Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, tesisleri basın mensuplarıyla gezdikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi;

6 Şubat depreminin yarattığı bütün olumsuzluk ve sıkıntılara rağmen bu gün Birinci OSB’de kayısının tarladan sofraya kadar olan bölümünde hangi aşamalardan geçtiği, özellikle sağlık kurallarına uygun bir şekilde insan sağlığı açısından ne kadar titizlik ve önemli bir şekilde kayısının paketlenme safhasından, sofraya sunumuna kadar olan bölümüyle ilgili burada işletmemizi ziyaret ettik. Bildiğiniz gibi son günlerde sosyal medyada kayısının üretim aşamasından sofraya gelen aşamasına kadar olan bölümde bir çirkin görüntü paylaşılmıştı. Çok gereksiz ve anlamsız bir paylaşımla kayısının sağlık koşullarından biraz yoksun gibi gösterilen bir paylaşım söz konusuydu. Bu tamamen amatör ve sorumsuzca yapılan bir paylaşımdı. Biz bugün burada özellikle natürel kaysının daha çok iç piyasa diye adlandırdığımız ve Türkiye sınırları içerisinde de tüketimi çok yüksek olan gün kurusu olarak adlandırdığımız ürünün hangi aşamalardan geçerek, hangi temizlik koşullarına uyularak, bir gıda ürününün hangi koşullarda, nasıl hazırlandığını sizlerle burada da görüntüleyip kamuoyu ile de paylaşmak istiyoruz.”


İşletmelerimiz Son Derece Hijyen Ortamlarda Hizmet Veriyor


Özcan Açıklamasının devamında ise;

“Gördüğünüz gibi işletmelerimiz son derece sağlık koşullarına uygun, hijyenik açıdan da her türlü titizlik ve dikkate uygun bir şekilde takip ediliyor. Çalışma arkadaşlarımızın tamamı boneleri takılı bir şekilde, önlükleri, kıyafetleri de üretime uygun bir şekildedir. En son ürün bütün temizlik işlemleri yapıldıktan sonra, biraz önce gördüğünüz gibi son aşamaya kadar hiç insan eli değmiyor. Bakslardan direk yıkama ünitelerine aktarılıyor. Oradan eleme ünitelerine, kurutma ünitesinden geçtikten sonra arkadaşlarımız sağlıklı ve hijyen bir şekilde gidecekleri bölgelere göre tasnif ediyorlar. Kutulanan ürünler son tüketiciye ulaştırılmak üzere rafa gidecek şekle dönüştürülüyor. Dolaysısıyla üretim aşamasındaki kuru kayısının hangi ortamda, hangi şartlarda, vatandaşlarımızın tüketebileceği duruma nasıl geldiğini hep birlikte görmüş olduk” ifadelerini kullandı.


Gereksiz Paylaşımları Dikkate Almayın


Açıklamasının son bölümünde de tüketicilere seslenen Özcan;

“Son zamanlarda sosyal medyalardaki bir takım gereksiz ve anlamsız paylaşımların dikkate alınmaması gerektiğini ifade ediyorum. Kayısı insanların damak tadındaki o güzelliğiyle beraber, o noktaya gelene kadar da önemli aşamalardan geçerek bu noktaya geliyor. İşletmelerimizi de her fırsatta ziyaret edip kontrol ediyoruz. Dünya kuru kayısı başkenti Malatya’dan, dünyadaki 115 ülkedeki tüketicimize, Türkiye’deki 85 Milyon tüketicimize buradan şunu ifade edelim ki kayısı insan sağlığı açısından da, besin değeri açısından da insanın sofradaki vazgeçilmezidir. Kayısımız bütün temizlik koşullarına, bütün insan sağlığı kurallarına uygun bir şekilde işletmelerimizde üretilerek sofralarımıza gittiğini hep birlikte burada gördük. O gereksiz paylaşımların çok dikkate alınmamasını buradan ifade edelim. O görüntü münferit bir hadisedir. Tamamen cahilce, sorunun nereye gideceğini düşünmeden yapılan bir paylaşım. Ürünler depolanırken de her türlü sağlık koşullarına uyularak yapılıyor. Üreticimiz de ürününü depolarken de, tacir, tüccar ve ihracatçılarımız da tarladan depolara aktarırken her türlü kurala uyulduğunu buradan ifade ediyorum” dedi.