Sıcak havalar Malatya’da bir çok vatandaşı yakıp kavuruyor. 40 dereceyi aşan sıcaklıklar insanlarda bir çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Benzer sıkıntı hayvanları da etkiliyor. Bir çok insan şehir merkezinden suyunu alabilirken yada musluktan içebilirken hayvanların özellikle bu sıcak havalarda suya ulaşması hayati önem taşıyor.
Malatya’da vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Veteriner Hekim Sadi Bilici, sıcak havalarda hayvanlar için daha hassas olunmasını istedi.
Sıcak havalarda uzun süre susuz kalmanın kedi ve köpeklerde önemli sıkıntılara yol açabileceğini belirten Veteriner Hekim Sadi Bilici, “Sıcak dalgaları veya aşırı sıcak hava koşulları, sokaklarda ve deprem nedeniyle nüfusumuzun önemli bir kısmının sığındığı konteyner ve çadır kentlerde yaşayan sahipli ve sahipsiz hayvanları da olumsuz etkileyebilir. Bu hayvanlar için alabileceğimiz küçük önlemler onların hayatlarını koruyabiliriz.” Diye konuştu.
“BAŞKALARINI DA TEŞVİK EDİN”
Vatandaşlara bir kap su bir kap mama konusunda duyarlı olmaya davet eden Veteriner Hekim Bilici, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: Sokaklara konteyner kent ve çadır kentlerde su kapları konulmalı ve bu su kapları içme suları ile doldurulmalıdır. Deprem sonrası çoğu insanın yaşam alanları olan konteyner kentlerde ciddi manada sahipli ve sahipsiz hayvan popülasyonu bulunuyor. Hayvanlar için en önemli şeylerden biri, her zaman erişebilecekleri temiz suyun bulunmasıdır. Gördüğünüz boş su kaplarını doldurarak ve su kaplarının yanına 5 litrelik dolu şişeler bırakabilir ve üzerine dikkat çekici bir not ekleyerek başkalarını da teşvik edebilirsiniz.
“GÖLGE VEYA SERİN ALANLAR OLUŞTURUN”
Hem sokak hayvanları için hem de evcil hayvanlar için gölge alanlar hazırlanması gerektiğini belirten Bilici, “Sokaklarda ve konteyner kentlerde yaşayan kedi köpekler için gölge veya serin alanlar oluşturun. Konteyner içinde kalan evcil hayvanlarımız için sıcaklık çok riskli derecelere çıkabilir. Evcil hayvanınızın tek kalması gerektiğini durumlarda vantilatör veya klima yardımı ile önleminizi mutlaka alın. Aracınızı çalıştırmadan önce aracın altını kontrol edin, çünkü hayvanlar oralara sığınabilirler.” Diye kaydetti.
“SICAK ÇARPMASINA DİKKAT!”
Sokaklarda genç yada yaşlı hayvanların kendilerini korumaktan daha çok aciz olduklarını söyleyen Bilici, Güneşte sıkışmış bir hayvan görürseniz, gölge bir alana taşıyın. Özellikle yaşlı veya genç hayvanlar kendilerini koruma konusunda sınırlı olabilir. Hayvanlar için hava akımına izin veren, gölge sağlayan sığınaklar oluşturabilirsiniz. Bu sığınakların geniş ve havadar olduğundan emin olun.” dedi.
Yaşanan sıcak havaların kedi ve köpekler için tehlikeli sonuçlar oluşturabileceklerini belirten Bilici, şöyle konuştu: Sıcak çarpmasının belirtileri benzer olsa da kediler ve köpekler farklı tepkiler verebilir. Belirtiler şunlar olabilir: yoğun nefes alma, donuk bakışlar, diş etlerinde kızarıklık, dilde koyu renk, hızlı kalp atışı, nefes almakta zorlanma, aşırı susama, uyuşukluk, ateş, baş dönmesi, koordinasyon eksikliği, aşırı tükürük salgılanması, kusma, ishal, nöbetler ve bayılma.
SICAK ÇARPMASIYLA KARŞI KARŞIYA KALINDIĞINDA NELER YAPILMALI?
Hayvanlarda sıcak çarpmasıyla karşı karşıya kalındığında neler yapılması gerektiğini anlatan Bilici, “Eğer bir hayvanın sıcak çarpması geçirdiğini düşünüyorsanız hayvanı serin ve gölgeli bir yere taşıyın. Su verin, zorlamadan içmesine izin verin. Baş, boyun ve göğsüne soğuk bir havlu veya buz paketi uygulayın. Hayvanın üzerine ılık su serpebilirsiniz, ancak suyun çok soğuk olmadığından emin olun. Derhal bir veteriner hekime başvurun. Sıcak çarpması sonuçları daha sonra ortaya çıkabilir, bu nedenle veteriner kontrolü önemlidir. Unutmayalım ki bu önlemler, sokakta yaşayan hayvanların sıcak havalardan etkilenmesini azaltmaya ve onların yaşam alanlarını daha yaşanılabilir kılmamıza yardımcı olabilir.” Diye ekledi.