6 Şubat tarihinde asrın felaketi yaşanmış, yüzbinlerce konut ve iş yeri yıkılmış bazı şehirler ticari alanlarını merkezlerini kaybetmişti. Büyük yıkımın gerçekleştiği alanlardan biri de Malatya kent merkeziydi.

Şehrin ticaretinin atar damarı olan bölgede bir çok meslek sektöründen binlerce esnaf bulunuyordu. Yaşanan depremde şehrin önemli ticaret merkezleri de bu yıkımda büyük zararlar gördü.

Geçtiğimiz aylarda şehrin yeniden ayağa kaldırılması için merkezde ilk kazma vurulmuş ve çalışmalar başlamıştı.

Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cengiz Başer Kent Merkezinde yürütülen çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

EN KAZ KALDIRMA İŞLEMİ KENT MERKEZİNDE YÜZDE 93’TE

6 Şubat depreminden sonra 170 bin binada hasar tespit çalışmalarının yapıldığını bunun 423 bin bağımsız yapıya denk geldiğini belirten İl Müdürü Cengiz Başer,

“Tespiti yapılan yıkık ve ağır hasarlı yapıların enkaz kaldırma işlemleri Malatya merkezde yüzde 93, şehir genelinde yüzde 80’i geçti.” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ MALATYA TİCARETİNİ CANLANDIRMAK”

Şehir merkeziyle ilgili konuşan Müdür Başer konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Akpınar, Yenihamam, Dabakane ve İzzetiye mahallesi şehrin merkezinin bulunduğu alandı. Bu bölge onlarca meslek grubunun faaliyet gösterdiği bir alandı. Buranın tamamı neredeyse zarar gördü. Yani yüzde 90’ın üzerinde bir zarar gördü, buradaki yapılar. Sadece 35 yapı, ayakta kaldı. Şimdi Bakanlığımız çalışmalarıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’yla öncelikle Malatya'daki ticari hayatı canlandırmak, insanların ihtiyaçlarını giderecek alanların hızla oluşturulması. Ve burada mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın, esnaf arkadaşlarımızın mağduriyetini gidermek için hızlı bir çalışma yapıldı.
 Kentsel dönüşüm başkanlığımızca yapılan çalışmalar sürecinde Emlak Konut aracılığıyla firmalara ihale yapıldı. Hızlı bir şekilde şu an çalışan başlamış durumda.

“4 ETAPTA ÇALIŞMA YAPILIYOR”

Alanda fore kazık çakma işleminin devam ettiğini 10 binin üzerinde kazık çalışması yapılacağını belirten Müdür Başer;

"Yapılar bu çalışmanın üzerinde duracak. Zemindeki su olayından dolayı, önce bir zemin güçlendirmesi yapıyoruz. Burada 4 etapta çalışılıyor. Bulunduğumuz alanda 4 bin 613, yalnız bu rakamlar değişebiliyor. Yani zeminin durumuna göre ve projenin yenilenmesine göre değişiklik gösteriyor rakamlar. 4 bin 613 ticari alan 500’e yakında konut yapılacak.” diye konuştu.

“ESNAF MAĞDUR OLMASIN DİYE TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR”

Bakanlığın çalışmaları titizlikle yürüttüğünden bahseden Başer,

“Bu alanda yıkılmış olan esnafımızın kendi dükkanının belki birebir veremeyeceğiz ama kendi dükkanının olduğu yere çok yakın. Artı kendi dükkanının baktığı cepheye çok yakın olmak üzere ve bu sayıyı tutturmak üzere bir çalışma yürütüyoruz. Tabii buradaki hiçbir esnafımız mağdur olmasın. Herkes kendi dükkanını üç metre geride, beş metre önde olmak şartıyla çalışma yürütülüyor.” dedi.