Malatya'da doğan ve bir süre bu şehirde yaşayan Prof. Dr. Nükhet Hotar, aynı zamanda 4 dönem İzmir AK Parti Milletvekilliği görevini üstlenmiş bir isimdir. Depremin yaşandığı günden bu yana üç defa Malatya'yı ziyaret eden Hotar, 9 Eylül Üniversitesi'nin deprem bölgesinde yürüttüğü çalışmaları yakından inceledi.
Rektör Hotar, Malatya Teknokent ve Konteyner Kent alanında üniversitenin yürüttüğü çalışmaların son durumunu kontrol etti. Ayrıca, 9 Eylül Üniversitesi'nin deprem süresince gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetlere vurgu yaparak, şehre olan desteklerini açıkladı.
“İLK GÜNDEN BERİ BURADA OLMAYA ÇALIŞTIK”
Eşi benzeri görülmedik bir felaket yaşandığını belirten ve geçmiş olsun dileklerinde bulunan İzmir 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Biz depremin yaşandığı o günden beri burada olmaya çalıştık. Öncelikle sağlık çok önemliydi, sağlık alanında ve enkaz kurtarma çalışmalarında aciliyet çok önemliydi. Hastaneden bir çok hocamız ve sağlık çalışanlarımız koordine olarak çok önemli destekler de bulundular, bir sürede burada kaldılar. Ardından mühendis arkadaşlarımız en kaz çalışma ve yapılanma noktasında, yine çevre mühendislerimiz çevreye verdiği zarar konusunda ve nasıl toparlanılabilir konusunda kıymetli çalışmalar yaptılar.” Diye konuştu.
“BURADA OLMAYA DA DEVAM EDECEK”
Bundan sonra da Üniversite olarak ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını belirten Rektör Hotar, şöyle konuştu: Bundan sonraki amacımız sadece bir yerde belli bir süre kalmak önemli değil, bunun sürekliliği önemli. Biz de 9 Eylül Üniversitesi olarak burada ne yapabiliriz sürekli olarak bunu düşündük. Bu konuda da kentteki konteynerlerimiz burada ilk günden bu yana var ve burada olmaya da devam edecek. Zaman zaman Hemşirelik Fakültesinden hocalarımız, öğrencilerimiz buradalar. Gerekli sağlık desteğini kendi alanlarında vermek üzere.
Çocuk oyun atölyelerimiz var, bilim atölyelerimiz var. Bir mobil mutfak kurmuştuk, daha sonra bir konteynerimizi bir mutfak haline getirdik. İçinde ekipmanlarımız var, oranın devrini Kaymakamlığa yaptık. Yine içinde bizim gastronomi bölümünden hocalarımız, öğrencilerimiz olacak. Çocuklarımız için çeşitli etkinlikler, hatta mutfağımızda buraya yakın olan öğrencilerimiz için sürekli yemek çıkarmak gibi bir düşüncemiz var.
“HOCALARIMIZ VE ÖĞRETMENLERİMİZ GÖNÜLLÜ OLARA GELDİLER”
Bu süreçte hoca ve öğrencilerin gönüllü olarak deprem bölgesine geldiğini bundan da oldukça memnuniyet duyduğunu belirten Prof. Hotar, “Biz bir devlet üniversitesiyiz. Biz pandemide de, bu yaşanan büyük afette de yaşanan küresel krizde de dünyanın veya ülkemizin yaşadığı her hangi bir sorunda hiçbir imkanın kısıtlanmadığı böyle bir kurumda çalışıyoruz. Dolayısıyla bizde imkanlarımızı ihtiyaç duyan herkesle paylaşma noktasında kararlıyız.
Sağ olsun tüm öğrenci ve öğretmenlerimiz sadece gönüllülük esasıyla bugüne kadar getirdiler. Biz yönetim olarak görevlendirme de yapabilirdik ama görevlendirmeye gerek kalmadan hepsi koşa koşa bu bölgeye geldiler. Ben her birine de kurumum ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Zamanı geldiğinde ne kadar önemli bir şey yaptıklarını daha iyi anlayacaklar” diye konuştu.
“ŞEHRİNE TOPRAKLARINA SAHİP ÇIKTIKLARINI GÖSTERİYOR”
Daha önce 2 defa daha geldiğini bugün 3’üncü defa Malatya’da olduğunu diğer depremzede illere de gittiğini belirten Rektör, daha önce şehre geldiğinde pek kimselerin bulunmadığını fakat bugün şehri oldukça hareketli gördüğünü hatta bazı yerlerde trafiği yoğun şekilde görmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Öte yandan iş yerini ve konutunu kaybederek şehirden gidenlerin önemli bir miktarının tekrardan şehre dönüş yaptığını belirten Hotar konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bu durum çok değerli, şehrine topraklarına sahip çıktıklarını gösteriyor. Aynı zamanda konteyner yapılanmasında ve konutların hızlı şekilde yükseldiğini gördük. Güçlendirme çalışması görüyoruz ve deprem konutlarının köylerde de yapıldığını duyuyoruz. Malatya’ya su arıtma konteynerleri kurduk. Malatya’nın suyu çok meşhur fakat kaynağından dolayı zarar görmüştü. İçile bilir ama her ihtimale karşı bizim ünitelerdeki sularımızda arıtılmış su.
Şehrin bu canlılığının yanı sıra inşaattaki hızlı ilerlemeyi ve esnafımız için konteyner çarşı oluşturulmuş. Oralarda tekrar bir canlılık bir akar var. İnsanımızda depremin doğal olarak bıraktığı o korku o endişe artık kendisini biraz daha kabullenmişliğe ve canlılığa bırakmış. Hatta çocuklarımızda da o durumu görüyorduk, çocuklarımız daha mutlu daha eğlenceli, daha hayat dolu yollarına devam ediyorlar, Buda bizi mutlu etti.”
Prof. Hotar daha sonra konteyner kentte kalan ailelere misafir olarak çocuklara da hediyeler ikram etti.