Kaymaklı Kayısı, Otantik yemek listelerinin yer aldığı ve gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen TasteAtlas sitesinden yayınlanan ‘Dünyanın en kötü yemekleri’ listesinde 59’uncu sırada yer aldı. En kötü yemekler arasında gösterilen kaymaklı kayısı, Elazığlılar tarafından tepkiyle karşılandı. Baskilliler Derneği de listeye tepki göstererek, kuru kayısının ortasına kaymak koyulup üzerine süzme bal dökülerek yaptıkları kaymaklı kayısı ikramında bulundu. Lezzetiyle damakları tatlandıran, görselliği ile göze hitap eden kaymaklı kayısının listede yer almasının yöre halkı için bir şey ifade etmediğini dile getiren dernek başkanı Aygün Çam, özellikle Malatya ve Elazığ illerinde üretimi yapılarak 112 ülkeye ihracatı gerçekleştirilen kuru kayısının ülkeye yıllık para girdisinin yaklaşık 450 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.
VAY HALİMİZE…
Malatya’daki STK’ların bu duruma sesiz kalıp değerine sahip çıkmaması ise Malatya halkının tepkisine yol açtı. Duruma isyan eden vatandaşlar, “Kötülenen değerlerimize bizim yerimize komşu ilimiz tepki gösteriyorsa geldiğimiz durumun vay haline… Her fırsatta “Malatya sahipsiz” diye yapılan yorumlar bir kez daha doğruluğunu kanıtlamış oldu.” Diye konuştu.