Yaşanan iki büyük deprem felaketi beraberinde bir çok skandalı da ortaya çıkardı. İddiaya göre deprem sonrası evleri az ve orta hasar alan vatandaşlar, tadilat, kredi, hibe vs işlemler için müracaat ettiklerinde yapılarının kullanma izin belgeleri olmadığını öğrendi.
MÜTEAHHİTLERİN OYUNU MU?
Özellikle binalarında güçlendirme yapmak isteyen vatandaşlar için büyük bir engel teşkil eden bu duruma tepki gösteren mülk sahipleri müteahhitler tarafından bu belgenin alınmamış olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığına dikkat çekiyor. Ve bu müteahhitlere yaptırım uygulanmasını istiyor.
NEDEN EMLAK VERGİSİ ALINDI?
Durum karşısında hem şaşkın hem de tepkili olan vatandaşlar yapı izin belgeleri olmadığı halde neden yıllarca emlak vergisi ödediklerini sorgularken, “Madem yapımız ruhsatsız ne diye emlak vergisi aldınız, Müteahhitler belediyeden yapı kullanma izin belgesi almamış, yada ruhsat almamış burada bizim suçumuz ne gidip müteahhitleri cezalandırsınlar, şimdi bize neden güçlendirme için izni verilmiyor” diye konuştular.
BİR ÇOK YAPI BENZER DURUMDA
İlgili müteahhitlere yaptırım uygulanması gerektiğini belirten konut sahipleri, “ Belediye, yapının aslında onaylı ruhsata sahip olduğunu ancak yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığını belirtip, güçlendirmeye izin vermemektedir. Bölgedeki birçok yapının benzer durumda olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu yapıların tamamlanmama nedenleri, ilgili müteahhitlere neden yaptırım uygulanmadığı ve yıllar boyunca neden emlak vergisi ödettirildiği gibi soruların yanıtlarını arıyoruz. Aynı zamanda, bu tür yapıları satın alırken bize gerekli bilgilendirmelerin yapılmadığını belirterek mağduriyetimizi vurgulamak istiyoruz.” Diye konuştu.
Yorumlar
t44 - YAPI KULLANMA İZNİ -Yapı ruhsatı olupta denetimi yapılmış, yapı kullanma izni alınmamış ancak ruhsat eki projelerine göre yapılmış binalara yapı kullanma izni verilir. Denetimi yapılmamış bitmiş binaya yapı kullanma izni verilmez. Ancak mevcut inşaat durum tespiti yapılır ve performans analizleri inşaat statiği bakımından uygunsa yapı kullanma izni verilebilirse de, bu da imar affı benzeri olur ki sağlıklı denilemez. Denetimi yapılmamış bitmiş binaya belediyece proje tadilatı ile tadilat yapı rusatı verilebilmektedir. Sağlıksız uygulamadır! Ancak imar mevzuatları değişikliği ile bu sağlıksız uygulama ve yapılaşmaların önüne geçilebilir. Belediyelerin rutin inşaat denetimleri olmalıdır.. Ya da Vilayet Kamu Karma Komisyonu Denetim Başkalığı oluşturularak yapı denetim güçlü kurumsal birimleri ile yapılmalıdır
t44 - BİLGİLERİNİZE -Sıralama: 1.İnşaata başlamak için belediyeden yapı ruhsatı alınır, 2.Müteahhit yapı rusatı eki projelere göre yapı denetim kuruluşu denetiminde inşaatı bitirir, 3.İş bitirme tutanağı belediyece onaylanır, 4.Belediyece yapı kullanma izni düzenlenir, 5.Abonelikler yapılır, 6.Yapı Kullanma İzni ile bina kullanılır, ☆Bağımsız bölüm satışı bina inşaat aşamasında da yapılabilmektedir, ☆Dikkat!: Yapı Ruhsatı ile Yapı Kullanma İzni iki farklı belgedir. Bilgilerinize..
Dr Cengiz - Yapı kayıt belgesi varsa ki şehir merkezinde ki yapılarda olmaması mümkün değildir YAPI KULLANIM BELGESİ YANİ İSKAN belgesi ARANMAKSIZIN güçlendirme ruhsatı VERİLEBİLİR!!! 2021 yılında kanunda böyle değişiklik yapıldı kısaca iskanı yoksa güçlendirmeye izin vermiyorum DİYEMEZ hiçbir belediye… ilgili kanunu paylaşabilirim isteyene.. olay sadece rant meselesi hala anlamadınızmı
Mehmet Yalçın - iskan belgesinin aranmayacağına dair belge hakkında beni arayabilirsiniz.
Mehmet Yalçın. Tlf. 0532 246 8670
Mehmet Yalçın - Cengiz bey benim ev orta hasarlı ve iskanı alınmamış. Bahsettiğiniz kanun değişikliği nedir hangi kanundur bana açıklayıcı kısa bilgi verirseniz memnun olurum.
