Mısır Çarşısı önünde, Batuhan Merdivenli, tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı.
“Mısır, çarşı esnafı adına. Burada toplanmış bulunuyoruz. Bizim buradaki toplanma sebebimiz şudur. Bizim önceki belediye başkanımız ve önceki Valimiz burada Mısır Çarşısı esnafına şunu söyledi. Söyledikleri şudur. Buradan Mısır Çarşısı esnafı, Malatya'nın ayağa kalkması adına tekrardan toparlanması adına dükkânlarının içinde olması gerektiğini, çatıların dökülmüş, yıkılmış çatıların tekrardan yapılıp burada esnafın hayatını devam ettirmesini söylediler. Biz de bu doğrultuda tekrardan çatıları yaptırıp, dükkânlarımıza geçtik ve ticari faaliyete devam etmeye başladık. Ama sonraki süreçte çevre şehircilik burada yeniden proje yapacağını söyleyip tekrardan bu alanda bir proje oluşturup, rezerv alanı ilan edip burayı mısır çarşısını yıkma peşine düştüler. Mısır çarşısının yıkılması üzerine tekrardan projeyi burada bize vermek için Çevre Şehircilik Bakanlığı'nda görevli kişileri gönderdiler.”
Bize Konteyner Dahi Verilmedi
Batuhan Merdivenli, vaat edilen hiçbir konunun arkasında durulmadığını da kaydederek;
“Bazı kişiler geldi bize konuştular. Sonrasında Karot alınacak dediler. Karot alınması için ekipleri yönlendirdiler, bizden izin istediler. Biz de bize yeniden bir yer tahsil edilirse hatta bu doğrultuda da Mısır Çarşısı'nın esnafın ortak bir kararı olarak Emekliler Parkı'nın yani eski belediyenin olduğu alanı biz ettik. Lakin ı sonraki süreçte şunu gördük ki olaylar başka kişilerin eline geçmiş. Tekrardan Söğütlü Camii'nin olduğu yere, esnafların bulunduğu o alanı tekrardan Emekliler Parkı'na vermek için konteyner yerleştirmişler ve onlara dağıtım yapılmış. Bu süreçten birkaç gün önce bizden gelip tek tek isim aldılar. Buradaki konteynerin dağıtılması adına. Ama lakin şunu gördük ki burada kimse çarşısının esnafının bir tanesinin bile ismi yok. Ve bu kura dağıtımdan, bu çekilişten kimsenin haberi de yok” dedi.
400-500 Kişi Buradan Ekmek Yiyor
Son dönem yapılan çalışmalara da değinen Merdivenli;
“Şimdi de alınan karot sonuçlarının çıktığını söylüyorlar. Bu sonuçlara buranın riskli yapı olduğunu talep ediyorlar. Ve biz de bu riski yapı olmadığını, bu kadar depremden sonra bile ayakta kaldığını bu çarşının şu an bile faaliyetlerinin devam ettiğini görüyoruz an itibariyle. Bizim buradan talebimiz şudur. Bizi buradan çıkaracaklarsa bunun usullerine uygun yapılıp, bize bir yer tahsis edilir. Ondan sonra bu tahsis edilen yere esnafın taşınıp daha sonra tabii sözleşme akdindeki bize yerimizi tekrardan vereceklerse biz burayı boşaltırız. Biz ondan sonra buradan ürünlerini taşırız. Bu esnaf da bu kış günü bir yere giderek mağdur olmaz. Mağdur olmaması adına bize bir yer tahsis edilip tekrardan yerimiz, dükkânlarımız, herkesin ayrı ayrı tapuları, mülkiyeti verilecekse metrekare kaybı olmayacaksa, buranın arsası da yeri de tekrardan aynı esnafa verilecekse biz bu şekilde sözleşmeyi yaparız, burayı teslim ederiz. Aksi takdirde bu kış günü esnaf hiç bir yere gidemez. Yani bunu el vicdan burada 80-90 tane dükkanın her birinin dört beş tane çalışanı var. 400-500 kişi buradan ekmek yiyor.”
Verilecek Dükkanları Metrekare Bazında İstiyoruz
Merdivenli açıklamasının son bölümünde ise; taleplerini;
“Burada ekmek yenilen bir yeri yıkıp da biz iki sene sonra teslim edeceğiz şeklinde bize beyanname falan vermesinler. Bizim buradan çıkmamızın tek bir yolu var. Bize yer tahsil edilip tekrardan da dükkânlarımızın metrekare bazında herkesin kaybı olmadan verilecekse biz burayı çıkarız, Teslim ederiz. Kamuoyu adına böyle bilgilendirme yapmak için de zaten burada esnaf toplandı. Herkesin görüşü de aynıdır. Emekliler Parkı düşünüyorlar bize tekrardan Mısır Çarşısı olarak Emekliler Parkı'nı versinler. Biz tekrardan oraya geçeriz. Aynı şekilde oralara yerleşiriz. Burayı da dediğim şartlar şeklinde boşaltır teslim ederiz. Depremde a Malatya'nın tek ayakta kalan çarşısı burası. Tek katlı,. Riski yok hasarsız, camlarında herhangi bir yerinde bir risk yok ve demirleri de burkulma dahi yok. Ben mimar olarak söylüyorum. Yani buranın bir riski şu an önceki hasar tespitlerine de göre zaten az hasarlı olarak tescil edildiğini, bunu belediye başkanının da vurguladığını kamuoyuna duyurduğunu gördük. Şimdi karot düzeneği şeklinde buraya Riskli Yapı vermelerindeki amacı burayı kendi projelerine uydurup yıkabilme peşine düşmeleridir. Bu kadar basit.” İfadelerini kullandı.