neler kazandırdığını dile getiren Sönmez,

" Malatya'da sadece bir tane eczacı teknisyeni ve bir eczacı fakültesi öğrencimizi kaybettik. Eczacı olarak bir kaybımız yoktu. Ama maalesef ki bin 300 üstünde vatandaşımızı kaybettik. Bu da bizi derinden üzdü" dedi.

Eczacılar olarak deprem sonrasında konteynerlerde sağlık hizmeti vermeye başladıklarını belirten Sönmez,

"Eczacılar olarak biz 7 Şubat itibariyle konteynerlerde, çadırlarda sahra eczanelerini kurarak 7/24 sağlık hizmetini aksatmadan yapmaya başladık. Türkiye'de 11 ilde toplamda 28 tane sahra eczanesi açıldı. Türk Eczacılar Birliği'miz 56 eczacı odamız ve 50 bine yakın meslektaşımız sayesinde" şeklinde konuştu.

Sönmez, deprem sonrasında yaşanan zorluklara rağmen eczacılar olarak verdikleri hizmetin devam ettiğini vurgulayarak,

"Biz üzerimize düşeni pandemi zamanında da yapmıştık. Deprem zamanında da yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biz fakültelerimizden mezun olduğumuzda eczacılık yeminimiz gereği biz dini, dili, ırkı, milliyeti ne olursa olsun hepsine kesintisiz hizmet vereceğimizi söyledik ve bu sözümüze de sadık kaldık. Kalmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Devletimizden Destek Bekliyoruz"

Sönmez, Malatya'da hala birçok eczanenin konteynerlerde hizmet verdiğini belirterek, devletten destek taleplerini şu sözlerle dile getirdi:

"Malatya'da şu an hala herkese çarşı merkeze bir bina bile maalesef ki temeli atılmamıştır. Bu da bizi umutsuzluğa sevk ediyor. Çünkü o 48 tane eczanemiz hala dükkan bekliyor. Bizim yasa ve yönetmeliklerimize göre 2 yıl süreyle konteynırlarda hizmet verebiliriz. 1 yılımız gitti. Kaldı bir yılımız. Bu bir yıl içerisinde eczacılarımıza dükkânları teslim edilmesi gerekiyor."

Eczacıların yaşadığı ekonomik zorlukları da dile getiren Sönmez,

"Eczacılık karlılıklarının arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Şu an mevcut SGK protokolümüz yenilenecek. O protokolde de 11 ildeki eczacıların iskonto, eczacıların devlete iskonto uygulamasının kaldırılması ve eczane hizmet bedellerinin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da devletimizin elini taşın altına koyacağını düşünüyorum" dedi.

Toplantıda, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Sönmez,

"Umarım böyle olaylar bir daha yaşanmaz. Ama biliyoruz ki biz afet bölgesinde yaşayan bir ülkeyiz. Onun için hazırlıklı olmalıyız. Her türlü önlemimizi almak durumundayız. Bundan sonra kadercilik oynamak yerine eşeğimizi sağlam kazığa bağlamamız gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.