6 Şubat tarihinde yaşanan Asrın Felaketinden sonra depremden en fazla hasar gören illerden biri Malatya oldu. 40 bin civarında bina ya yıkıldı ya orta ve ağır hasar aldı. Şehirdeki vatandaşların en büyük sorunlarından biri de çocuklarının eğitim öğretime nasıl ve ne şekilde başlayacağıydı. Malatya Milli Eğitim Müdürü Behcet Bakır, Malatya kamuoyunda bu konuda hafızalarda oluşan soruları cevapladı, yeni eğitim öğretim dönemiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

2 BİN ÖĞRETMEN GİTTİ BİN 390 ÖĞRETMEN GELDİ

11 Eylülde okulların açılacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Behcet Bakır, 2 bin öğretmenin tayin isteyerek şehirden gittiğini 690 öğretmenin yeni başladığını 700 öğretmenin ise Malatya’ya tayin istediğini açıkladı. Daha öncede zaten bin 200 öğretmenin norm fazlası olduğunu öğretmen konusunda fazla bir sıkıntı yaşamadan eğitim öğretime başlayacaklarını, bazı branşlarda halen norm fazlası öğretmen varken bazı branşlarda ise az miktarda öğretmen açığı olduğunu aktardı.

SON VERİLERE GÖRE 31 BİN ÖĞRENCİ İL DIŞINA ÇIKTI

Deprem öncesinde Malatya’da 121’i özel 656’sı resmi olmak üzere toplamda 777 okulda 182 bin 325 öğrencinin olduğunu belirten Müdür Behcet Bakır, “6 Şubatta meydana gelen deprem sonrasında, yaklaşık 51 bin öğrencimiz il dışına çıkmış ancak 27 Mart tarihinde taşra ilçelerimizdeki okulların, Nisan ayında ise bütün okulların açılması ile birlikte öğrenci geri dönüşleri olmaya başlamış ve ve 21 bin öğrencimiz geri dönmüştür” derken 31 bin öğrencinin diğer illerde kaldığını 151 bin 251 öğrencinin eğitime başlayacağını düşündüklerini söyledi.

ÖĞRETMENLER İÇİN BİN CİVARINDA KONTEYNER

Öğretmenlerin barınma sorununa yönelik çalışmaları da süratle sürdürdüklerini belirten Müdür Bakır, yeni atanan öğretmenlere Mahmut Çalık Anadolu lisesinde 520 adet konteyner kurduklarını evli öğretmenleri tek bekar öğretmenlere de ihtiyaca göre 2-3 kişi olarak konteynere yerleştirebileceklerini 400’ün üzerinde konteynerleri de daha öncesinde öğretmenlere tahsis ettiklerini toplamda bin civarında konteynerleri öğretmenlere hazırladıklarını ifade etti. Konteyner kentlerde bin 75 öğretmenin kaldığını o öğretmenlerinde servisle taşınacağını kaydetti.

“BAŞARMAKTAN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK”

“Başarmaktan başka seçeneğimiz yok” diyerek sözlerine devam eden Bakır, az hasarlı okullarda da çalışmalarda sona geldiklerini son rötuşları kaldığını ve 1 hafta sonunda hepsini bitirmeyi planladıklarını 855 derslikte eğitim gören 22 bin öğrenciyi başka okullarla eşleştirdiklerini, 111 okulda eşleştirme yapıldığını 158 okulda 2’li (sabahçı ve öğlenci şeklinde) eğitim vereceklerini söyledi.

“BU KONUDA OLDUKÇA HASSAS DAVRANIYORUZ”

507 okuldan 400 civarında okulu açacaklarını belirten Müdür Bakır, “Şehrimiz genelinde depremlerden sonra bir Akçadağ bir de Doğanşehir olmak üzere 2 okul yıkıldı, 46 okulun ağır hasarlı 18 okulun ise orta hasarlı toplamda 66 okul kullanılamaz halde. Ayrıca Çevre ve şehircilik tarafında 42 okulumuza az hasarlı raporu verilmesine rağmen bizler tereddütlü yaklaşarak şuan için o okulları açmayacağız. Bu konuda oldukça hassas davranıyoruz.” Diye konuştu. 

KONTEYNER KENTTE KALAN ÖĞRENCİLER EN YAKIN OKULA GİDECEK

Konteyner kentlerde kalan öğrenciler konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Müdür, konteyner kentte kalan öğrencileri en yakın okullara taşıyacaklarını, okulu 1-1 buçuk kilometre mesafeden uzun olanların bu taşımalı sistemden yararlanacağını bu yıl 19 bin öğrenciyi taşımayı planladıklarını söyledi. Konteyner kentte anasınıfı düzeyinde kalan öğrenciler için ise sınıflar açacaklarını aktardı.

ÖĞRENCİLERE PSİKOLOJİK DESTEK VE DEPREM EĞİTİMİ VERİLECEK

Malatya genelinde 500 rehberlik öğretmeninin bulunduğunu belirten Bakır şöyle konuştu: 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu psikolojik destek üniteleri, rehberlik faaliyetleri ile ilgili çalışmalarımız tamamlanmıştır. Deprem anında öğrencilere ne yapmaları konusunda bilgiler verecek. Bu konu bizim için oldukça önemli.

SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLER 61 NOKTADA KURS HİZMETİ

Sınav sürecine girecek öğrenciler için de akademik olarak önemli çalışmalar yürütüleceğinin altını çizen Bakır, 8 ve 11’inci sınıflar için 3 okulda, üniversiteye hazırlanan 12’inci sınıflar için 45 mezun olup sınavlara çalışan öğrenciler için ise 13 noktada 11 Eylül itibariyle eğitimler başlayacağını ifade etti.