Gazeteciler cemiyeti tarafından Malatya’da “ Deprem bölgesindeki Yerel Basının durumu ve Eğitim çalışması” programı düzenlendi. Programa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Zeki Dişkaya, Ankara, Malatya ve Adıyaman’dan gazetecilerin yanı sıra İnönü Üniversitesinde eğitim gören Gazetecilik Bölümü öğrencileri de programa katıldı.

BİLGİN: MALATYA İÇİN SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM

Programda şehitlerimize rahmet yakınlarına baş sağlığı dileyerek söze başlayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Malatya’ya deprem öncesinde de geldiğini fakat depremden dolayı Malatya’nın çok büyük hasar aldığını belirterek,

“ Malatya için söyleyecek söz bulamıyorum, hali ortada durum içler acısı. Depremden sonra yüz binlerce kişi göç etmiş. Umarım depremden sonra göç edenler geri dönerler” dedi.

Malatya’nın Anadolunun önemli bir şehri olduğunu 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış bir kent olduğunu belirten Başkan Bilgin, Malatya’nın önceki dönem Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman’ın iyi bir dostu olduğunu aktarırken Karaduman’a rahmet diledi.

GAZETECİLİKTEN BAŞKA BİR İŞ YAPMADIM

Kısaca kendinden bahseden ve küçük yaşlarda basın sektörüne ilk adımları attığını mesleğe Gazeteci olan babasının yanında başladığını söyleyen Bilgin,

"Hayatımda Gazetecilik dışında başka bir meslekte bulunmadım. Gazete ve TV’lerde görev aldım ve programlar yaptım. Öte yandan gazeteci olarak ta hiçbir partiye körü körüne bağlı olmadım” derken babasının da 3 dönem milletvekilliği yaptığını hatırlatarak, Gazetecilik mesleğinin iyi bir yerde olmadığını, en kötü süreçlerden birini yaşadığını, itibarsızlaştığını basın mensuplarının iktidar ya da muhalefet yanlısı olmamaları gerektiğini vurguladı.

GÜNER: DEPREMDE ZOR SÜREÇLER YAŞADIK

Bilginden sonra konuşmaya başlayan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner depremden sonra gazetecilerin çok zor şartlar altında çalıştığını, 20’ye yakın gazetecinin evini kaybettiğini ve çok sayıda gazetecinin de şehri terk etmek zorunda kaldığını belirtirken, Malatya’nın yaşadığı depremler hakkında bilgiler paylaştı.

DİŞKAYA: 4 İL İÇİN ÖZEL KARARLAR ALINMALI

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya ise depremden sonra zor süreçler yaşandığını ve halende yaşanmaya devam edildiğini, Adıyaman’ın 10 binin üzerinde vatandaşını toprağa verdiğini basın mensuplarının çadırlarda halkın haber alması için gayret sarf ettiğini söyledi. Depremde bazı müteahhitlerin ve yetkililerin cezalandırılması gerektiğini de aktaran Dişkaya, Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş için özel kararlar ve teşviklerin uygulanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Gazeteciler Cemiyeti yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Malatya’ya gelen Gazeteciler tarafından eğitimler verildi.

AYAS: İNTERNET HABERCİLİĞİ SÜREKLİ GELİŞİM GÖSTERDİ

Ulusal ajanslarda ve TV’lerde görevler alan Deniz Ayas, İnternet gazeteciliğinin gelişimi ve internet editörlerinin nelere dikkat etmesi konusunda bilgiler verdi. Türkiye’de 1996 yılında ulusal gazeteler tarafından internet haberciliğine geçiş yapıldığını 2000’li yıllardan sonra ise büyük bir gelişme gösterdiğini belirten Ayas, 2020 yılında yaşanan pandemiden sonra ise basılı gazetelerin git gide yitirildiğini ve internet haberciliğinin daha fazla ivme kazandığını söyledi.

Özellikler programa katılan öğrenciler ve genç gazeteciler için Kenan Şeker, ızlı ve etkili haber yazma tekniklerinden bahsetti.