Kahramanmaraş Valiliği, Orta Hasarlı Binaların güçlendirilmesi konusundaki süreci düzenlemek için önemli bir Genelge yayınladı.

Genelgeye Göre:

Orta Hasarlı Binaların Güçlendirilmesi İhtimali:

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21 ve 22. maddelerine göre güçlendirilmesi mümkün olan binaların güçlendirme sürecine başlamaları gerekiyor.

Yapı Ruhsatı Alımı:

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için bina maliklerinin aşağıdaki belgeleri sunarak yapı (güçlendirme) ruhsatı alması gerekmektedir:

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre alınan güçlendirme kararı,

Güçlendirmeye esas olan ve onaylı projeler,

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun gereği talep edilen belgeler.

Tasarım Gözetimi ve Kontrol Hizmeti:

 Orta hasarlı yapıların tasarım gözetimi ve kontrol hizmeti alırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen uzmanlık alanları ve gereklilikler dikkate alınmalıdır.

Yapı Ruhsatı Verilmesi:

ilgili belediyeler tarafından değerlendirilmesi sonucunda uygun olan binalara, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca yapı (güçlendirme) ruhsatı verilecektir.

Orta Hasar Kaydının Kaldırılması:

 Güçlendirilen binalar için 3194 sayılı Kanun'un 30. maddesi gereği yapı kullanma izni verildikten sonra, orta hasar kaydının kaldırılması için ilgili kurumlara bildirimde bulunulmalıdır.

Yıkım Süresi:

Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen orta hasarlı binalar için 7269 sayılı Kanun'un 13. maddesine göre belirlenen süre sonunda yıkım işlemleri gerçekleştirilecektir.

Yapı Kayıt Belgesi ile Orta Hasarlı Binalar:

2020/24 ve 2020/26 sayılı genelgeler uyarınca 2020 yılına ait Yapı Kayıt Belgesi almış ve orta hasarlı olan binaların güçlendirme süreci, ilgili belgelerin tanzimi ile ilerleyecektir.

Malatya’daki ortahasarlı bina sahiplerinin bu konudaki bekleyişi ise sürüyor. Vatandaşlar belirsiliğin bir an önce giderlip somut adımlar atılmasını talep ediyor

Kaynak: HABER MERKEZİ