Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, Deprem döneminde ilk andan beri  7/24 esasına göre çalıştıklarını yaklaşık 20 dakika sonra enkazdan ilk canlıyı çıkardıklarını söyledi. Katipoğlu; “ Belediye Başkanı Gürkan'ın da kendilerine destek verdiğini belirterek, “ 6 Şubat’ta İtfaiye Ekiplerinin herhangi bir çağrı beklemeksizin, ilk gördükleri toz bulutuna kendileri giderek ilk müdahaleye başladılar. Büyükşehir olarak kapıdan pencereden tahliye ettiklerimi söylemiyorum. 600’e yakın hemşerimizi en kaz altından İtfaiye erlerimiz çıkarttılar.” dedi

Malatya İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, itfaiye ekipleri açısından deprem dönemini yaz aylarından yaşanan yangınları ve boğulma vakalarını değerlendirdi.

“600 KİŞİYİ ENKAZ ALTINDAN ÇIKARDIK”

Malatya büyük şehir belediyesi itfaiye dairesi olarak şehirde 19 noktada nitelikli personel ve ekipmanlarla hizmet verdiklerini söyleyen Daire başkanı Katipoğlu, “Belediye Başkanı Gürkan'ın da kendilerine destek verdiğini belirterek, “6 Şubat’ta İtfaiye Ekiplerinin herhangi bir çağrı beklemeksizin, ilk gördükleri toz bulutuna kendileri giderek ilk müdahaleye başladılar. Büyükşehir olarak kapıdan pencereden tahliye ettiklerimi söylemiyorum. 600’e yakın hemşerimizi en kaz altından İtfaiye erlerimiz çıkarttılar. Yine 4.17’de gerçekleşen depremden sonra saat 04.40’ta en kazdan ilk canlıyı bizim arkadaşlarımız çıkardılar.” Diye kaydetti.

“BETONDA UYUDULAR YİNE SAHAYA ÇIKTILAR”

O günlerde can siperane bir çalışma sergilediklerini belirten Başkan Katipoğlu, Günlerce evimize gitmedik. 7/24 çalışmalarımıza devam ettik. Çevredeki vatandaşlarımız güvenli yer olarak itfaiye binamızı görüp orada konuşlandılar. Yorgun argın, gece 1-2 saat uyumak için dinlenmek için, İtfaiyeye geldiğinde vatandaşlarımız, arkadaşlarımızın koğuşunda, mutfakta yada sandalyede olurlardı. Arkadaşlarımız gözlerini dinlendirdiler, betonda uyudular yine sahaya çıktılar. Şehirdeki tüm enkaz noktalarında ben ekibimle beraber enkaz noktalarında bulundum. Yeri geldi tünellere girdim, yeri geldi cansız bedenler çıkardık. Devletimizde tüm imkanlarıyla beraber buradaydı.” Diye ifade etti.

“GECE OLSA DAHA FAZLA İNSAN ÖLEBİLİRDİ”

Deprem dönemini değerlendiren Katipoğlu şöyle konuştu: İlk depremde 130 bina yıkılmıştı, ikinci deprem bize daha yakın olduğu için çok ciddi sayıda binalar yıkılmıştı. Bin 300’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 2’ci deprem akşam olsaydı çok daha fazla can kaybı olabilirdi. Hava soğuktu, kar yağışı vardı, mecbur hepimiz geri evlerimize girecektik. 2’nci Elbistan merkezli deprem bize kuş uçumu daha yakın olduğu için daha fazla hissettik. Malatya’da yıkımlar ciddi oranda çok fazla. Belki Hatay’dan sonra en fazla yıkım Malatya’dadır.

“MUTLAKA ŞİKAYETTE BULUNSUNLAR”

Enkaz kaldırma çalışmalarına değinen Katipoğlu, bizler yıkım içerisinde değiliz. Hemşerilerimiz bize söylüyor. “Toz oluyor neden sulama yapılmıyor” diye. İhalelerinde sulama yapmak zorundalar. Vatandaşlarımız ,sulama yapılmadığı zaman mutlaka şikayette bulunsunlar. Bizim işimiz yangın söndürme bunlara yetişme imkanımız yok. Onlar sulama yapmak zorunda. “dedi.