6 Şubat depreminde evleri yıkılan vatandaşların bekledikleri gün geldi çattı. Malatya genelinde 5 bine yakın bina tamamlandı. Vatandaşlar 1 ay içerisinde evlerinde oturmaya başlayacak. Yapımı tamamlanan TOKİ konutlarının bulunduğu Gelincik Tepesi'nde ki 726 konutun tamamında hem ince işleri hem de çevre düzenlemesi tamamladı. Gelincik tepesiyle birlikte diğer bölgelerdeki afet konutlarının bir kısmı da depremzede sahiplerine kavuşmak için gün sayıyor.

HER AYRINTI TAMAM

Evlerin tamamen bittiğini belirten Gelincik Tepesi Konutları Şefi  İnşaat Mühendisi Basri Yalçın, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi:

"726 konut, 386 araçlık otopark, dört tane çocuk oyun grubu, fitness alanları, olan ve yaklaşık 40 dönümlük de bitkisel peyzaj alanı olan bir proje. Sadece 2’nci adamız da asfalt yollarımız kaldı. Altyapıyı tamamladık; İçme suyu hattı, kanalizasyon hattı, doğal gaz hattı, elektrik hatları tamamlandı. Sadece ikinci adada yaklaşık bin beş yüz metrelik bir asfalt yol dökümümüz kaldı.”

KONUTLAR OTURULMAYA HAZIR

Konutların içerisinde herhangi bir işlemin kalmadığını ince işçilikten beri herşeyin tamamlandığını belirten Yalçın,

“Konut işlerindeki bütün imalatlar tamamlandı. Şu an oturmaya engel bir durum yok. Kullanılabilir vaziyette. İnşallah ay sonunda teslim edeceğiz.
Gelen vatandaşlarımız, herkes çok beğeniyor. Yani gerçekten devletimiz büyük bir devlet. Yani böyle bir büyük bir felaketin arkasından bu işlerin yapılması kolay değil. Hem maddi güç istiyor hem ekonomik anlamda güçlü olmayı gerektiriyor. Bu anlamda devletimiz var olsun yani gereğini yerine getirdi yani. Bu alanda yedi yüz yirmi altı adet konut teslim edilecek.” Diye konuştu.

Gelincik tepesinde daha yeni bir konutun yapılmasıyla ilgili bir planlamanın olmadığını belirten yetkili,

“Çünkü gelecek tepesinde bundan önceki depremlerde de bazı projeler yapıldı. Herhalde bu sefer Malatya'nın İkizce ve Çamurlu mahallesi bölgelerine yoğunlaşılacak diye tahmin ediyorum. İnşallah böyle bir felaket daha yaşamayız.” Dedi.

“KAYALIK ZEMİN ÇOK ZORLADI”

Gelincik Tepesi’nde zorlu bir zemine sahip olduğunu kayalık zeminin bir yandan sağlam olduğunu diğer yandan da çalışmaları zorladığını belirten Yalçın,

“Bir oturum alanı için en sağlam yerler kayalık zeminler, ancak kayalık zeminin de bina yapılırken getirdiği dezavantajlar var. Mesela biz burada yaklaşık 250 bin metreküp patlatma yaptık. Yani yolların yapılması, binaların temellerinin açılması bunlar hep patlatmayla oldu. Bu kırıcıyla yani makineyle yapmaya kalksaydık bunu iki yılda bitiremezdik. Ama bu patlatmadan dolayı maliyet olarak ta bir yükü oldu.” Dedi.

“4 AYDA KABA İNŞAATINI TAMAMLADIK”

Yer teslimin depremden kısa bir süre içerisinde gerçekleştiğini belirten Yalçın, şöyle konuştu:

“Yer teslimi bize 24 Mart'ta yapıldı, 25 Mart itibarıyla burada çalışmalara başlandı. Yaklaşık dört ay gibi bir süre içerisinde de kaba inşaatımızı bitirdik. 6 tane kule vinç kurduk. Yani biz de şu an kısa sürede teslim ettiğimiz için çok keyifliyiz. Vatandaşımıza zamanında teslim edeceğimiz için çok da mutluyuz yani. 4 ay süre içerisinde hem hafriyat devam etti hemde arkasından kaba inşaat geliyor. Yani açtığımız yere temelini açtığımız yere hemen şeye binanın yapımına başlandı.