Prim borcu nedeni ile hastaneye gitmeye korkan milyonlarca sigortalının yüreğine su serpen bir gelişme yaşandı. Meclis, torba yasaya eklediği bir madde ile borcu nedeni ile hastaneye gidemeyenlere 1 yıl boyunca ücretsiz tedavi hakkı vermeye hazırlanıyor.

İşsiz kalması nedeni ile sigortası kesintiye uğrayan vatandaş Torba Yasa ile birlikte Meclis'ten çıkacak mini affa kilitlenmiş durumda.

Biriken Genel Sağlık Sigortası borçları nedeniyle hastanelere gidemeyen vatandaşların gözü Meclis'ten çıkmasına kesin gözü ile bakılan mini af teklifine çevrildi. Torba Yasa'ya Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik bir madde eklendi. Mini af olarak adlandırılan düzenlemeye göre vatandaşların GSS prim borçları gecikme faizleri de dahil olmak üzere bir kerede silinecek.

Meclis'e sunulan 80 maddelik Torba Yasa'nın 54. maddesi bütünüyle GSS borçlarına ayrılmış durumda.

GSS AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Torba Yasa'ya giren mini af düzenlemesinden 1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu olanlar yararlanabilecek. Bu tarihe kadar biriken genel sağlık sigortası primleri, gecikme ücretleri de dahil olacak şekilde temize çekilecek.

GSS PRİM TUTARI ASGARİ ÜCRETE GÖRE HESAPLANIYOR

GSS primleri asgari ücretle göre belirlendiği için aynı oranda da zamlanıyor. 2024 bu yılın sonuna kadar ödenecek aylık prim tutarı 600 lira, yıllık prim ise 7 bin 200 liraya denk geliyor. Bir ailede birden fazla GSS borcu olan birey bulunabiliyor.

GSS BORCU OLAN SADECE ACİL SERVİSE GİDEBİLİYOR

SGK ya da Bağ Kur sigortası yatırılmadığı dönemlerde vatandaşlar, sağlık hizmetlerinin karşılanması için her ay GSS primi ödemek zorunda. SGK ödenmemiş GSS prim borçlarını vatandaştan icra yolu ile talep etme hakkına sahip. GSS borcu bulunan bir kişi devlet hastanelerinde sadece acil servisten yararlanabiliyor, herhangi bir rahatsızlığının tedavisini polikliniklere giderek yaptıramıyor.

Kaynak: Kamusonhaber