Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği binasında düzenlenen belge töreninde konuşan Birlik Başkanı İhsan Akın, Düzenledikleri 11. Kursu daha önce tamamladıklarını ve depren nedeniyle sertifika töreni yapamadıklarını hatırlatarak şöyle konuştu;
“Bugün İl Müdürümüzün katılımı ile yetiştiricilerimizin sertifikalarının Tarım İl Müdürümüz ile birlikte kendilerine vereceğiz. Burada 1.,2. ve 3. ve mansiyon olarak dereceye giren arkadaşlarımız var. Başta Azize Tapan, , Sinan Kıraç, Fikriye Yılmaz ve Mahmut Haskul olmak üzere 17 yetiştiricimiz sınava girmiştir. Başta, Kurs Öğreticisi Bahriye Akar olmak üzere Bütün yetiştiricilerimize başlarılar diliyorum. Bu anlamda tekrar hayırlı uğurlu olsun diliyorum. Burada 12. kursumuzun da yetiştiricilerimizin özellikle sürü yönlendirme ile ilgili, sürünün beslenmesi ve sürü bakım işleri ve sürünün sağlığı ile ilgili ve sahada uygulamalı olmak üzere çobanlık kursumuzun da 12.sini inşallah bugün açıyoruz, Allah hayırlı uğurlu etsin. Üretmemiz, üreten sahip çıkmamız lazım. Her zaman söylüyoruz bizler israf eden değil israf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışı ile inşallah hükmedeceğiz ben burada bakıyorum bayan yetiştiricilerimiz özellikle bayan çobanlarımızın ilgi göstermesi de bizi memnun etmiştir” diye konuştu.
Tarım Potansiyeli Değerlendirilmeli
Tarım İl Müdürü Osman Akar ise konuşmasında;
“Bizler tarım sektörünün birer dalları olarak bu tür ortamlarda her zaman birbirimizin yanında üreticilerin yanında olmaya gayret göstereceğiz. Malumunuz olduğu üzere Malatya ilimizin çok üst düzey bir tarımsal üretim potansiyeli var. Bitkisel üretim potansiyeli 420 bin hektar civarında tarım arazisi, 370 bin civarında küçükbaşı, 170 bin civarında büyükbaş varlığı ile önemli bir tarım potansiyeli var. Bu tarım potansiyelinin katma değere dönüştürülmesi çok önem arz etmektedir. Bu bağlamda gerek bakanlık olarak çok yoğun bir şekilde verdiğimiz birebir desteklerin yanında sahada da yaptığımız fiili hizmetler var. Bu hizmetler hayvan sağlığı, gıda denetleme, mera çalışması var ama en önemli ayağını eğitim hizmetleri oluşturuyor. Bu bağlamda da eğitim hizmetlerimize de şu anda sahada yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tabi bunun yanında bu şekilde bizim sivil toplum örgütleri ve birlik başkanımızın bu eğitimleri planlaması bize ayrı bir destek ve güç oluyor. Bu bağlamda da kendilerine teşekkür ediyoruz. Artık malumunuz bu eğitimler çok önem arz ediyor. Artık bizim birim alandan daha fazla üretim yapma gereği var. Nüfusumuz ve gıda ihtiyacı artıyor. Bu yüzden insanları sektörde tutmak insanlara katkıda bulunmak adına çok yoğun argümanlar geliştirmemiz lazım bu eğitimlerde özellikle deneyimin ve bilginin entegrasyonu adına çok önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Geleneksel Tarım Teknolojiyle Buluşmalı
Akar, konuşmasının devamında ise geleneksel tarım bilgi bet teknoloji ile birleştirilmesinin önemine değinerek, konuşmasını;
“Buradaki birçok çiftçimiz eminim geçmişinde ailesinde kalma çiftçilik ve hayvancılık yapma durumu var ama bunu artık bizim bilgi ve teknoloji ile birleştirip daha fazla verim alma zorunluluğumuz var bu yüzden bu eğitimlerimiz çok önem arz etmektedir. Bu eğitimi alan çiftçilerimize 100 baş ve üzere koyunu alanlara bakanlık 30 bin lira destek veriyor ayrıca bakanlığın yürüteceği projelerde pozitif bir ayrımcılık tanıyor. Yani ekstra puan bazı proje başvurularında ekstra puan vererek bu eğitim almış çiftçilerimizin daha ön plana çıkmasına katkıda bulunuyoruz. Bizim bakanlığımızın hem altyapı ve eğitim ile ilgili olarak hem de yetiştiricilik ile ilgili olarak çok yoğun bir şekilde eğitim hizmetleri ve destekleri var. Bu desteklerden çiftçilerimizin azami oranda faydalanmasını istiyoruz. Bu bağlamda kurum ve il müdürlüğü olarak her türlü katkıyı her türlü platformda vermeye gayret göstereceğiz. Burada bayan çiftçileri görmek çok güzel çünkü toplumun yarısını oluşturan bayanlar. Geri kalan yarısını yönlendiren, eğiten, yetiştiren bayanlardır o yüzden bayanlarımızın bu eğitimde bulunması ayrı bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Ben inşallah başkanımıza ve tabi halk eğitim ile beraber yürütülen bir proje bu kursların ve önümüzdeki kursların yapılmasında emeği geçen birlik başkanımıza, halk eğitim merkezi müdürlüğümüze ve tabi bu kurslara katılım göstererek katkı sunan siz değerli üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Üretim ve kazançlarınızın bol ve bereketli olmasını diliyorum” şeklinde sürdürdü.
Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere belgeleri veridi.