Malatya’da depremzedelerin mağduriyeti bitmek bilmiyor. Depremzedelere bir depremde bazı kurum ve kuruluşlar tarafından yaşatılıyor. Deprem sonrasında evine orta hasar verilen bazı vatandaşlar detaylı incelemeler yaparak sağlam olduğunu düşündükleri konutları güçlendirmek istiyor. Fakat binlerce vatandaşın oturdukları ve bin bir zahmetle aldıkları evlerin bir anda oturma ruhsatı olmadığı söylenerek güçlendirme yapmalarına müsaade edilmiyor.
Yıllardır evlerinde oturan fakat herhangi bir işlemde kısıtlama ile karşılaşmayan vatandaşlara en olmadık dönemde zor süreçler yaşatılıyor. Yeşilyurt İlçesi Fahri Kayahan caddesinde yaşayan ve orta hasarlı evlerini güçlendirmek isteyen vatandaşlar bu kısıtlamalar karşısında haklı isyanını dile getirdi.
İNŞAAT RUHSATI VAR, OTURMA RUHSATI YOKMUŞ
Bina sahiplerinin yüzde 90’ının binayı güçlendirme yapmak istediğini ve bu konuda engellerle karşılaşıldığını belirten Selvi Kaya, “Bizim binamız Fahri Kayahan Caddesinde 2005 yapımı yeni bir bina, Biz evi 2020 yılında aldık. Ama evimiz 2005 yılında yapıldığında müteahhit tarafından oturma ruhsatı alınmamış. 2018 yılında imar affı çıkmış belediye bir ekstradan para istediği için yine hiç kimse elini taşın altına koymamış. Ben evi 2020 yılında aldığımda oturma ruhsatı olmadığını bilmiyordum. Deprem olduktan sonra “2000 yapımı binalar güçlendirilebilecek” dendiği için bizde veri analizlerimizi yaparak projemizi hazırladık. Fakat belediye güçlendirme havuzuna almadı. Gerekçe olaraktan oturma ruhsatı olmadığını söyledi.
Geçtiğimiz ay evimize yakın bir binanın yıkımını haftalarca yapamadılar. Yine onun arkasındaki yapıda orta hasar ve aynı müteahhit firma tarafından yapılmış ve oturma ruhsatı alınmamış. Yeşilyurt Belediyesi bu güçlendirmek isteyen binaların oturma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle projelerini havuza almıyor. Daha önce bizim evleri mesken olarak tanımış belediye, faturaları ödetmiş, konut satışına izin vermiş, emlak vergisini alıyor. Oturma ruhsatının olmadığını depremden sonra öğreniyor olamazlar. Depremin oluşturduğu mağduriyeti idareciler ve belediyeler tarafından artırılıyor. İnşaat ruhsatımız var, fakat oturma ruhsatı yokmuş. Duyumlarımıza göre 2020 deki Elazığ depreminden sonra ruhsatsız yapılara güçlendirme ruhsatı verilmiş.” Diye kaydetti.
“BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZ BOZULDU”
Binayı aldıklarında oturma ruhsatı olup olmadığını bilmediklerini söyleyen Sevgi Bağlar ise depremden sonra bir de bu konuda deprem yaşattıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Biz evimizin yıkılması taraftarı değiliz. Depremden buyana biz perişanlık çekiyoruz. Kış geldi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkilerin bu konuya el atmalarını istiyoruz. Yine bizim gibi farklı bloklarda sıkıntı yaşayan çok sayıda ev maliki var. Müteahhitliğini yapan firmanın yapmış olduğu ve ruhsat almadığı binalar bizleri mağdur etti. Bizim evin yanı başındaki binayı günlerce kolonlarının kesilmesine rağmen yıkamadılar. Halende enkazı duruyor. Gecemiz gündüzümüz bu ev oldu. Bu halde eve de giremiyoruz. Beden ve ruh sağlığımız da bozuldu.
Evimizin olmaması gerçekten zor bir durum. Biz yıkılmasını istemiyoruz. Karşı komşum emekli karı koca orta hasarlı evde oturmak mecburiyetinde kaldılar. Şuan evlerimizin değeri 4 milyon civarında vardır. Sağlam olduğunu düşündüğümüz binayı yıkıp neden yeniden yapalım? Madem oturma ruhsatımız yoktu, neden bizden vergi alıyor. Bütün aboneliklere niye müsaade ettiler. Hiçbir evimizde duvar yıkılmamız yok sadece çatlağımız var. Biz eski günlerimizdeki gibi evlerimizde yaşamak istiyoruz. Binamızı kurtarıp onarmak istiyoruz.”
