Gıda sektöründe birçok üründe çeşitli hileler barındırıyor. Hilenin çokça kullanıldığı ürünlerden başında da baş geliyor. Dünyanın şifalı ve en yarayışlı ürünlerinden biri olan bal arıların büyük bir meşakkatle yaptığı ve insanoğluna sunduğu en güzel yiyecek. Fakat insanoğlu arıların büyük emeklerle yaptığı ürüne birçok hile karıştırıyor.

Vatandaşlarda eğer balı kendisi üretmiyorsa çocuklarına şifa niyetine yedirdiği ürün zararlı bir ürün oluyor. 

Balda birçok hile barındırılabiliyor. Bazıları arılara hasat döneminde glikoz ya da şekerli su veriyor ve arılar bunu peteklere basıyor. Diğer bir hile ise şekerli içeriğin içine betekler koyularak gözeneklerine hazırlanan şurubun girmesi sağlıyorlar ve kovana koyup arılara üstü kapattırılıyor.

Öte yandan bazı firmalarda bal adı altında ürün raflarına koymuş fakat bunların içerikleri de yazılmıyor. Bazı firmalarda ise,

“Balların içerisinde yüzde 10 oranında bal içerir” yazdığına bile şahit olabiliyoruz.

Bazı vatandaşlar aldıkları balın sahte olup olmadığını merak ediyor. Kimi zaman donan balı sahte olup olmadığını merak ediyor. Malatya’da arı yetiştiricisi olan Ahmedi Mahmut Özendi bal ile ilgili önemli bilgiler verdi.

HAKİKİ BAL DONAR MI?

Vatandaşların donan balla ilgili ön yargılı olduğunu belirten Ahmedi Mahmut Özendi,

“Gerçek bal donar. Hatta tereyağından bile daha katı bir hal alır. Bununla ilgili bizler de sıkıntı yaşıyoruz. Arılarımıza hiçbir şekilde şeker vs. vermiyoruz. Hakiki bal olduğu için hava soğuyunca donuyor, Aralık, Ocak ayında kas katı bir hal alıyor. Müşterimiz gelip alıyor sonra bu bal şekerlendi diyor. İnsanlar piyasadaki sahte bala alışmışlar. Hakiki bal donar, kristalize olur. İnsanlara bunu anlatmakta sıkıntı yaşıyoruz. Sıcak suyun içine ya da peteğin üzerine koyduğunuzda tekrar eriyecektir.” diye konuştu.

Asıl bal donmazsa vatandaşların tedirgin olması gerektiğini aktaran Özendi,

“Normalde eğer o bal donmazsa vatandaşlar tedirgin olsun. Hatta bal donduktan sonra alsınlar, kendileri evlerine götürüp ister o şekil ister ısıtarak eritip tüketsinler. Hakiki bal bin bir derde devadır. Aklınıza gelecek birçok hastalığa da asırlar boyu şifa olarak kullanılmıştır.” dedi.

HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR?

Balın en iyi arıcı tarafından bilindiğini belirten Özendi,

“Hakiki bal için tahliller yapılıyor. Fakat birçok hilesi olan bal da bazı durumlarda, tahlillerin ayırt edemediğini, sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Glikozla yapılan, sahte olan ya da sadece şekerden olan balları tahlil edebilir. Fakat içinde az miktarda şeker varsa bunu nasıl ayırt edecek. O yüzden tanıdığınız güvendiğiniz üreticilerden alın.” 

“BALI EN İYİ BİLEN ÜRETİCİDİR”

Üreticilerin bu konuda güvenilir olması gerektiğini bu vebale girmemelerini belirten Arıcı,

“Balın nasıl olduğunu en iyi üreten kişi bilir. Bizim diyabet hastası müşterilerimiz olduğu için yanında olmadığımız, hasat sürecine kadar ne yaptığını bilmediğimiz insanların ballarına kefil dahi olamıyoruz. Allah etmesin şeker hastaları hakiki bal diye şekerli bal yerlerse durum çok vahim olabilir.” Diye konuştu.