MALATYA’NIN BİNA KAYBI 105 BİNİN ÜZERİNDE

6 Şubat tarihinde yaşanan “Asrın Felaketinde” Malatya tarihinin en büyük yıkımını yaşadı. Malatya bu yıkımda 105 bin 690 meskeni depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar alarak yetkililer tarafından yıkılmak zorunda kaldı. Orta hasarlı olan ve bir kısmı yıkılacak olan bağımsız bölüm sayısı ise 21 bin 600 olarak kayıtlara geçti. Malatya bu rakamlarla deprem bölgesi arasında hasar alan iller arasında Hatay’dan sonra 2. sırada.

MALATYA’DA 4 MESKENDEN 3’Ü HASAR ALMIŞ

421 bin bağımsız bölümü (konut, iş yeri, depo ahır) bulunan Malatya genelinde hasarsız bağımsız bölüm sayısı 110 bin civarında. El de edilen bu verilere göre her 4 binadan 3’ü hasar almış durumda. Bina sayısı olarak açıklanacak olursa 170 bin binadan sadece 60 bin civarında bina hasar almadı. Hasar almayanların birçoğu da merkeze uzak ilçelerde bulunuyordu.

MALATYALILAR SAĞLAM ZEMİNİN ÖNEMİNİ ÖĞRENDİ

Malatyalılar bu büyük yıkımda önemli bir durumu öğrendi. Çünkü sağlam zeminde bulunan evler hasar almazken, 1-2 kilometre ötede taş üstünde taş kalmamıştı.  Şimdi ise Malatya’da yaşayan vatandaşların çoğu hem ev yapacakken hem de ev kiralayacakken önce zeminin sağlam olmasına sonra binanın yapı kalitesine bakıyor.

PEKİ MALATYALILAR YENİ EVLERİNİ NERELERE YAPMALI?

Malatyalılar yeni yerleşim yerini kurmak için şehrin en sağlam zeminin neresi olduğunu merak ediyor. Evlerini daha çok imkanları ölçüsünde sağlam zeminlere yapmak istiyor. Malatya’da ev yapılacak sağlam zeminlerini Sonsöz Gazetesi okurları için bilim adamlarının çalışmalarına göre hazırladık.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal’a göre Malatya’da ev yapılabilecek sağlam zeminlerin bulunduğu yerlerden Malatya’nın doğusunda zemini 70 milyon yıllık olan Bulgurlu Mahallesinin bulunduğu bölge. Gelincik tepesi ve çevresi de bu alanlara dahil. Beydağı’nın etekleri de oldukça sağlam kayaçlardan oluşuyor. TOKİ tarafından da geçtiğimiz yıllarda konutların yapıldığı bölgeler de güçlü zemine sahip ve zemini 50 milyon yaşında.

ŞEHİRLEŞME İÇİN ÇOK UYGUN, ORADA FAY DA GEÇMİYOR

Yine evlerin konutların rahatlıkla yapılacağı yerlerden biri de Şoför Okulu olarak bilinen askeriyeden devralınan alan yaklaşık 20 milyon yıllık bir tabana ve çok sıkı tutturulmuş sağlam kayaçlardan oluşuyor bu bölge Tohma’ya kadar konutlar için kullanılabilir. Prof. Önal bu alanın şehirleşme açısından topografik olarak uygunluğunun yanında yer altı suyunun da zengin olduğunu söylüyor. Ayrıca o bölgede fay da bulunmuyor.

YEŞİLYURT’TA NERELER EV YAPMAK İÇİN MÜSAİT?

Yeşilyurt bölgesinde de ev yapmak için sağlam kayaçların olduğu alanlar da bulunuyor. Yine Yeşilyurt’ta Beydağı’na doğru olan kısım sağlam bir zemine sahip, Gedik bölgesi, Banazı’nın bazı kısımları, Aşağı Haçova’nın ise İnek Pınarı fayı dışında kalan bölgeleri ve derme sulama kanalının Beydağ’ına doğru olan kısımları İkizce’de konutlar için sağlam zemine sahip ve ev yapmaya oldukça el verişli.