Doğu Anadolu bölgesinde meydana gelen depremlerin uzmanı Baturhan Öğüt, 4 yıl önce bugün yaşanan Sivrice- Doğanyol depremi ve bölgedeki gerilim dinamikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Öğüt, bu depremin bölgede hissedilen şiddetini, yapısal yıkımları ve can kayıplarını hatırlatarak, depremin neden ve nasıl meydana geldiğini aydınlattı.
Sivrice-Doğanyol depreminin, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde gerçekleşen 14,9 atom bombası yıkım gücüne eş değer, 10 km derinlikte ve 6,8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu belirten Öğüt, bu depremin geniş bir coğrafyada hissedildiğini ve Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ ve Tunceli gibi şehirlerde şiddetli etkiler yarattığını ifade etti.
Mercalli Şiddet ölçeğine göre etkilenen nüfusun 3.397.000 kişi olduğunu belirten Öğüt, Özellikle Malatya'da hasar alan yapıların, 6 Şubat'taki depremler sonucunda tamamen yıkıma uğramasının, önceki Sivrice-Doğanyol depreminde bu bölgeye transfer edilen stresin bir sonucu olduğunu açıkladı.
Öğüt, Erkenek segmenti üzerinde 1905 yılında yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ve Palu segmenti üzerindeki 1875 6,7 ve 1874 7,1 büyüklüğündeki depremlerin toplamda 45 atom bombası yıkım gücüne eş değer olduğunu belirterek, bu depremlerin ardından Pütürge segmentine yaklaşık olarak 3.0 bar stres transfer edildiğini ve 24 Ocak 2020'deki 6,8 büyüklüğündeki depremin bu segmentteki enerjiyi boşalttığını söyledi.
Ayrıca, 1964 yılında Erkenek segmentinin kuzeydoğu ucunda meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki bir depremin, bölgedeki gerilimleri etkilediğini ve Sivrice-Doğanyol depreminin tetikleyicilerinden biri olduğunu belirtti.
Kaynak: Haber Merkezi