Turizmci, Bünyamin Özdemir, Malatya Turizmini canlandırmak için, kurumlarla işbirliği içinde çalışmanın önemine değindi. Turizmin Türkiye genelinde bacasız sanayi olarak değerlendirildiğini hatırlatan, Özdemir;
“Ancak bu sanayiden genelde ülkemizin batısındaki iller daha fazla yararlanıyor. Çünkü batıdaki illerde turizm potansiyeli çok yüksek. Doğuya geldikçe turistin en az geldiği illerden bir tanesi Malatya. Bizim işimiz Turizm, ama firmaların çoğunluğu batı eksenli çalışıyor. Malatya’yı tanıtabilecek, son zamanda gastronomi ile alakalı, vejetaryen yemekler ile alakalı Malatya’yı gündem yapmak için tanıtım çalışmaları yapmak istedik. Pandemi döneminde insanların evde kaldığı dönemde bu bir anlam ifade etmedi. 6 Şubat depremine kadar Malatya özelinde Turizmciler ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşadılar. Malatya’yı, doğunun Paris’i diye adlandırıyorlar, ama bir işadamına ‘Malatya’da fabrika açabilir misin’ diye sormuşlar. Malatya’ya günde kaç uçak iniyor diye sormuş. İnsanların Malatya’yı tercih edebilmeleri için Malatya’ya belli periyotlarda uçak inip kakması lazım. 6 Şubat depreminden sonra Umre veya İnanç turizmi yapacak insanların sayısı de ekonomik şartlardan dolayı azaldı. İnsanlar öncelikle ailesini geçindirme, ev, iş yeri derdine düştüler” diye görüşlerini paylaştı.
Malatya’da Turizmi Canlandırmak İçin İşbirliği Yapılmalı
Malatya’da turizmi canlandıralım diyoruz. Ben Turizmin mutfağında olan birisiyim. Turizmi canlandırmanın yolu, Valilik ve Belediye ile işbirliği halinde çalışmak anlamına da geliyor. Turizmcilere 6 Şubat depremi sonrası konteyner verildi. İnsanların ulaşılamayacağı, insanların gelemeyeceği yerlere konteyner verildi. Turizmcilere bu konuda destek olunması lazım. Uçak yok. Buradan bir kişiyi Umre’ye göndermek istiyorum. Malatya’dan sabah ve akşam olmak üzere 2 tane uçak var. İstanbul’a giden hacı adayı 8-10 saat havaalanında ayrıca uçak bekliyor. Dönüşte ise yine aynı şekilde havaalanında bekliyor. Dolayısıyla insanlar perişan oluyor. Bunun en güzel yöntemi, Valiliğimizin, Belediyemizin, STK’ların, ve firmaların bir araya gelip bu konuyu ele almaları gerekiyor. Uçak sefer sayılarının artırılması lazım. Turizmde bunlar çok önemli şeyler. Bunlar tamamlanmayınca, Malatya Turizmden niye yeterince pay almıyor diyoruz. İnsanlar Malatya’da turizmi geliştirelim diyorlar. Bunu yapmak için de Valiliğimizin, Belediyemizin, STK’larımızın ve sektör temsilcilerinin bir araya gelip ortak bir platform oluşturmaları gerekir diye düşünüyorum. Bunlar yapılırsa turizm anlamında Malatya’da güzel gelişmeler olabilir. Bu konuda diyorum ki Malatya’nın asıl sahibi turizmcilerdir. Turizmci Malatya’yı bilecek ve tanıtacak. Eğer bir tanıtım yapılacaksa turizmcileri geri planda tutarsanız başarılı bir iş yapamazsınız. Çünkü bizim mesleğimiz turizm. Herkes kendi alanında ilerler.”
Amacımız Malatya’yı Dünyaya Tanıtmak
Özdemir, Açıklamasının devamında ise,
“Benim amacım bir turizmci olarak Malatya’nın farklı güzelliklerini Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtmaktır. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama bizim kendi başımıza yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Yanımızda Devlet olası lazım. Valiliğimizin, Belediyelerimizin olması lazım ki biz birlikte hareket edelim. Çünkü birlikte hareket edilmeden Malatya’nın ön plana çıkması mümkün değil. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği kapsamında 7 bölge var. Harput bölgesi var. Bu bölge içinde de Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerindeki turizmci arkadaşlarımız var. Bunlarla birlikte hareket edilirse, daha başarılı olacağımızı ve turist sayısının da artacağını düşünüyorum” dedi.