Havaların soğuması ve yağmurların başlamasından dolayı konteynerlerde yaşayan 10 binlerce vatandaş çadırcıların yolunu tutuyor. Çadırcılarsa bu taleplere yetişmekte güçlük yaşadıklarını söylüyor.
Depremin hasar boyutunun en yüksek olduğu illerden biri olan Malatya’da 100 binin üzerinden bağımsız bölüm yıkıldı. Malatya’da ise 28 bin konteynerde 112 bin vatandaş yaşıyor. Bu kışı konteynerlerde geçirecek olan vatandaşlar ise havaların soğuması ve yağmurların yaşanmasıyla büyük sıkıntılar yaşamaya başladı.
Birçok konteynerin yağmurlarda su akıtmasından dolayı vatandaşlar çadır dükkanlarının yolunu tutuyor. Çadırcı esnafları ise vatandaşların taleplerine yetişmekte güçlük çektiklerini ifade ediyorlar.
“TALEBE YETİŞMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ, 2’NCİ ŞUBEYİ AÇTIM”
Malatya’da uzun yıllardır çadırcılık yapan Eyüp Demir,
“20 yıldır bu işi yapıyoruz. Depremden buyana branda sektörüne çok rağbet arttı. Özellikle son günlerde konteynerlerin üstünü kapatmak için çadır alıyorlar. Yetişmekte güçlük çekiyoruz, işlere yetişmekte güçlük çektiğimiz için 2’nci şubemizi açtık. Eleman sayımızı artırdık. Buna rağmen yetişemiyoruz, taleplere cevap veremiyoruz. Buna da üzülüyoruz ister istemez” diye kaydetti.
“MESLEKTAŞLARIMDAN ŞİKAYETÇİYİM”
Yaptığı işi bir hizmet olarak da gördüğünü belirten Demir şöyle konutu:
“ Sabah 6’dan geceye kadar çalışıyoruz ama yine de yetiştiremiyoruz vatandaşımız da mağdur oluyor, maalesef. Mağdur olmasının bir diğer nedeni de bizim sektörlerde faaliyet gösteren meslektaşlarımız farklı şehirlere gittiler. Bundan dolayı da meslektaşlarımızdan şikayetçiyim. Keşke gitmeselerdi.
Bu zor durumda Malatyalı hemşerilerimize hep beraber hizmet edip destek vermiş olacaktık. Zaten deprem anın da o karlı günde ilk aradığımız şey çadırdı. Ben de brandacı olmama rağmen çadıra ihtiyaç duydum.”
“YAĞMURDAN YAŞTAN DOLAYI BÜYÜK BİR YOĞUNLUK VAR”
Özellikle havaların soğuması ve yağmurun başlamasından kaynaklı konteynerlerde kalan depremzedelerin Brandacıların kapısını çaldığını söyleyen Esnaf,
“Şu an bu yoğunluğun sebebi de konteynerlerin üstünü kapatmak, yağmurdan yaştan dolayı büyük bir yoğunluk var. Bizde dışarıdan elaman getirdik yine de elaman sıkıntısı yaşıyoruz. İşi bilen çoğu usta gitti. Bu da sıkıntı yaşamamızın bir başka nedeni” diye ifade etti.
FİYATLAR NE KADAR?
Fiyatlar hakkında bilgi veren Demir,
“Konteynerlerin sadece üstünü kapattıkları zaman bin lira civarında tutuyor, fakat bazen öne doğru çıktıklarında 2 bin 500-3 bin TL’ye kadar değişebiliyor. Kalitesine göre de fiyat fark ediyor.” dedi.
Yorumlar
Maarif - Herkes depremden sonra bırakıp kaçtı, kimse demedi bu konteyner de kalanlar yağmurda öldü mü kaldımı verilen konteynerler hep su geçirdi. Kimisi 5 kuruşa muhtaç, evini işini kaybetmiş.
Herkes geceyi su içinde geçirdi. Yağmur yağacagi belliydi niye önlem alıp bu depremzedeye yardım etmediler. Şuraya buraya koşturuyorsunuz. Malatya niye geri planda kalıyor.
Yinede Rabbim devletime zeval vermesin.
Malatya44 - Herşeyi de devlete yüklemek gerek be kardesim elektrik , şu bedava daha ne yapsın devlet bir 1000 TL de çadır parası verelimufak tefek onlemlerimizi de kendimiz alalım herşeyi de devletten beklemek hoş birşey değil her konteynırı en az 2000 TL aylık elektrik parası odeniyor