Tarihi deprem felaketi sonrası yerle bir olan Malatya’da hem finans, hem de işçi sıkıntısı yaşayan sanayici can çekişiyor. Devlet tarafından yaraların sarılması adına verilen teşviklerin sağladığı cılız kan akışı da son yaşanan depremlerden sonra kesilme noktasına geldi. Zemin hareketliliği dinmeyince göç tekrar başladı. İşveren finans desteği alamamaktan ve işçi bulamamaktan yakınırken, işçi de önünü görememekten şikayetçi. Deprem sonrası işveren sayısının yüzde 45 oranında azaldığı şehirde kapsamlı destek şart…

EKONOMİK DEPREM KAPIDA

6 Şubat’tan sonra zifiri karanlığa bürünen Malatya’da yaraları sarmak için verilen mücadele maalesef yeterli olmuyor. Deprem sonrası psikolojinin yavaş yavaş toparlanıp dönüşlerin başladığı Malatya’da, 10 Ağustos ve sonrasında yaşanan depremlerle halk yeniden 6 şubat psikolojine döndü. Bu durum şehirde yeni terkleri beraberinde getirdi. Hal böyle olunca zaten işçi sıkıntısı yaşayan fabrikalar durma noktasına geldi.  Şehir ekonomisinin bel kemiği olan ve deprem öncesi 32 bin civarında işçinin çalıştırıldığı Organize Sanayi Bölgeleri’nde fabrikalar giderek boşaldı. Deprem öncesi  şehirde 170 bin olan sigortalı sayında yüzde 18 oranında bir azalma yaşanırken,  7 bin 721 olan işveren sayısında da yüzde 45 oranında düşüş görüldü. İşverenler özellikle çalışanları Malatya’da kalmaya özendirecek desteklerin sağlanmasıyla sorunun kısmen çözülebileceğini dile getiriyor. Bir-iki ay içinde tedbir alınmazsa kış şartlarında çalışanları işte tutmak daha da zorlaşacak ve işletmeler ya küçülecek ya da kapanma noktasına gelecek. Bu duruma daha fazla direnemeyeceklerinin sinyalini veren sanayici kesimi verilen desteklerin yetersiz olduğuna vurgu yaparak, bu gidişatın kapanmalara gebe olduğuna dikkat çekti. Bu noktada hem işçi hem de işveren için ek destek paketleri sağlanmadığı takdirde Malatya’da yaşanacak ekonomi depreminin şiddeti 11’in üstünde olacak.

İŞÇİNİN DEVLET GÜVENCESİNE İHTİYACI VAR

Barınma ve güvence sorunu yaşayan işçi kesimi verilecek teşviklerin detaylandırılmasını ve işçi kesimini kapsaması gerektiğinin önemine vurgu yaparak, gerekli eksiklikler giderilmediği takdirde deprem bölgelerinde kalmanın anlamsız olduğunu belirtiyor

KISA ÇALIŞMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

Pandemi döneminde başlatılan ve deprem sonrası deprem bölgelerinde de uygulanan kısa çalışma usulünün kapsamının genişletilmesi hem işveren hem de işçi kesiminin öncelikli talepleri arasında yer alıyor. İşçi kesimi kısa çalışma ile sigortasının kesildiğini ancak yapılacak bir düzenleme ile sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesinin hem işçinin hem de işverenin yararına olacağı görüşünde…

İŞVEREN MEVCUT ELEMANLARINDAN DA VERİM ALAMIYOR

Fabrikada işçi çalıştırma noktasında ciddi sıkıntı yaşadıklarının altını önemle çizen işveren kesimi, yaşanan işçi bulma sıkıntısının yanında , mevcut çalışanlardan da gerekli verimi alamadıklarını, mevcut çalışanların psikolojinin oldukça kötü olduğunu ve bu durumun üretimi büyük oranda aksattığını dile getiriyor.

HAMMADDE KRİZİ “GELİYORUM” DİYOR

Devletten kapsamlı bir teşvik çalışması bekleyen işveren kesimi yaşadıkları finans ve işçi sorununun çözülmesi için ek hibe,kredi,prim desteği sağlanmasının çok önemli olduğunun, duruma acil müdahalede bulunulmadığı takdirde birçok fabrikanın kapanacağını, geride kalanların ise üretimde ciddi aksaklıklar yaşayacağına vurgu yaparak, bunun sonucunda da ülke ticaretinde hammadde krizinin baş göstereceğine vurgu yapıyor.

Kaynak: Sonsöz Gazetesi