Elma hasadının başlamasıyla ilgili olarak malatyasonsoz.com.tr muhabiri Abdulvahap Kaygusuz'a konuşan Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, Çiftçilerin, ürünün kaliteli olmasına rağmen verilen fiyatın düşük olduğundan yakındıklarını belirterek şöyle konuştu:
“ Bilindiği gibi ilçemizin tarımsal alanlarında elma yetiştiriciliği de önemli yer tutmaktadır. Yetiştirilen elma cinsleri ise, Starking, Golden, Gransmith, Fuji türü elmalarımız şu an yetişti. Hasada hazır hale geldi. Bir kısım elma bahçelerinde elma hasadına da başlandı. Diğer yandan meyve suyu firmaları da elma alımına başladı. Kilogramını 3 TL’den veriyoruz. İlçemizde bir soğuk hava depomuz olsaydı yetiştiricilerimiz bu elmalarını 3 TL’den vermeyecekti. Kayseri’de elmanın kilosu 10 TL’ye satılırken biz burada meyve suyu fabrikalarına 3 TL’den vermek zorunda kalıyoruz. Elmalarımız kaliteli ama soğuk hava deposu olmadığı için kara depo tabir ettiğimiz depolarımızdaki elmalarımız bekleyince bozuluyor ve para etmiyor. Dolayısıyla bu şekilde pazarlamamız daha karlı oluyor. O nedenle de hasat yapar yapmaz meyve suyu fabrikalarına veriyoruz.”
Diğer Yıllara Göre Rekolte Düşük
Tanışık, elma rekoltesinin diğer yılara göre düşük olduğunu kaydederek;
“İlçemizde bu yıl diğer yıllara göre ürün az. Kareleke hastalığı ve dolu yarası gibi zararlarla karşılaştık. Bu da rekolteyi olumsuz yönden etkiledi. Dolayısıyla kalite düşüklüğü meydana geldi. Yetiştiricimizi deprem vurduğu gibi ardından dolu da vurdu. Vatandaş mağdur durumda. Önceki yıllarda 25 bin ton civarında ürün alıyorduk. Bu yıl 20 bin ton civarında bir hasat bekliyoruz. Elmalarımızı şu an Meysu başta olmak üzere Adana ve Tokat bölgelerine gidiyor. Tüccarın aldığı da Kayseri Tokat bölgesindeki soğuk hava depolarına gidiyor. Satış için de güney illerimizden Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi güney illerimize gidiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimize de soğuk hava tertibatlı Tırlarla gidiyor ”dedi.
Soğuk Hava Deposuna İhtiyacımız Var
Tanışık, açıklamasının sonunda ise, İlçede Önceki yıllarda soğuk hava deposu olduğunu ve o dönemde elmaların daha çok kazanç getirdiğini ifade ederek;
“Şu anda yine soğuk Hava depolarına ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın talimatıyla ilçe Belediye Başkanımız tarafından bir çalışma yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız biliyorsunuz söz verdi mi yerine getirir. İnşallah bu işe el koyar. Şimdiye kadar yapılmayan bu işlemi yapar da biz de kendisine dua ederiz. Daha önce Özel idarenin soğuk hava deposu vardı. O da yıkıldı. Diğer hasatlarımıza gelince de tütünler iyi bir şekilde dizimi ve hasadı sürüyor. Bal armudunun hasadı yapılıyor. Meyvecilik olarak zengin ama ağaç sayısı yetersiz. Ürettiğimizi de yeterince değerlendiremiyoruz.”şeklinde konuştu.
Yorumlar
Senayim Çıtak - Biz pazarda yirmi TL ye elmayı bulamıyor uz üreticiler üç TL ye satıyor böyle bir adalet olmaz dedikleri sterlin elmanın iyi otuz TL kırk TL soğuk depo yapipta şu üreticileri bir sevindirin nolur
Abdullah - Elma üreticilerini bir araya getirip Soğuk Hava deposu yapsananıza,herşeyi de devletten beklemek yanlış olmaz mı.