Faydaları saymakla bitmeyen dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesi olsa da çorbalara, yemeklere katılıp üzüm yaprağı gibi sarması da yapılır.
Memorial Hastaneler Grubu Hekimlerince derlenen bilgilere göre;
Besin değeri yüksek olan dut yaprağının faydaları şu şekilde açıklanabilir.
Soğuk algınlığına iyi gelir
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Kalp sağlığını korur
Ateş düşürücü olarak da kullanılır
Cilt sağlığına fayda sağlar
Soğuk Algınlığı ve Dut Yaprağı
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan dut yapraklarının yoğun bir şekilde yaşanan romatizma ağrılarını giderdiği de bilinir. Yorgunluk ve stres gibi durumlarda da dut yaprağı çayı içilerek rahatlatıcı ve dinlendirici etkisinden faydalanılabilir. Bunun yanı sıra kronik yorgunlukların tedavisinde de bu bitkinin çayı tüketilebilir.
Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı: Dut Yaprağı
İçeriğindeki besin öğeleri bakımından güçlü bir antioksidan özelliği taşıyan dut yaprakları, bu özelliği sayesinde ölçülü tüketimi halinde vücuttaki serbest radikallerin gelişimini büyük ölçüde önler. Böylece pek çok kronik rahatsızlığa neden olan faktörler ortadan kaldırılır. Bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren dut yaprakları, hastalıkların ilerlemesini önleyerek kısa sürede tedavi edici bir etken sağlar. Karaciğerdeki toksinleri temizleme konusunda da üstün fayda sunan dut yaprakları, sindirim sistemini güçlendirerek düzene sokar. Karaciğerdeki hücrelerin yenilenmesini sağlayan bitki, kan şekerini de dengeler. Şeker hastası olan kişilerin düzenli olarak dut yapraklarının çayını tüketmesi tavsiye edilir. Yaprağın içerisinde yer alan A, K ve C vitamini sayesinde vücuttaki kemik gelişimine destek olunarak kemik yapısının çok daha güçlü olması sağlanabilir. Kalsiyum açısından da dut yaprakları son derece zengin bir içeriğe sahiptir.
Dut Yaprağı ile Kalp Sağlığınızı Koruyun
Kalp hastalıklarının tedavisi için doğal içerikli bir yardımcı olan dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Bu bitkinin faydalarından yararlanmak için dut yaprağı ile birlikte alıç çiçekleri kaynatılabilir. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen iki bitkinin kaynatılması halinde kolesterolün dengelenmesi de söz konusu olur. Dut yapraklarının çayının düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde kan şekerinde dengelenme de başlayabilir. Serbest radikalleri vücut üzerinden hızla atmaya yardımcı olan dut yaprakları, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleme konusunda da fayda gösterebilir. Ruhsal rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinen yapraklar, çay haline getirilip tüketilmesi halinde depresyon gibi önemli rahatsızlıklara iyi gelebilir. Bu noktada yukarıda belirtilen hastalıklarda kullanılan ilaçlarla etkişimi de düşünülerek mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ile dut çayını tüketmeniz önemlidir.
Her Derde Deva Olan Dut Yaprağı
Dut yaprağının faydaları saymakla bitmez. Doğal bir ateş düşürücü görevi de üstlenen bitki, geçmiş yıllardan günümüze dek doğal bir ateş düşürücü olarak da kullanılır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar. Fazla kilolarından şikâyetçi olanlar, dut yaprağının çayını tüketerek zayıflamaya yardımcı bir takviye sağlayabilirler. Metabolizmayı hızlı çalıştıran ve yağların yakılmasında önemli ölçüde etkili olan bitkinin çayını diyetisyeninizin verdiği dozlarda ve düzende kilo verme işlemini hızlandırabilir. Bu süreçte ödem atılması konusunda da önemli oranda fayda gösterir. Kemikleri güçlendiren, karaciğerdeki toksinleri temizleyen dut yaprağı, sinirleri yatıştırarak kişilere sakinlik hissi verir. Hipertansiyonu olan kişiler için de fayda sağlayan bitki, vücudu dengeleyerek sağlıklı bir yapıya kavuşmayı sağlar. Antienflamatuar özelliği ile vücutta bulunan iltihaplara karşı da etkili bir savaş açarak iyileşme sağlar. Dut yaprağı, içerisinde herhangi bir toksik madde içermez. Pek çok hastalık için doğal şifa kaynağı olan bitki, kansızlığa da iyi gelir. Vücudun tüm savunma mekanizmasını güçlendirerek meydana gelmesi olası hastalıklara zemin hazırlayan etkenleri ortadan kaldırır. Soğuk havalarda ya da mevsim geçişlerinde mutlaka tüketilmesi gereken bitkiler arasında yer alan dut yaprağı, kış hastalıklarının birçoğuna karşı etkilidir.
Dut Yaprağı ile Cildiniz Güzelleşsin!
Vücuda olan faydalarının yanı sıra saç ve cilt konusunda da fayda sağlayan dut yaprağının, egzama rahatsızlığı olan kişilere faydalı geldiği bilinmektedir. Egzamaya karşı savaş açan ve olumlu etki gösteren dut yaprakları, cilt dostu olmasıyla da öne çıkar. Egzamanın yanı sıra sivilce problemi ile uğraşanlar için de etkili bir çözüm sunan dut yaprakları, cilt sorunlarında iyileştirici etki gösterebilir. Dermatolojik olarak doktorunuzun da önerdiği dozda ve rutinde ile dut yaprağının çayı ile uygulama uygulama yapabilir.
Saç dökülmesi sorunu yaşayanlara fayda sağlayan bitki,. içeriğindeki mineraller ile sağlıklı bir besin kaynağı olarak dikkat çeker. Tam bir şifa deposu olarak kullanılan dut yaprağının çayı da bitkinin içerisindeki tüm vitamin ve minerallerin kolayca ortaya çıkmasını sağlar. Mayıs-ağustos ayları arasında toplanan ve kurutulmaya bırakılan yapraklar, kurutulma işlemi sona erdikten sonra 1 yıl içerisinde çay olarak tüketilebilir. Sofralara da eşlik eden dut yaprağı, özellikle taze halindeyken sarma olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Lezzetinin yanı sıra şifa kaynağı olan bitki, pek çok hastalığın ilerlemesini önleyerek sağlıklı bir yaşam şekli sunar.
Kaynak: HABER MERKEZİ