6 şubat’ta yaşanan depremlerden sonra ve devamında gelen artçılardan sonra Malatyalı bir çok vatandaş, “ Yeni evler ve konutlar yaparken nerelere yapmalıyız? Malatya’da nerelerin zemini sağlam? Malatya’da en çürük zemini neresi?” sorularını araştırıyor. Sonsöz Gazetesi olarak Malatya’nın en sağlam zemini sorusunu bu konuda en yetkin isme Prof.Dr. Mehmet Önal’a sorduk.

İnönü Üniversitesinde uzun süre akademisyenlik yapan ve Malatya’da bulunan faylar üzerine yaklaşık 30 yıl civarında çalışmalar da bulunan aynı zamanda yeni fayları da kendisi tespit eden Jeolog, Yer Bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya’nın en sağlam zemini hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“ZEMİNİ 70 MİLYON YAŞINDA”

Malatya’nın en sağlam zeminlerini açıklayan Prof. Dr. Mehmet Önal, “Malatya'nın doğusu, özellikle bu Hamido’nun köyünün olduğu yerlerin (Bulgurlu) zemini 70 milyon yaşında, yüksek ova mağmatikleri diye kayaçlar var, oralar çok sağlam.  Sonra Beydağı'nın etekleri… Şu andaki TOKİ binalarının olduğu yerler, 50 milyon yaşındaki kayaçlardan oluşuyor.” Diye konuştu.

“ŞOFÖR OKULU BÖLGESİNDE FAY YOK”

İkinci derece olarak gördüğü sağlam yerin Şoför Okulu bölgesi olduğunu buraya sanayi yerine evlerin yapılabileceğini belirten Yerbilimci Önal, “Ayrıca 2’nci derecede olsa şoför okulunun da olduğu yerler çok sağlam. Orada faylar da yok. Ben oraya yapılaşma önermiştim, ama orayı sanayiye verdiler. Orası yapılaşma için çok iyi, hem de yer altı suyu zengin. Yani sanayileşmeyi bir katlı binalar da yapıyorlar değil mi? Şoför Okulu yapılaşma için çok uygun. Tohma’ya kadar oraya yapılaşma olabilirdi, yeni bir şehir yapılırdı.Çok sağlam zemini var. Oranın kayaçları 20 milyon yıllık yaşta, çok sıkı tutturulmuş çakıl taşından oluşmuş.” Diye konuştu.

YEŞİLYURT’UN BELLİ BİR KISMI

Yeşilyurt’un belli bir kısmının ve beydağı tarafının sağlam olduğunu söyleyen Önal şöyle konuştu: Yine Aşağı Haçova nın civarları. Ama oradan İnek Pınarından geçen bir fay var onun dışındakiler sağlam. Yeşilyurt tarafı da her yer değil ama Banazı civarı, Yeşilyurt’un Gedik bölgesi dediğimiz alanlar, Yakınca’nın bir kısmı oralar sağlam. Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.

“VALİ’YE SÖYLEDİM BANA GÜLDÜ”

Malatya’nın en çürük zemininin ise merkezi olduğunu yineleyen Prof. Önal, “Daha önce de söylediğim gibi, Malatya Merkezinin zemini çürük. Eski dönem bir valimiz beni çağırdı. Bana dedi ki “Valilik binamızın altı nasıl?” dedim ki: 3 metre altı su dolu. “Yani büyük bir deprem olursa yıkılır mı?” dedi. “Evet yıkılır, kaldıramaz” dedim. Güldü bana, alay eder gibi. Bak şimdi yıkıldı.

Adliye ve Vergi Binası daireleri altında çok büyük su var. Sıvılaşma oldu. Tek katlı dükkanlar bile dayanamadı, çoğu çöktü.” Diye kaydetti.

MUTLAKA FORE KAZIK KULLANILSIN

Malatya’nın çürük olarak adlandırılan merkezine konut yapılacaksa mutlaka fore kazık kullanılması gerektiğinden bahseden Önal konuşmasını şöyle noktaladı: Eğer Malatya merkezde yer yapılacaksa bütün binalarda fore kazık olması lazım. Çanakkale de ister 2, ister 3 kat olsun fore kazık mecburi. Oranında zemini alüvyondu.”


Malatya’nın En Çürük Zemini Neresi?

Malatya İnönü Üniversitesinde uzun yıllar akademisyenlik yapmış ve Malatya’dan geçen faylar ve şehrin zemini üzerine 30 yılı aşkı...

20 Temmuz 2023