Akar, özellikle sonbaharda kayısı bahçelerinde yaygın olarak görülen Yaprak Delen (Çil), Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığına karşı koruyucu mücadele yapılması gerektiğini vurguladı.

Hastalıkların ve Tanınmaları:

Yaprak Delen (Çil):  Yaprak, meyve ve genç dallarda zarar yapar. Yaprak üzerinde yağ lekesi şeklinde başlar ve zamanla koyu kahverengiye dönüşür. Hastalık, %20-60 verim kaybına neden olabilir.


Bakteriyel Kanser ve Zamklanma:  Yapraktaki lekeler küçük, yuvarlak ve şekilsizdir. Lekeler zamanla dökülür, yapraklar delikli bir görünüm alır. Bu hastalık, ağaçlarda çalılaşma ve verim düşüşüne sebep olabilir.


Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler: Hasattan sonra hastalıklı tomurcukları ve kanser yaraları bulunan dallar temizlenmeli, aletler her seferinde dezenfekte edilmelidir.


Kimyasal Mücadele: Sonbaharda yaprakların %75'i döküldüğünde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Bordo Bulamacı, sürgün ve dal yanıklığına karşı kullanılmalıdır.


%3'lük Bordo Bulamacının Hazırlanması:

100 Lt ve 50 Lt'lik iki kaba ihtiyaç vardır.
Küçük bir kapta 1,5 Kg sönmemiş kireç az su ile söndürülür ve 100 litrelik kabın içerisine eklenir.
50 litrelik plastik kaba 3 Kg göztaşı eklenir ve karışım hazırlanır.
Akar, açıklamasında hazır Bordo Bulamacı kullanılması halinde dozunun önceden iyi bilinmesi gerektiğini ve üreticilere, önceki yıllarda aşırı dal kurumaları, kanserli yaralar ve aşırı zamk akıntısı varsa 2-3 yılda bir kesinlikle %3'lük Bordo Bulamacı kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.