“YETER ARTIK DİYORUZ”
Oturduğu evin 2011 yılında yapıldığını belirten Mehmet Bağlar, “Bizim evlere orta hasar dediler, Güçlendirme dediler bir firmaya gidip güçlendirme için anlaştık ve projeyi çıkardık. Fakat bu projeyi belediye oturma ruhsatımız olmadığı gerekçesiyle havuza atmadı. Gidip görüşmeler yaptık iş bizden çıktı Çevre ve Şehircilik bakacak dediler. 15 sene civarında olmuş bu binalar yapılalı. Müteahhit geldi parasına alıp kenarı çıktı. Belediye vergilerini aldı, çevre temizlik vergisine kadar, bize elektrik, su, doğalgaz bağlandı. Şimdi de bize oturma ruhsatınız yok deniyor. Peki 15 senedir siz neredeydiniz, hiç mi kontrol etmediniz? Hiç mi denetim mekanizmanız yoktu? Duyumlarımıza göre 150 bin civarında konutun oturma ruhsatı yokmuş. Kim suçlu neden şimdiye kadar bunlar denetlenmedi mi?” diye konuştu.
MAĞDUR SAYISI SANILANDAN FAZLA
Mağduriyet yaşayanların sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyen Bağlar, “Biz yeter artık diyoruz. Biz güçlendirme yapmak istiyoruz. Bir çok bina sahibi çadırlarda konteynerlerde yada bir başkasının kiralık evinde kalıyorlar. Bazıları da evini barkını toplayıp başka illere gitti. Çok sayıda mağdur olan var. Biz binamızın sağlam olduğunu düşünüyoruz ve güçlendirmek istiyoruz. Yanı başımızdaki binaya ağır vermişlerdi bir çok kolonunu kesmelerine rağmen günlerce yıkamadılar. Biz de detaylı bina analiz raporumuzu da tüm detaylarıyla yaptırdık. Hatta çatımızı bile 780 bin TL verip onardık. Şimdi engellemelerle karşı karşıyayız. Mağduriyetimiz giderilsin.” Diye konuştu.
Yorumlar
Hakan - Üniversiteler ne güne duruyor zaten görevliler maaş alıyor 200-300 bin proje parası nedir depremzedeyi soymaktan başka birşey değildir
Zaza44 - HAKİMBEY APARTMANI NE CABUK UNUTTUNUZ BİR BİNADA 91TANE İNSAN HAYATINI KAYBETTİ O BİNADA AĞIR SONRA ORTA VE AZ HASARLI OLARAK BİRAKİLDİ VE SONUC ORTADA BU DÜNYADA HİC BİR SEY İNSAN HAYATI KADAR DEGERLİ DEĞİLDİR VAZ GECİN BU TAMİRATTAN GÜÇLENDİRMEDE
Halit - Binanin insaat ruhsati yetmezmi vergi alirken iyide ruhsat verirkenmi oturma ruhsati istenir evlerimizi guclendirelim oturma ruhsatinida lariz paraya ihtiyaciniz varsa baska yollardan bulun bizi magdur etmeyin
Z - Bizde mağduruz az hasarlı evlerimizi orta hasara çevirdiler bizde butün herşeyi yaptık ama belediyedeki mühendisler ruhsatımızı vermiyorlar gelip evlerimizde bakıp bu evler az hasarlı niye itiraz ettin diyolar
Nazım İlhan - Haber çok manidar haklı sözler çok bir de orta hasarlı binalarda deprem sigortası yapamıyoruz bunu. İçin nasıl bir öngörü üzerine çalışsanız saygılar
Depremzede - Sadece bu sıkıntı da değil,evini güçlendirmek isteyenlerden yapı denetim devletin belirlediği 120.000 binin dışında ekstra ELDEN verilmek şartıyla 210.000 bin daha istiyor,yani bildiğimiz haraç,rüşvet adına ne derseniz artık.
Z - Bizim evlerimiz az hasarlıydı orta hasara çevirdiler sırf obölgedeki inşaat şirketleri kazansın diye ne dalavereler döndü bir bilseniz belediye gelene kadar ne paralar harcadık şimdide belediyeden ruhsat alamıyoruz bununda yapan belediye çalışanı yorulduk kış geldi para Mara istemiyoruz sadece evlerimizi yapıp girmek istiyoruz
Ali beg - Bütün depremzedelerin psikolojisi bozuldu. Bir tek onların değil.