Kongreye Güney Afrika, Arnavutluk, Cezayir, Brezilya, Bulgaristan, Kongo, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Endonezya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Kıbrıs, Macaristan, Malezya, Fas, Nijerya, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Sudan, Suriye, Ukrayna ve Umman'dan olmak üzere toplamda 303 bilimsel çalışmanın sunulduğu Kongrede Malatyalı Dr. Öğr. Okan Koç kongrede oturum başkanlığını gerçekleştirirken aynı zamanda da bu bilimsel çalışma hakkında detaylı bilgiler verdi.
Kongreye katılım çevrimiçi ve yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Online katılım için 300’ün üzerinde bilim insanının yanı sıra 100 ün üzerinde de konuyla ilgilenen dinleyici katılım sağladı.
Araştırma kapsamında Hekimhan’da ikamet eden 65 yaş üstü 112 bireyin sağlık okuryazarlığı düzeyleri tespit edilmiştir.
Hekimhan ilçe merkezinde gerçekleştirilen araştırmada;
Katılımcıların %67’si herhangi bir sağlık sorunu karşısında hangi doktora başvuracağını bilmemektedir, %59’u acil bir durumda ( kaza, ani sağlık sorunu gibi) ne yapabileceğine karar vermede sıkıntı yaşamaktadır, %69’u sigara içme, yetersiz fiziksel aktivite gibi sağlıksız davranışlarla nasıl başa çıkılacağıyla ilgili sağlık uyarılarını anlamada sıkıntı yaşamaktadır. %66’sı yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna ilişkili olarak yaptırması gereken sağlık taramaları (kadınlar için meme, erkekler için prostat kaynaklı hastalıklara yönelik taramalar gibi) ile ilgili bilgiyi araştırıp bulma konusunda sıkıntı yaşamaktadır. %70,5’i spor yapmanın sağlığına iyi geleceğinin farkında değildir.
Sonuç olarak ilçemizdeki yaşlı bireylerin,
“Hangi doktora başvurmaları gerektiğini bilmedikleri, tahlil/ tetkik öncesi hazırlık sürecindeki bilgileri anlamadıkları, hastanede ulaşmak istedikleri yeri bulamadıkları, acil sağlık durumlarında ne yapacağına karar veremedikleri, sigara içme, yetersiz fiziksel aktivite gibi sağlıksız davranışlarla nasıl başa çıkılacağını bilmedikleri, sağlık durumlarıyla ilişkili yaptırmaları gereken sağlık taramalarını hakkında bilgiye ulaşamadıkları, spor yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara kullanmak gibi davranışların sağlığı nasıl etkilediğini bilmedikleri ve yakınlarına sağlıklı olma konusunda önerilerde bulunamadıkları” belirlenmiştir.
Araştırma bulgularına göre Hekimhan’daki yaşlı bireylerde sağlık okuryazarlığı becerilerinin düşük olduğu, bu konuda ilgili politikalar arasında tüm paydaşları sürece dâhil edecek hem sağlık sağlayıcılarında hem de sağlık hizmeti talep edenlerde konunun öneminin vurgulanacağı, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Sağlık okuryazarlığı eğitimleri Milli Eğitim müfredatının bir parçası haline dönüştürülerek bireyin daha erken yaşlardan itibaren sağlık sistemine ve sağlık konulu bilgiye erişiminin önü açılması gerektiği vurgulanmıştır.
Kaynak: HABER MERKEZİ