Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Üreticiler adına Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz konuştu.

Boyraz konuşmasında;

“Düzenlenen program üretimi teşvik etmeye yönelik bir çalışma olduğu için çiftçilerimiz adına emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin tohum dağıtım töreni yapılması konusunda Tarım İl Müdürlüğümüzün bu faaliyetlerinin artırması, çiftçimizin motivasyonunun yükseltilmesi açısından önemlidir. Üretimin olduğu yerde refah olur. Sevgi ve barış olur. Üretim ne kadar çok olursa ülkemiz daha müreffeh olur ”ifadelerini kullandı.


İsraf Eden İflas Eder


Tarım Platformu ve Koyun Keçi yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın, konuşmasında şunları söyledi;

“Tarım Bakanlığımız ilk deprem olduğundan itibaren yetiştiricilerimizin üreticilerimizin her zaman yanında oldu ve olmaya devam ediyor. Bu anlamda emeği geçen Tarım teşkilatına teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz. Bütün yetiştiricilerimizin adına teşekkür ediyorum. Tarım gıda ve hayvancılık olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. O yüzden bizim üretmemiz, üretene sahip çıkmamız, israf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla üretime devam etmemiz lazım.”


Son 2 yılda 81 Milyonluk 96 proje uygulandı


Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar;

“Malumunuz olduğu üzere, son zamanlarda yaşanan pandemi süreci, savaş ve deprem, tarımsal faaliyetin ve tarımın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Her sektörde başarılı olsak bile tarım sektörü olmazsa olmazımızdır. Gerek il ekonomisine sunduğu katkı, gerekse de sosyal yaşam içeresindeki tarımla uğraşan kitlenin il içirişindeki payı dikkate alındığında Tarım Malatya ilimiz için de vazgeçilmez bir sektördür. Yaklaşık 280 bin hektar mera alanı, 422 bin hektar tarım arazisi ve yaklaşık 550 bin büyük ve küçükbaş hayvan varlığıyla Malatya ilimiz de önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. En önemli huşu da insanları bulundukları yerde tarımsal üretimin içinde tutmaktır. Hem bakanlığımızın hem de yerel kaynakları kullanarak birçok proje hayata geçiriyoruz. Son 2 yılda 81 Milyonluk 96 proje uygulandı. Bu gün da tarım alanlarının etkinliğinin artırılması projesi kapsamında tohum dağıtımı yapılıyor. Buradaki temel amacımız sertifikalı tohum kullanılarak birim alanda daha fazla verim almak ve atıl durumdaki tarım arazilerimizi de üretim yaparak ekonomiye kazandırmak ve küçük aile işletmelerinin gelirlerini artırmaktır. Yüzde 75 Hibe ile 1015 üreticimize 30 bin dekar alanda ekilmek üzere 575 ton buğday ilçelerdeki üreticilere yerli ve milli tohum dağıtacağız.16-17 bin ton civarında 160 Milyonluk bir katma değer bekliyoruz” dedi.


Malatya’mızda 30 Bin Dekar Alanda Ekim Yapılacak


Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı ise konuşmasında;

“Burada yaptığımız program tamamıyla çiftçiye hibe programıdır. Yüzde 25 katkılı olarak yapılan bu çalışmada çiftçimiz yüzde 25’ini bakanlığımızdan geri alıyor. Tamamı 6 ay sonra hibe olacak. Diğer yandan Malatya’mızda 30 bin dekar alanın ekilecek olması açısından da önemli bir projedir. Tohum tarımsal üretimin girdi başlangıcıdır. Özellikle Malatya’mıza ve bölge tarımımıza büyük desteği olacaktır diye düşünüyorum. Buradaki tohumlar kendi ürettiğimiz tohumlardan oluşuyor. 2022 yılında da ilk defa tohum ihracatı yaptık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu konuda desteklerimiz de devam edecektir” dedi.


Devir En Kalitelisini, En İyisini, En Güzelini Üretme Devri


Vali Ersin Yazıcı konuşmasında, Valiliğin ve Ziraat Odalarının her zaman çiftçinin yanında olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı;

“Tarım ve Orman Bakanlığımızın tohum dağıtım programına hoş geldiniz. Güzel bir ana tanıklık ediyoruz. Bakanlığımız, Devletimiz Türk Çiftçisini tohumdan başlayıp birçok alanda destekliyor. Biliyoruz ve pandemi döneminde bir kez daha öğrendik ki, tarım ve hayvancılık olmadan, yiyecekleri üretmeden yaşamın bir anlamı olmaz. Yaşamın devam etme ihtimali yok. Pandeminin bize öğrettikleri arasında bu alanın, bu sektörün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize gösterdi. Bir köylü çocuğu olarak, Malatya’nın gururları olan bu çiftçilerimize bakanlığımızın yaptığı bu desteği gururla karşılıyoruz. Ama şunları da ifade etmek isterim. Daha önce Balıkesir ve Antalya illerinde Türk tarımına çok önemli katkı sunan 2 ilde valilik yaptım. Oradaki üreticilerimizin burada olduğu gibi dünya standardında ürün üretmesi hem ülkemize hem de dünyaya ihraç etmesi ancak o standartları sağlamakla mümkün. Malatyalı çiftçi kardeşlerim. Bunu yapmalıyız. Zaten bu yaptığımızı da kayısı ihracatıyla tüm dünyaya gösteriyoruz. O yüzden devir en kalitelisini, en iyisini, en güzelini üretme devri. Türk çiftçisi bunu başarıyor ve başarmaya da devam edecek. Bu noktada Tarım Bakanlığımız, Tarım İl Müdürlüğümüz, Malatya Valiliğimiz ve Ziraat odalarımız emrinizde. Her türlü teknik desteği sağlamak bizim birinci vazifemiz. Sizler de inanıyorum ki en kaliteli ürünü üreteceksiniz. Dünyanın en kalitelisi, en güzeli, parmakla gösterilen ürünleri inşallah Malatya’da üretilebilir. Bunu sizler başarabilirsiniz. Bizler de destek olmaya devam edeceğiz.”


Yapılan konuşmaların ardından üreticilere ata tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.