Malatya’da irili ufaklı birçok gıda üretimi yapılıyor. Fakat gıda üretimi yapan işletmelerin bir kısmı sanayi sitelerinde bir kısmı da sokak aralarında bazı depolarda gerçekleştiriliyor. Depremden sonra üretimlerine devam eden üreticilerse hali hazırdaki bazı projelere Gıda Toptancıları ya da Gıda Üreticileri için bir kompleks yapılmasını istiyor.
Özsan Sanayi Sitesinde et entegre sektöründe faaliyet yürüten Hacı Mehmet Akgül’de gıda sektörü üzerine yeni bir alan kurulmasını isteyen işletme sahiplerinden biri.
“MALATYA’DAN BİR ÇOK İLE GIDA GÖNDERİYORUZ”
Tarım sektöründe uzun yıllar faaliyet yürüttüğünü sonrasında gıda üretimi sektörüne girdiğini belirten Doçent Et firmasının sahibi Mehmet Akgül,
“Hem tarım hem hayvancılığımız hem de gıda imalatçısı olarak hizmet vermeye başladık. Doçent isminde de Malatya'ya bir marka kazanırdık. Malatya’dan Karadeniz’e İstanbul’a kadar hizmet veriyoruz. İşletmemiz sanayi içerisinde bulunuyor. Burada araç tamircilerinin, hurdacıların, dampercilerin bulunduğu bölgede hizmet veriyoruz. Bizim gibi birçok gıda işletmecisi var. Lokumcusu, sucukçusu kayısıcısı var. Yani buradan tamamen gıdacıların ayrıştırılması lazım.” diye ifade etti.
“EĞER YER YAPILIRSA ÜRETİMDE ARTAR”
Daha öncesinden Hububatçılar için Buğday Pazarı, kayısıcılar için Kayısı Ticaret Merkezi yapıldığını aktaran Akgül, şöyle konuştu:
"Bizim gibi sanayide ya da mahalle aralarında hizmet veren gıdacılar da belli bir yere toplarlar belli bir yer tahsisi yaparlarsa iyi olur.
Hem gıdanın kalitesi anlamında hem gıda kontrolü anlamında hem üretim ve gıda güvenliği açısından Malatya için daha iyi olur. Burada ürün testi artar. Malatya'nın ismi her zaman için ürünle ön plana çıkar. Bugün bir kayısı ile nasıl Malatya bir kimliğe sahip olduysa diğer ürünleri de geliştirerek bunu yansıtmamız lazım.
Sektöre 3 çalışanla başladığını şu an 28 kişiyle hizmet verdiğini belirten Akgül, eğer daha büyük bir yer kurulabilir gıdacılar bir araya toplanırsa bu sayının daha da artacağını istihdamı daha da ileri seviyelere taşıyacağını belirterek şöyle konuştu: Bizim isteğimiz gıdacıları gıda toptancıları ve imalatçılarını bir yer tahsis edip gıdacıların kendi kapasitelerine göre yer tahsis ederlerse bu üretim artar. Yani şu an ben eleman alsam hareket edecek alan yok.”
“YETKİLİLER BİZİ GELİP YERİMİZDE GÖRSÜN”
Malatya Valisinin ve Büyükşehir Belediye Başkanının devreye girip buna bir çözüm bulması gerektiğini belirten işletme sahibi,
“Malatya'ya yakışır bir gıda, toptancı ve imalatçıları yeri tahsis ederlerse bize bedava versin demiyorum. Bizim katkımız olacak. Her şeyi devletten beklemiyoruz. Ama biz burada devletin katma değer kazandıran imalatçılarız. Bunları bilmeleri bize yardımcı olmaları lazım. Yerel yöneticilerin gelip bizleri ziyaret edip görmeleri lazım. Bizleri gelsin dinlesinler. Bizim ürün çeşidimizi arttırabilmemiz için bize destek versinler. Bizlere sadece Borsa Başkanımız Ramazan Özcan destek olmaya elinden geldiğince çalıştı ama onun da imkanları el vermedi. Ben bugün yirmi kişiyle hizmet veriyorsam yarın bu seksen kişiye çıkacak. Artacak, üretim de artacak” diye kaydetti.
Yorumlar
Yerelli - Gıda sektöründe neden hijyen yok. Önlük giymezler. Eldiven takmazlar. Sanki artistler film çeviriyorlar saç sakal tırnak temizlik hak getire....
Malatyalı - Kazikci Malatya