Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Arapgir Beyaz Ay Derneği Başkanı Sadık Karagöz, alınan kararın kabul edilemez olduğunu ve bölge halkının tepkisini çekeceğini duyurdu. Karagöz, açıklamasında kurumsal tepkilerini şu ifadelerle aktardı. “Arapgir 75. Yıl İ.M.K.B Yatılı Bölge Ortaokulu  büyük umutlarla yapımına başlanmıştı.  Çocuklarımızı iyi eğitim vererek geleceğe hazırlamaya hedeflemekteydi. 1999-2000 yıllarında Arapgir ilçemizde 61 bin m2 alan üzerine; üç blok, idari bina, derslikler, yemekhane, spor salonu, konferans salonu, kız ve erkek öğrenci pansiyonları ile personel lojmanları şeklinde inşa edilerek eğitim öğretime başlamıştı. 2018 yılına kadar faaliyetini sürdüren ancak öğrenci sayısındaki yetersizlik nedeniyle 2018 yılında kapısına kilit vurularak kaderine terk edilmiş, şimdilerde ise sıvaları dökülen, camları kırılan, bakımsız izbe bir yer haline gelmiştir.  Beyazay Genel Başkanımız Sayın Lokman Ayva başkanlığındaki heyet ile dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk ‘u makamında ziyaret ederek YBO’nun tahsisi yine Milli Eğitim’de kalmak ve gerektiği zaman tahliyesini isteyerek geri almak şartlarıyla protokol karşılığında Beyazay’a devrini istedik. Sayın Bakanımız da , YBO’nun Türkiye Beyazay Derneği Arapgir Şubesine protokol karşılığı devrinin olabileceğini ve tadilatında Bakanlık olarak ta her türlü desteği verebileceklerini söylediler. Sayın Bakanımızın bu beyanlarının ardından “Arapgir Beyazay Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi” projemizi detaylandırmaya başladık. Ancak bürokratların engellemeleri yüzünden gerçekleştiremedik.”

GENÇLERİMİZE İŞ İMKÂNI OLACAKTI

Karagöz açıklamasının devamında ise talep ve önerilerini şu şekilde sıraladı. “Şimdi milli servet her gün kaybolmakta 6 Şubat depremi ile bölgemizde istihdam açığı ortaya çıkmıştır. Şayet projemiz bürokratların engellemelerine takılmasaydı gençlerimize iş imkânı olacaktı. Ülkemizde özel gereksinimli bireylerin eğitimlerinin realite edilmesi ve hayata kazandırılmalarına yönelik faaliyet gösteren Türkiye Beyazay Derneği olarak; sakin şehir statüsünde olup havası temiz suyu temiz, şehir gürültüsünden ve yoğunluğundan uzak olan ilçemizde, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında olup bakıma muhtaç özel gereksinimli bireylerin gelip burada konaklayabileceği bir Yatılı Engelli Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi planladık. Kız ve Erkek Öğrenci Pansiyonlarında gerekli düzenlemeler yaparak 300 yatak kapasitesiyle bu alanda hizmet verebileceğini düşündük. Biz de bu mağduriyeti gidermek için bu kampüsün bir bölümüne Beyazay Fizik Tedavi Merkezi açmayı planladık. Fizik Tedavi Merkezimize ek olarak Fitness ve Spor aletleri ile donatıp içerisinde Aquaterapi ve Hidroterapi de dahil ederek fizik tedaviye destek eğitim terapileri sağlamayı planladık. Engelsiz Sanat Evi projesi kapsamında 6 farklı sanat atölyesi oluşturup çocukların yeteneklerine göre ilgi duyduğu alanları tespit ederek, gerekli desteği sağlayıp onları kendi alanlarında başarıya ulaştırmayı hedefledik. Sonuç olarak bizler YBO’nun her cm2’sine fonksiyon yükleyecek şekilde bütün projelerimizi büyük bir titizlikle hazırlamışken Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’ndan gelen YBO’nun Beyazay’a tahsisinin uygun olmadığı şeklindeki resmi yazı maalesef ki elimize ulaştı. Eğer Beyazay’a verilmiş olsaydı 300 yatak kapasiteli Yatılı Engelli Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Fizik Tedavi Merkezi’nde, Engelsiz Sanat Merkezi’nde, Yöresel Ürün İşleme Ve Paketleme Tesisi’nde, Sporla Ben de Varım ve Engelsiz Tarım Projelerimizde istihdam edilecek olan personel, usta öğreticiler ile kursiyerler; Çağrı Merkezi’nde istihdam edilecek 300 kişilik Arapgirli gencimizi de eklersek; özel gereksinimli kişiler ve onların yakınları öncelikli olmak şartıyla 750 kişinin üzerinde işsiz hemşehrimizin çalışma fırsatı bulacağı, iş imkanı bulamadığı için gençlerimizin ilçemizi terk edip büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmayacağı, Arapgir’de işsizliği büyük ölçüde bitireceği, Arapgir' in vizyonunu ve prestijini çok daha yükseklere taşıyacağı, Gurbetten Sıla'ya dönüşleri başlatarak bölgenin önemli bir cazibe merkezi olmasını hedeflemiştik ve bu projemiz için 4 yıl boyunca göstermiş olduğumuz gayret ve çabamızın bugün görmezden gelinmesine hepiniz şahitsiniz.

 PROJEMİZİ ENGELLEYEN BÜROKRATLAR BU DURUMDA NEYİ HEDEFLEMİŞTİ?

 Şimdi sormak istiyoruz. YBO bugün yeniden yapılsa maliyeti ne olur? YİBO’nun niçin ve hangi maksatla böyle atıl hale gelmesine sebep olundu? Projemizi engelleyen bürokratlar bu durumda neyi hedeflemişti? Arapgir’e yılda yaklaşık 300 milyon TL para girdisi sağlayacak bu projemizi çeşitli sebeplerle engelleyenler Kaybeden Arapgir gençliğinin haklarını nasıl ödeyecekler? Bundan birkaç yıl önce Arapgir Endüstri Meslek Lisesinde olduğu gibi; yine bir oldu bittiye getirip yıkımını gerçekleştirerek enkazından çıkan hurda demir gelirlerinden birilerine rant sağlamayı mı planlıyorlar? Şimdi vicdanları rahat mıdır?  4 yıldır üzerinde çalıştığımız bütün bu projelerimizin hazırlanmasında emeği ve katkısı olan, YİBO'nun Beyazay’a verilmesi konusunda destek ve dualarıyla her daim yanımızda olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.

ARAPGİR GENÇLİĞİNİN HAKLARINI NASIL ÖDEYECEKLERDİR?

Bütün bu projelerimizin hayata geçmesi halinde de İŞKUR'a şu öneriyi sunmayı planladık. Arapgir ilçemize ve çevre ilçelere İşkur hizmetlerinin sunumunun kolaylaştırılması için, ilçemizde engellilerin mesleki eğitimleri alanlarında kurslar açılması ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılması adına lokasyonlar oluşturulmasını ve bu projeler için Arapgir’in pilot bölge seçilerek ilçemize İşkur Hizmet Merkezi Müdürlüğü kurulmasını da talep etmeyi planladık. Böylelikle Arapgir de gençlerimizi istihdam ve esnafımıza bereket olacaktır. Arapgir’e yılda 300.000.000,00 TL para girdisi sağlanacaktır. Projemizi çeşitli sebeplerden engelleyenler şimdi rahat uyuyabiliyorlar mıdır? Kaybeden Arapgir gençliğinin haklarını nasıl ödeyeceklerdir?