Tunç - BU BİNALARIN RUHSATI YOK İSE
Neden SATIŞ İZNİ verdiniz?
Neden ELEKTRİK aboneliği verdiniz?
Neden SU aboneliği verdiniz ?
Neden DOĞALGAZ aboneliği verdiniz ?
Neden EMLAK vergisi aldınız ?
Neden KANALİZASYON hattına bağladınız ?
Neden İNTERNET, TELEFON bağladınız?
Neden önüne YOL, KALDIRIM yaptınız ?
Neden RUHSATSIZ, DENETİMSİZ binalarda insanların yaşamasına izin verdiniz?
Neden İMAR AFFI çıkardınız ?
Deprem olana kadar neden bu ruhsatsız, oturma izni olmayan yapıların üzerine gitmediniz ?
En basit örnek, bir araç alıyorsunuz, yılda veya 2 yılda bir muayene istasyonuna götürüp tepeden tırnağa kontrol ediliyor, kusur varsa yaptırılıyor yoksa trafikten men ediliyor.
Şimdi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışan, Belediyelerin İmar işlerinde çalışan, daha sabah işe giderken bile öğle yemeğinde ne yesem diye düşünen, göbeğini kaşıyan memurlar, neden bu binaları yılda 1 kez olsun çıkıp kontrol etmediniz ? Aldığınız maaş helal mi hiç düşündünüz mü ? Eğer rutin kontrolleri yapsaydınız, kim kolon kesmiş, kim yapıya sonradan ilaveler yapmış, kim duvarları kaldırmış, kim tabye kesmiş önceden tespit edilir ve yapıyı kullanmaktan men ederdiniz.Tabi bu sorumsuzluğun en başında yöneticiler var.Yani balık baştan kokmuş, Su gözünde bulanmış. Masa başında oturup şehir yönetilmez, sahada olmak lazım.
Şimdi tüm bu sorumsuzlukların faturası mağdur vatandaşa kesiliyor. Yakında yerel seçim var, umarım '' Ekmeği ekmekçiye verir, 1 ekmek de üste verirsiniz '' . Saygılar
Mağdur - Müteahhit daireyi satar parayı cebine koyar, Belediye harç parasını, emlak vergisini alır kasasına koyar, tapuda satış yapılacağı zaman belediye emlak değerini vermek için geriye dönük Emlak borcunu tahsil etmeden beyan değerini vermez, tapu satışa engel görmez ancak böylesi kritik bir durumda mağdur olan sadece ve sadece gariban vatandaş olur. Yerel yönetimler müteahhitleri yeterince denetlemez ise olacağı budur. Oturma ruhsatı olmayan binaya elektrik, doğalgaz ve su bağlata biliyorsun. Ancak böylesi kritik bir zamanda yerel yönetimler seni nasıl mağdur edeceğinin yolunu arıyor. Bu tür binaların oturma ruhsatlarının olmadığı şimdi mi akıllarına geldi. İşlerine nasıl geliyorsa öyle davranıyorlar. Vatandaş mağdur olmuş olmamış umurlarında değil. Vatandaş ne bilir ruhsatlı mi ruhsatsız mi? O ki ruhsatsız dı alım satım dahil hiç bir işlem yapilmasaydi. Madem ruhsatsız dı müteahhite satış yetkisi verilmeseydi. İdarenin keyfi tutumunun faturası vatandaşa kesilmeye çalışılıyor. Kaç Tane müteahhit mağdur olmuş ki. Kaç tane yerel yönetim yetkilisi işlem görmüş ki. Olan gariban vatandaşa oluyor. Gerisi keyfinde ...Devran yine o devran...
Avukat - Depremlerde halk yeteri kadar mağdur oldu birde devlet tarafından mağduriyet yaşıyoruz neredeyse yıl olacak daha yıkımlar yarılanmamış tekrar kışa gireceğiz yerinde dönüşümün sadece ismini duyuyoruz teklif sunan müteahhit bile yok vatandaş güçlendirip oturmaya çalışıyor bu seferde sanki belediyeler ilk defa duyuyormuş gibi aaa oturma ruhsatınız yok haberde yazıldığı gibi emlak vergilerini alırken bunu biliyorsun madem böyle daire satışlarında bu dairelerin oturma ruhsatı olmadığı için satışını yaptırmasaydı vatandaş aslında hem belediyeler tarafından hemde müteahhitler tarafından mağdur edildi birilerinin bu duruma hızlıca el atması gerekiyor…
Savcı - Madem oturma ruhsatı yok belediye satışına neden izin veriyor veya satış esnasında tapu neden bilgi vermiyor ruhsatı olmayan binalar güçlendirme izni olmayacaksa deprem zamanı neden boşu boşuna test parası ödedik bu belediyenin sorumluluğunda olan bi durum halkı madur edemez