6 Şubat tarihinde şehirde yaşanan büyük yıkım da 10 binlerce bina yüzbinlerce bağımsız bölüm ya yıkıldı yada ağır hasar alarak yıkılmak zorunda kaldı. Depremden sonra yüzbinlerce vatandaşa hak sahibi olabilmeleri için başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildi.

Bir kısım vatandaşlar E- devlet aracılığıyla hak sahipliği başvurusunu yaparken bir kısım vatandaşta internet üzerinden yapamayarak bir çok belgeler toplayıp bin bir zahmetle hak sahipliği başvurusunda bulundu.

Aylardır hak sahipliği başvurusunun sonuçlarını bekleyen vatandaşların bir kısmının hak sahipliği açıklandı. Battalgazi gibi ilçelerde açıklanmasa da bazı vatandaşların hak sahipliği onaylanırken bazı vatandaşlarınsa hak sahipliğinin iptal edildiği belirtildi.

Hiçbir problem olmamasına rağmen bazı vatandaşların hak sahipliklerinin iptal edilmesine tepki gösteriyor. Yüzbinlerce vatandaş için hayati önem taşıyan hak sahipliği konusunu hangi bilir kişilerin karar verdiği konusundaki araştırmalar ise pes dedirtecek bir şekilde sonuçlandı.

KARARI TYP’LİLER VERMİŞ

Edinilen bilgilere göre hak sahipliği kararının Malatya AFAD İl Müdürlüğü tarafından TYP (Toplum Yararına Çalışma Programı) kapsamında 6-9 ay gibi geçici süreyle işe alınan kişilere teslim etmiş. TYP’liler ise kimin hak sahibi olup olmayacağına karar vermiş.

Depremzedeler için böylesine önemli verilerin bulunduğu ve hayati önem taşıyan hak sahipliğinin, hiçbir mesleki yaptırımı bulunmayan TYP’lilerin sorumluluğuna verilmesi tepki çekiyor.

Hak sahipliği onaylanmayan vatandaşların bin bir zahmete girerek tekrardan evraklarla boğuşacak olması da tepkilere neden olan bir başka konu.