Malatya Ulusü Kayısı Reçeli nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Nasıl hazırlanır?

Kayısı Reçeli Malzemeleri

  • 1 kg taze kayısı
  • 1 kg toz şeker
  • 1 fındık büyüklüğünde limon tuzu
  • 1,5 litrelik cam kavanoz

Kayısı Reçeli Hazırlanışı

Malatya Ulusü Kayısı Reçeli 2 şekilde hazırlanır.

1. USUL

Kayısıları yıkayıp süzgece alın. Sap yerlerinden bıçak ucu kullanarak çıtlatılıp çekirdekleri çıkartın. Meyvelerin bütünlüğünü bozmayınız. Çıkarılan çekirdekleri kırın, haşlayın, kabuklarını soyun ve kabukları soyulan çekirdekleri kurutun.

Geniş bir tencerede şekerin yarısını, 4-5 su bardağı su ile kaynatın. Kaynayan şekerli suya meyveleri öbek öbek ezilmeden atarak, eritmeden haşlayın. Haşlanan meyveleri, kevgir yardımıyla bir tepsiye alıp tek sıra halinde yan yana dizin. Haşlama işlemi bitince, meyveleri 5-6 saat güneşte bekletin. Tenceredeki haşlama suyuna, kalan şekeri de ilave ederek kıvamlı olmayan bir şurup hazırlayın. Limon tuzu ekleyip, ocaktan alın. Güneşte bekleyen kayısıların çekirdeğini çıkardığımız sap yerlerinden, kabukları çıkartılmış ve kurutulmuş kayısı çekirdeklerini, meyvenin içine yerleştirin.

Hazırlanan şurubun bir miktarını tepsideki kayısıların üzerine dökün. Güneşteki kayısılara dökülen şurup, meyveler tarafından çekilince çevrilir; kalan şurubun tamamı dökülerek çekmesi beklenir. Güneşte bekleyen reçelin meyveleri buruşup şurup kıvamı oluşunca reçelleri, sıcak sıcak kavanoza koyup soğuyunca kavanozun ağzını kapatın ve reçeli, serin bir yerde saklayın. Güneşte olgunlaştırılmak üzere bekleyen reçelin tepsisinin üzerine temiz bir tülbent gerilmiş olmalıdır.

2. USUL

Haşlanan kayısıları, tepsiye dizin. Çekirdeklerini içlerine koyun. 2-3 gün, üzerini, tülbent ile örterek güneşte her gün ters düz edin. Kayısılar, buruşup kurur gibi olunca hazırlanan şurubun içine atın. Birkaç taşım kaynatın. Limon tuzu koyun. Tepsi veya leğene dökerek üzerine tülbent geçirip güneşte olgunlaştırın.

Günümüzde ise reçelin daha çabuk pişmesini sağlamak ve zamandan tasarruf etmek amacı ile temizlenen meyve, bıçakla 4’e kesilir. Aynı miktardaki şekerle, akşamdan; tencereye, bir kat meyve ve bir kat şeker koyularak sırasıyla döşenir. Bir gece bekletilir.

Sabah olunca birkaç taşım daha kaynatılır. Üzerindeki köpüğü alınır. Kıvamı çok koyu ise, kaynayan reçele bir su bardağı kadar su koyulur. Şurup kıvamına kavuşunca içine limon tuzu katılıp, güneşte olgunlaştırılır.