Çevre ve sağlık bilincinin artmasıyla birlikte, içme suyu kalitesinin korunması ve düzenli analizlerle takip edilmesinin toplum sağlığı açısından kritik olduğunu belirten Şener, su kaynaklarının çevresel faktörlerden kaynaklanan tehditlere karşı korunması gerektiğini dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik" kapsamında yapılan analizlerin halk sağlığının korunmasında kritik bir rol oynadığını belirten Şener, suyun kalitesini belirlemek için yapılan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler hakkında bilgi verdi. Makimtek Gıda Analiz Laboratuvarı olarak, suyun kalitesini belirleme ve sağlıklı su temini için çeşitli analiz hizmetleri sunduklarını belirten Şener, fiziksel analizlerin suyun renk, koku, tat, bulanıklık, iletkenlik ve pH gibi özelliklerini belirlemeyi amaçladığını, kimyasal analizlerin ise suyun çeşitli kimyasal bileşenlerini incelediğini söyledi.
Şener, analiz sonuçlarına göre alınması gereken önlemleri vurgulayarak, suyun kalitesi standartlara uygun değilse derhal önlemler alınması gerektiğini belirtti. Bu önlemler arasında suyun arıtılması, dezenfeksiyonu, kirliliğin kaynağının belirlenerek ortadan kaldırılması ve su kaynaklarının korunması gibi adımların bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, halkın bilgilendirilmesi ve su kullanımı konusunda bilinçlendirilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Şener, deneyimli ve uzman ekibiyle, güncel teknolojiye sahip ekipmanlarla hızlı ve güvenilir analiz sonuçları sunarak müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıyla hareket ettiklerini ifade etti.
Şener;
"Makimtek Gıda Analiz Laboratuvarı olarak, suyun kalitesinin belirlenmesi ve sağlıklı su temini için çeşitli analiz hizmetleri sunmaktayız. Kullanım sularında yapılan analizler, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini belirlemeyi amaçlar.. Fiziksel analizler; suyun renk, koku, tat, bulanıklık, iletkenlik ve pH gibi özelliklerini belirlemeyi, kimyasal analizler; suyun demir, mangan, klorür, sülfat, nitrat, nitrit, amonyak, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi kimyasal bileşenlerini belirlemeyi; mikrobiyolojik analizler de ise sudaki bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaları belirlemeyi amaçlar. Bu analizler, suyun insan sağlığına etkisi açısından önemli olan unsurları belirlemeye odaklanır." Diye konuştu.
Suyun analiz sonuçlarına göre önlemlerin alınmasını gerektirdiği üzerinde duran Şener;
"Suyunkalitesinin belirlenmesine ve potansiyel risklerin tespit edilmesine yardımcı olur. Eğer analizler sonucunda suyun kalitesi standartlara uygun değilse, derhal önlemler alınmalıdır. Bu önlemler arasında suyun arıtılması, dezenfeksiyonu, kirliliğin kaynağının belirlenerek ortadan kaldırılması ve su kaynaklarının korunması gibi adımlar yer alır. Ayrıca, halkın bilgilendirilmesi ve su kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi de önemlidir." Dedi.