Düzenlenen bilgilendirme toplantısına Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri, Yeşilyurt Mahalle Muhtarları, Bazı STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar konuşmasında şunları söyledi: “ Yeşilyurt Belediyesi olarak 6 Şubat’tan itibaren bölgemizdeki kentsel dönüşüm alanında rezerv konut üretiminden tutun, vatandaşlarımızın hak sahipliği sürecinin takip edilmesi, riskli alanların tespit edilmesi, kırsalda ve merkezde yapılabilecek konutlarla ilgili çalışmaların yürütülmesi gibi birçok alanda faaliyetteyiz ve hizmetlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz. 6 Şubat’ta bölgemizi derinden etkileyen ve ilçemizde de çok ciddi hasarlar veren depremler oldu.  O günden bu güne yaklaşık 60 binin üzerine artçı sarsıntı ile bunların etkisi hala devam ediyor. MTA’nın haritasında olmayan birçok yeni fay hattı bile tespit edildi. Ya da o yıkıcı büyük depremden dolayı yeni yeni fay hatları oluştu. Yeşilyurt Belediyesi Olarak kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzde de yürütmüş olduğumuz yoğun çalışmalar vardı. Bu çalışmalara depremden sonra daha da hız verdik. Daha önce Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde 383 konut 6 işyeri için mahallenin Afet evleri bölgesinde proje yapmıştık. O gün gerçekten hem TOKİ ile hem vatandaşla çok uğraştık. İkna oldular ama biz de zorlandık. Nihayetinde başardık ve şu anda dua alıyoruz. Hem de depremde çok sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ettiler. İlçemiz birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Pazarcık depremi çok etkilemedi ama 6 Şubattaki Elbistan depremi şehrimizi adeta yıktı. Yeşilyurt’taki binaların hemen hemen yarısı hasar aldı. Bir kısmı yıkıldı. Diğer illere oranla belki can kaybımız az ama nihayetinde binalarımız bizi sağ salim çıkardı. Bu da bize bir ders oldu. Bundan sonra aldığımız derslerle çok daha mukavemetli, çok daha fazla mühendislik hizmetleri almış binalarla yolumuza devam edeceğiz. “

Kentsel Dönüşüm Çalışmalarına Hız Verdik

Çınar, “Özellikle 6 Şubat tarihinden sonra kentsel dönüşüm çalışmalarımıza daha bir hız kattık” diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Dezavantajlı olan mahallelilerimizden başlamak üzere, Kiltepe, Çarmuzu, Kaynarca, Yeşilkaynak ve Yeşiltepe Bentbaşı, İlyas, Çavuşoğlu gibi mahalleleri şehrimizin en eski mahallelerinden ve yapı stokları 40-50 yaş ve üzeri binalardan oluşuyor. Buralarda bir kentsel dönüşüm, yenileme seferberliği başlatalım diye düşündük.  Bu bölgelerde çalışma yaparken hem hemşerilerimizi sağlam konutlara kavuşturmuş olalım. Hem de oraları de bir anlamda planlı bir seviyeye getirelim. Aynı zamanda da yenilemiş olalım. Bunu yapmak çok kolay değil ama bir yerden de başlamak gerekiyor. TOKİ ile yaptığımız zaman hem daha hızlı, hem de müşavirlik hizmeti alarak daha güçlü kadrolarla takip ediliyoruz. Şu andaki hem merkez hem de kırsaldaki deprem konutları TOKİ marifetiyle yapılıyor. Çok şükür depremde de en iyi performansı gösteren yapılar bunlar oldu.