Konferansın açılış konuşmasını yapan Malatya TSO Başkan Vekili Basri İlhan, Malatya’nın gerek ülke gerekse de bölge ekonomisi için önemli bir kent olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Doğu Anadolu Bölgemizden yapılan üretimin ve ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını tek başına biz gerçekleştiriyoruz. Bölgemizin en güçlü işletmeleri yine şehrimizde faaliyet göstermektedir. İşletmelerimizin gücüne güç katan en önemli etkenlerden birinin de eğitim olduğunun bilincindeyiz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak en önemsediğimiz konuların başında eğitim faaliyetleri geliyor. Son 5 yılda 300’ü aşın eğitim, çalıştay ve konferanslar gerçekleştirdik. 10 bin 600 üyemizin ticaret hacmini artırmak, işini büyütmek, global pazarda yer edinmek ve ticari faaliyetlerinde dijital dönüşümü hızlandırmak adına çeşitli eğitimler düzenledik ve düzenleyeme de devam edeceğiz.  Bugün düzenleyeceğimiz 'Enflasyon Düzeltmesi Semineri' de eğitim faaliyetlerimizden birisi olacak. Şirketlerimizin var olmasında mali müşavirlerimizin emeği çok büyük. Bu emeği görmezden gelemeyiz. Şirketlerimizin resmi kurumlarla arasında köprü görevi gören sizler, yükümüzü çekiyorsunuz. Bu vesileyle ben, tüm üyelerimiz adına sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Malumunuz, paranın satın alma gücündeki aşınma nedeniyle bilançoların güncel satın alma gücü cinsinden düzeltme işlemine tabi tutulmasını içeren enflasyon düzeltmesinde geri sayım başladı.” dedi.


Enflasyon Mücadelesi Zorunlu Hale Geldi


Basri İlhan Konuşmasının son bölümünde ise;

“Enflasyon muhasebesi, yeni bir erteleme olmazsa 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu önemli düzenlemenin tüm detaylarını konuşmak adına bugün bir aradayız. Son üç yıldır artan ve bir yıldır da etkisi daha çok hissedilen enflasyon, ne yazık ki mali tablolarımızda tahribata yol açmaktadır. İşletmelerimiz yükselen enflasyon nedeniyle oluşan gerçek olmayan kârların vergilendirilmesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu da işletmelerimizin sermayelerini vergi yoluyla devlete aktarmalarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda işletmelerimiz yerine koyma maliyetini dikkate alarak fiyat belirleme durumunda kalıyor ki bu durum enflasyon açısından olumsuzluk oluşturuyor. Dolayısıyla enflasyon muhasebesi zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Düzenleme işletmelerimize büyük ölçüde fayda sağlayacağı gibi bir takım olumsuzlukları da doğuracaktır. Enflasyon Muhasebesinin artılarını ve eksilerini birazdan uzmanlarımız tüm detaylarıyla bizlere anlatacak. 2023 yılı deprem başta olmak üzere birçok zorlukla geçti. İş dünyası olarak 2024 yılından ümit varız. Yeni yılda da hedefimiz; üretim, ihracat ve istihdam olacak. Toplantımızın sizlere fayda sağlamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.


Programa konuşmacı olarak katılan Muharrem Karataş, uygulanan sistem hakkında bilgiler verdi. Yapılan konuşmanın ardından ‘ Türkiye Finansal Raporlama Standardı Hükümleri Doğrultusunda Enflasyon Mücadelesi’ başlığı  altında sunumlar gerçekleştirilerek, işletme sahiplerinin konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı.