Toplantıda yaptığı konuşmada Erdoğan, Kayısı Araştırma Enstitüsü olarak bölgede kayısı ile ilgili yapılan çalışmalara aktif bir şekilde katıldıklarını ve çiftçilerin yanında olduklarını ifade etti. 

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan şunları söyledi:

“Ziraat Odaları, Malatya'nın  birlik ve beraberlik içerisinde çiftçilerin sorunlarını dile getirmek ve çözmek için çaba sarf ediyor. Enstitü olarak biz özellikle bölgede kayısı ile ilgili yapılan bütün çalışmalarda sahadayız. Her türlü eksikleri için çiftçimizin yanındayız. Enstitü olarak yaptığımız çalışmaları, gerek ziraat odaları, gerek İl Müdürlüğümüzle paylaşarak çiftçilerimizin sorunlarını çözme gayreti içerisindeyiz. Bu çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle kayısı bizim için vazgeçilmez bir ürün. Bu konuda da enstitümüz tarafından yaptığımız çalışmaları sizlerle de zaman zaman paylaşıyoruz. Bir kurum temsilcisi olarak, hem de bir çiftçi olarak sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum."


Tarım İl Müdürü Osman Akar ise konuşmasında;

“Bizim asli görevlerimizden birisi. Sektörün her bir kurum aynı ağacın dalları gibiyiz. Hep beraber sektörümüze ve sektör çalışanlarımıza katkı sunmak amacıyla bu tür toplantılar önemlidir. Bu tür toplantıların yeni gelişmeleri öğrenmek, yeniliklerden haberdar olmak adına bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu sektörde verilen emekler de değerlidir ve önemlidir. Dünya nüfusu artıyor. Ülke nüfusu artıyor. Gün geçtikçe gıda daha da önem kazanıyor. Şu anda kişi başı düşen arazi miktarı 4 dekardan 2.8 dekara düşmüş durumda. Açıkçası bu gelecek adına büyük bir handikaptır. Üretim alanımız daraldı. Buna karşı nüfusumuz yüzde 31 oranında arttı. Tabi sadece bizim kendi nüfusumuzu beslemememiz yetmiyor. Biz ülke olarak başka devletlere muhtaç olamayız. 85 milyon kendi nüfusumuz var. Misafir ettiğimiz 45 milyon bir nüfus var. Eğer bölgede güç olmak istiyorsak, eğer bölgede stratejik durumumuzun devam etmesini istiyorsak en önemli argüman, stratejik olarak birlikte hareket ettiğimiz başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere onların ihtiyacını da düşünmek zorundayız. O nedenle siz çiftçilerimizin üretiminin çok değerli olduğunu, 2 dönüm, 5 dönüm, 5 dekar, bir ağaç hiç önemli değil. Bunlar bir araya gelip binleri Milyonları buluyor. Dolayısıyla herkes ellinden geldiğince, kim ne yapabiliyorsa hep beraber bu üretimi artırma adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kurum olarak, kişisel olarak hiçbir taassubumuz yoktur. Nerde ne varsa her zaman çiftçimizin sizlerin emrinde olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Çiftçinin, üreticinin saati, mesaisi gecesi gündüzü yoktur. Her platformda çiftçilerimizin yanında olmaya, inşallah katkı sunmaya, destek olmaya devam edeceğiz. Sizlerle beraber inşallah çiftçilerimize ulaşmaya da gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.


Teknolojiyi Kullanarak Verimi Artıralım


Osman Akar, konuşmasının son bölümünde ise çiftçilere seslenerek;

“Ücretimizi artırmak için de geçmiş yıllardan gelen geleneksel yöntemlerden, Anneden babadan gördüklerimiz yöntemlerden değil de, tabii ki bunlar büyük bir tecrübedir. Buna artık bilgiyi teknolojiyi, yeni gelişmeleri de katarak birim alanda da fazla verim alma gibi bir zorunluluğumuz var. Bu konuda da Kurum olarak tüm ilçelerimizde genel olarak bir eğitim seferberliği başlattık. Bunu  sonra da mahalle ve köylerde lokal olarak yıl boyu sürdürmeyi planlıyoruz. Zaman zaman enstitü müdürlüğümüzle de birlikte çok güzel çalışmalar yapılacak. Gerçekten çok harika çalışmaları var. Kayısının yetiştirilmesinden bütün aşamalara kadar bu kurumamdan azami bir şekilde yararlanmamız gerekiyor. Ne kadar bilsek, her zaman da bilgiye ihtiyacımız var. Daha fazla daha kaliteli üretim yaparak, insanlarımıza katkıda bulunalım” dedi.


Kaysının Özel Bir Şekilde Pazarlanması Lazım


“Kayısı üretimi ile ilgili de gelecekte endişelerimiz oluşmaya başladı” diyen Akar, bu konudaki yapılacak olan ve yapılması gerekenleri;

“Alçak yerlerde verimle ilgili sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bununla ilgili Enstitü müdürlüğümüz çalışmalar yapıyor. Bizler de çiftçilerimizi alternatif ürüne yönlendirme veya o ürünü daha verimli yetiştirme konusunda çalışmalar yapacağız. Enstitünün de güzel çalışmaları var. Kaysının özel bir şekilde pazarlanması lazım. Başka ürünler yaparak katma değer katarak, kuru kayısı yerine yeni alternatiflerle kendimize yeni Ürenlerle yeni pazarlar bulmalıyız. Buna yönelik çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Hepimizin elimizden geleni yapmamız lazım. Yıllık 220 Milyon destek var ama Malatya için bu destek yetersiz diye düşünüyoruz. Yeni destekler bekliyoruz. 57 -58 kalemde destekler var. Tüm çiftçilerimize ulaşmaya çalışıyoruz” şeklinde aktardı.