Depremde Malatya’da en fazla hasar alan bölgelerden biri de şehrin merkeziydi. Malatya’nın merkezinde bulunan ve diğer alanlardaki esnaflar için konteyner kentler oluşturuldu. Bu alanda da çok sayıda Muhasebeci ve Mali Müşavir de bürolarını kaybetti.

Malatya’da bulunan Muhasebeci ve Mali Müşavirler için Yakınca bölgesinde geçtiğimiz aylarda konteyner ofisler oluşturulmuş çok sayıda ofis oluşturulmuştu. Fakat bazı muhasebeciler bazı eksikliklerden dolayı yerlerine taşınamamıştı.

Sabah saatlerinde zabıtalar, polisler eşliğinde bu alana gelerek dükkanları açtırıp büro malzemelerini kapı önüne koyarak dükkanlara el koydu.

POLİSLER VE ÇİLİNGİRLE GELİP, EŞYALARI ÇIKARDILAR

Duruma tepki gösteren Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serdar Böke, büroların kendilerine Ekim ayında teslim edildiğini 126 dükkândan sadece 5-6’sına yerleşilemediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Fiziki olarak yerleşememiş 5-6 arkadaşımızın ofisleri polis eşliğinde, çilingir marifetiyle zorla açıldı ve içeri girildi. Tek gerekçeleri şuydu. Bizim kendilerine teslim ettiğimiz masa, sandalyelere rağmen, sadece kurulmadığı için, ofis düzeneği olmadığı için bu arkadaşlar burayı Mali müşavir ofisi olarak tanımayıp kapılarını açtılar. Eşyaları dışarı çıkartıp, götürüyorlardı biz engel olduk buradaki komşulara teslim ettiler. Daha sonra dükkanların kilitlerini değiştirdiler."

“AMAÇLARINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM”

Amaçlarını anlamakta güçlük çektiklerini belirten Başkan Böke,

“Eğer boşaltabilirlerse, başka meslek gruplarını buraya yerleştirmeye çalışıyorlar. Demek ki üzerlerine başka baskılar var, siyasi baskılar var. Bunun da herhalde altından kalkamıyorlar. Buraya başka meslek mensuplarına meslek gruplarını yönlendirmeye çalışıyorlar.” Diye ifade etti.

“OFİSLERİN TEKNİK AKSAKLIKLARINDAN DOLAYI TAŞINAMADILAR”

Tahsis edilen alanın sıkıntılarını kendilerinin çözmeye çalıştığını aktaran Böke,

”Buranın altyapısıyla ilgili sorunları var, elektrikle suyla ilgili sorunlar var. Kanalizasyonla ilgili sorunlar var ve bunları biz hep kendimiz halletmeye çalışıyoruz. Halen elektrik sayaçları birbirine karışmış durumda ve onu şu anda firmadan rica ettik, çağırdık. Firmanın yetkilisi personeli burada vekil sayaçlarını tekrardan düzeltmeye çalışıyor. Bazı ofislerin sayaçları birbirine karışıyor. Kime elektrik parası gelmiş belli değil. Bundan dolayı arkadaşlar böyle bir altyapı hazır olmadığı için 3-5 tanesi daha gelip yerleşememiş. Daha doğrusu ofis düzeneğini kuramamışlar. Bunu gerekçe göstererek ofisleri boşaltmaya çalıştılar.” diye konuştu.

Dükkanlar boşalalı kısa bir süre olmasına rağmen bazı inşaat mühendislerinin Mali müşavirlere ayrılan siteye gelip kendilerine dükkan baktıklarını belirten Böke, böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu kendi meslek guruplarından dükkan bekleyen 15 civarında üyenin bulunduğunu söyledi.

MART AYINDAN BERİ DÜKKAN BEKLİYORDUK

Depremden 1 ay sonra kendilerine MATİM’in söz verildiğini fakat sonrasında bundan vazgeçilerek üyelerinin mağdur edildiğini ardından Ekim ayında şehrin dışında bir alanın tahsis edildiğini aktaran Böke,

“Malatya'nın dışında, batısında, en uç köşesindeki iş merkezini bize verdikleri halde bu defa burada da bizi rahat bırakmıyorlar. Bu başka gerekçeleri öne sürerek ofisleri boşaltmaya çalışıyorlar.” diye ekledi.