Dünyada ve ülkemizde giderek artan pestisit kullanımı, insan sağlığını olumsuz etkiliyor ve bazı pestisitlerin dünya sağlık örgütünce (WHO) kanserojen madde sınıfında yer alıyor. Aşırı derecede pestisit kullanımının, gıda zincirine zararlı kimyasalların girmesi neticesinde gıda güvenliği tehdit ettiğini belirten Makimtek Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Kadriye Şener, 2021 yılında Avrupa Birliği (AB) pestisit verilerine göre Türkiye'nin, pestisit (kalıntı) içerisinde 372 bildirim ile, önceki üç yılın ortalamasının nispeten üç katına çıkarak rekor kırdığını söyledi. Şener, 2022 yılında pestisit verilerinin yer aldığı 518 bildirim sayısı ile bu rekoru aşmış durumda olunduğunu ekledi. Makimtek Laboratuvar Müdürü Kadriye Şener, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sitesine atıfta bulundu. Bu bilgilere göre, Türkiye genelinde yıllar ve iller bazında pestisit kullanım miktarını paylaşır tabloda Malatya'nın 9'uncu sırada yer aldığını belirtti. Şener ifadesinde; "Ülkemizin geneline kıyasla çok daha ciddi bir toksik kirliliğe maruz kaldığı bilinmelidir. Her ne kadar Malatya il bazında bu tablonun gerisinde olduğu görülse de, Türkiye genelinde 9. sırada yer aldığı gerçeği göz ardı edilmemelidir." Dedi.
BU KONUDA LABORATUVAR OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?
Doğu Anadolu Bölgesinde alanında tek olduklarını kaydeden Şener; "Makimtek Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, profesyonel ekibiyle sonuçları doğru ve hızlı şekilde müşterilerine ulaştırıyor. Gıda güvenliğini ve yüksek hizmet kalitesini ilke edinen Makimtek Analiz Laboratuvarı bünyesinde; kimyasal, fiziksel, enstrümantal, mikrobiyoloji ve moleküler biyoloji laboratuvarları olmak üzere toplamda 5 farklı laboratuvar birimi bulunmaktadır. Makimtek Özel Gıda Kontrol Laboratuvarımız TÜRKAK tarafından ISO:EN:IEC:17025 kalite sistemi ile akredite edilmiştir. Laboratuvarlarımızda deneyimli personellerimiz ile yurtiçi ve yurtdışı ihracat ve ithalat, denetim, özel istek ürünlerinde analizlerimiz gerçekleşmektedir. Her yıl FAPAS gibi uluslaraarası kabul gören hakem kuruluşunun yeterlilik testlerine katılım sağlayarak analizlerimizin doğruluğu ve güvenirliği sağlanmaktadır." Dedi.
Son olarak Şener, şu ifadelere yer verdi;" Kadriye Şener, ‘’Pestisit kullanımının yoğun olduğu Malatya’da pestisit kirliliğinin daha dikkatli şekilde izlenmesi gerekmektedir. Kurumumuz tarafından çalışmaları tamamlanmış olan pestisit analizlerimizi sezona hazır hale getirdik. Bölgede yaş ve kuru kayısı başta olmak üzere meyve-sebze ve yemlerde gerekli olan ithalat ve ihracat numunelerini kapsayacak şekilde çalışmalar tamamlanarak incelenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına sunulmuştur. Yaptığımız çalışmaların detayını ve içeriğini öğrenmek için numune@malatyalab.com veya analiz@malatyalab.com mail adreslerinden bizlere ulaşabilir, analiz detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yada instagram hesabımızdan malatyalab adresinden yada Makimtek Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı yedek hesabımızdan takip ederek içeriklerimiz hakkında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ülkemizde pestisit analizleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Gıda Kontrol Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır."