Toplu beslenme; kişilerin çağın gerektirdiği yaşam koşulları nedeniyle, ev dışında başkaları tarafından belirlenen, organize edilen ve hazırlanan yiyecek-içecek hizmetlerinden yararlanması ile ilgili tüm süreçleri inceleyen bilim dalıdır.
GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda güvenliği kavramı; gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirlerin tümü olarak ifade edildiği gibi FAO, WHO ve Codex Alimentarius uzmanlar komisyonu tarafından sağlıklı ve kusursuz gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların üretim, işleme, muhafaza ve dağıtımları sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması olarak da tanımlanmıştır. Günümüzde bu tanımlama, etkin kontrol ve denetimin yapılabilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi amacıyla Amerika Birleşik Devleti ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin gıda kontrol otoriteleri tarafından “çiftlikten sofraya gıda güvenliği” şeklinde ifade edilmektedir
Toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar; müşterilerine zamanında, uygun, yeterli, dengeli beslenmeyi sağlayacak sağlıklı ve güvenilir yemekler sunarak onları memnun etmek zorundadırlar. Bu hizmeti sağlayan toplu tüketim yerlerinde yiyecek ve içeceklerin satın alınmasından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen ve sanitasyona önem verilmesi ise vazgeçilmez bir husustur. Bu aşamalarda oluşabilecek herhangi bir aksaklık, dikkatsizlik, sonu ölümle bitebilecek gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu olumsuz unsurların ortaya çıkmaması için işletmeler gerekli önlemleri almak zorundadır. Toplu tüketim yerlerinde gıda güvenirliliği ve güvenirliliğin devamı için gıda hijyeni, personel hijyeni, yiyecek içecekle ilgili alanlar ve araç-gereç hijyeni ile ilgili kurallara mutlaka uyulmalıdır.
Sonuç olarak toplu beslenme hizmeti sunan kuruluşlar gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicinin güvenini kazanarak saygın bir kuruluş olabilmeleri için mutlaka entegre gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerini (TSE, HACCP, ISO 9001:2008, ISO 22000:2005) kurmalı ve Uygulamalıdır.
Hazır yemek ve tatlıların insan sağlığı açısından güvenilir olması; başta üretimde kullanılan hammaddelerin kaliteli olması, hijyenik ortamlarda, bilinçli personeller ile, tüm üretim periyodunda patojen mikroorganizmalar dikkate alınarak, uygun üretim teknikleri ile gıda güvenlik kriterlerinin sağlanması ve kritik kontrol noktalarının belirlenerek nihai ürün ortaya çıkmadan tedbirlerin alınması ile gerçekleştirilebilir.
Yemek hizmeti veren bir firmada halk sağlığını tehdit eden gıda kökenli mikroorganizmalara karşı uygun hijyen çalışmaları yapıp yapmadığının kontrolünün incelendiğinde;
Personel kaynaklı yüksek kontaminasyona rastlanabilir,
Hazır ve toplu yemek üretiminde üretim aşamalarında gerekli hijyen ve saklama koşulları sağlanılmadığı durumlarda oluşabilecek bazı mikroorganizmalar Salmonella spp. Aranması, Listeria monocytogenes Aranması, E. coli olmak üzerine birçok tehlikeli bakteri üreyebilir.
Hazır veya Toplu gıdanın bilinçsiz ısıtılması veya yetersiz pişirilmesinden kaynaklı da gıda zehirlenmelerine yol açan üremeler gerçekleşebilir.
Gıda güvenliğinin sağlanması, gıdayı üreten, işleyen, taşıyan, depolayan, satan ve tüketen herkesin ortak sorumluluğudur.
Bölgenin ilk ve tek özel gıda kontrol laboratuvarı olan MAKİMTEK ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI olarak tüketime hazır ve toplu yemeklerin analizleri deneyimli personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Laboratuvar kapsamımızda Salmonella spp. Aranması, Listeria monocytogenes Aranması, E.coli ve B. cereus olmak üzerine birçok mikrobiyolojik analiz yapılmaktadır.
Kaynak: HABER MERKEZİ