Malatya’da yarım asırdır şehrin sembolü haline gelen ve özellikle ayakkabı satıcılarının bulunduğu Mısır Çarşısı depreme direnmişti. Deprem sonrası da ağır hasar almayan Mısır Çarşısının esnafı bir araya gelerek depremde hasar alan çatıyı da yeniden yaptırdı.
Bugün sabah saatlerinde karşısında zabıtayı gören esnaf bir anda neye uğradığını şaşırdı. Zabıta tarafından Mısır Çarşısı esnafının 1 gün içerisinde dükkanlarını boşaltmaları gerektiği yazıyordu. Esnafla Zabıta görevlileri arasında da kısa süreli münakaşa yaşandı.
Daha önce hiçbir şekilde uyarıda bulunmadan böyle bir tebligat yapıldığını ifade eden esnaflar duruma tepki göstererek nereye gidecekleri konusunda da herhangi bir bilgi verilmediğini bir günde kesinlikle burayı boşaltamayacaklarını ifade ettiler.
Esnaflar adına açıklama yapan Abdullah Çakmak, birçok esnafın zor süreçlerden geçerek burada deprem sonrası tekrardan ekmek parası kazanmaya başladıklarını belirterek
“Bu çocuklarıma ekmek parasını kazanmak için buralarda biraz çalışalım, şöyle yapalım, böyle yapalım deyince belediye başkanımız da geldi bize söz verdi, “Çatılarınızı yapın, bu çatıları yaptıktan sonra burada ticari faaliyetinize devam edin” diye bize söz verdi” dedi.
Malatya'da tek ayakta kalan çarşının Mısır Çarşısı olduğunu belirten Esnaf Çakmak, “Ankara’nın da bilgisi var bu çarşı hakkında, Emlak Konut’un da haberi var. Bütün milletvekillerin de aynı zamanda yapılan çalışmalarda haberi var. Malatya'da şu anda yaşayan bütün milletimiz ve bütün halkımız ihtiyaçlarını karşıladığı tek çarşı olarak ayakta diğer çarşıların hiçbiri ayakta değil. Şu anda bize de yer gösterilmedi. Esnaf bütün çekle alışverişi yaptığı için vadeli alım yaptı ve borçları var. Bu borçlarını ödeyemiyor. Bunlardan dolayı da sıkıntı çok büyük. Evimize ekmek götüremiyoruz. Bu sürede bize yardımcı olmalarını diliyorum.” diye konuştu.
“YER TAHSİS ETMEYECEKLERSE BİZE KARIŞMASINLAR”
Kendilerine belli bir süre verilmesi gerektiği ve sonrasında da merkezi bir yere konteyner alan kurulması gerektiğini belirten Esnaf, konuşmasına şöyle devam etti:
“Eğer belirttiğimiz gibi ulaşımı rahat bir yerden konteyner verir ve bize borçlarımızı ödeyecek bir süre verirlerse yer tahsis ederse biz memnun kalırız. Yok tahsis etmeyeceklerse çarşımıza karışmasınlar. Bize yol açıp araç trafiğini kapatsınlar. Sonrasında da merkezde yeni yapılacak yerlerden bize yer verip burayı yıksınlar.
Ama şu anda gelip de tebligat dağıtıp bir gün içinde yıkacağız, burayı boşaltın demeyi kabul etmiyoruz. Şu anda millet mağdur durumda. Esnafta mağdur, yaşayan halk da mağdur.
Vatandaşın çocuğuna bir ayakkabı alacak, bir elbise alacak, bir mont alacak, yer kalmadı. Yapılan çarşılar da çok uzak merkeze. Yani şu anda çarşıda inip de iki üç araba değişip, AVM’nin ya da Ankara çarşısına gidip de alışveriş yapacak vatandaş da yok, şu anda yani herkes konteynerde mağdur durumda.”