Malatya’da bu yıl gerek depremden dolayı ilaçlamalardaki aksama gerekse dolu kaynaklı meyvelerde oluşan hasardan dolayı kayısıda kalite kaybı meydana geldi. Kalitesiz ürünün varlığı meyve suyu firmalarının da iştahını kabarttı.

Geçtiğimiz yıl 7-8 TL dolaylarında meyve suluk kayısıya fiyat belirlenirken bu yıl sezon başında 3 lira fiyat belirlendi. Daha sonra 5 liraya alım yapıldığı duyurulsa da üreticiler tarafından oldukça tepki çekti. Kayısı üreticilerinin depremden dolayı işçi bulamaması ve kalite kaybı olan ürünlerini işleyememesi kayısıyı aroma olarak vermeyi düşünmesini fırsat bilenlerin açıkladığı bu fiyatlar üreticiyi kızdırdı.

Sonsöz Gazetesine konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, konsantre firmalarının verdiği fiyatlara tepki gösterdi.

“ÜRETİCİDE ENDİŞE DOĞUYOR”

Kayısı da bu yıl kalite kaybının yaşandığını aktaran Borsa Başkanı Ramazan Özcan, “Son zamanlarda hepimizin konuştuğu en önemli şey tahminiyle rekolte kaybı ile beraber üründe bir kalite kaybı da söz konusu. Bunun sebebi de iklim değişikliğinin yarattığı ve onunla beraber gelen ilkbahar erken yağmurları daha sonrasında da dolu geçişleri. Bununla beraber kalite kaybı, rekolte kaybı tabii özellikle üründe bu kalite kaybından sonra üreticide ben bu ürünü ne yapacağım diye bir endişe doğuyor.” Diye konuştu.

“ÇOK KÖTÜ NİYETLİ RAKAMLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Üreticinin endişeye mahal vermemesi gerektiğini belirten Başkan Ramazan Özcan, “Zaten özellikle bu son zamanlarda sıkmalık diye belirttiğimiz konsantre ürün; yani ağaçta meyve olarak kalite kaybının oluştuğu ürünü daha çok konsantre firmalarına üreticiler veriyordu. Ama burada şartların da fiyatları da uygun olması gerekiyor ama maalesef bu yıl konsantre firmalarından çok kötü niyetli rakamlarla karşı karşıya kaldık.” Dedi.

“FİRMALARA VERMEYİN ENDÜSTRİYEL ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜN”

Üreticilere meyve suyu konsantresine bu fiyatlara ürün vermemesi kurutmalığa çevirmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Özcan, “Bizim zaten kurutulmuş ürün fiyatlarımız çok yüksek. Ürünü konsantre firmalarına vermek yerine kurutulmuş endüstriyel ürüne çevirmek gerekiyor. Üreticilerimiz de bu konuda gerçekten üstüne düşeni yaptı. Zaten şu anda konsantre ürün alımı yapan firmalar ürün bulamıyorlar, üretici vermiyor. Oradaki çözüm bu ürünü bu bu konsantre alım yapan firmalara vermeyeceksiniz. Bunu da kurutmalığa dönüştürüp endüstriyel veya kesme ihtiyacı adlandırdığımız bir ürüne dönecek bunu yurt dışına zaten kolaylıkla ihraç ediyoruz. Önemli miktarda alıcılarımız var bu ürünü de satıyoruz.” Diye ifade etti.

“ÜRETİCİ İLE DALGA GEÇECEK RAKAMLAR KONUŞMAYIN!”

Meyve suyu konsantresi alan firmalara da uyarılarda bulunduklarını belirten Özcan, şöyle konuştu: Firmalara her fırsatta telkinde bulunduk. Dedi ki, “Üretici ile dalga geçecek rakamlar konuşmayın. Bugün kayısıda üretim maliyetleri artık 40 liraların üzerine çıkmış. Dolayısıyla siz burada gelip konsantre ürün temininde 3 lira 5 lira telaffuz etmeniz yakışıksız. Bu üretici her zaman size lazım. Bu ürün de her zaman size lazım yani Dolayısıyla burada üretim maliyetlerini dikkate alıp üreticinin de memnun olduğu fiyatlarla üreticinin karşısına gelirse ortada bir sıkıntı olmaz. Ama 3 lira 5 lira artık bu rakamlarla üreticinin karşısına gelirseniz üretici vermez. Siz şimdi gelecek sene pazar kaybedersiniz. Her sene Mut'ta Erzincan'da Konya'da Özbek'te kayısı olmayabilir, ama Malatya Bu ürünün Merkezi. Bu Bu ürünün merkezindeki üreticiyi de incitmemek gerekiyor.”

“AKSİ HALDE HER YIL ÜRETİCİYİ FİRMALARA KARŞI ÖRGÜTLEYECEĞİZ”

Verilen fiyata tepki gösteren Özcan, “Bu firmalar yanlış yaptı, bugün üstüne düşeni de yapmadılar bugünden sonra hem bu kayısı üreticisi hem de Malatya onlara karşı üstüne düşeni yapmaz. Bir an önce yani aklı başında üretim maliyetlerini dikkate alarak rakımı yüksek olan bölgelere de doğru düzgün fiyatla gitsinler, aksi taktirde her yıl da biz üreticiyi bu firmalara karşı örgütleyeceğiz ve ürününü vermeyecek. Biz artık o konsantre kullanılan ürünü endüstriyel ve kesmenin ürün olarak kurutup yurt dışına ihraç edeceğiz” diye ifade etti.

“ENDÜSTRİYEL KAYISI 3 BUÇUK DOLAR CİVARINDA İŞLEM GÖRÜYOR”

Kalite kaybı olan ürünleri endüstriyele dönüştürürlerse üreticinin daha fazla gelir elde edeceğini aktaran Özcan, şu ifadelere yer verdi: Kayısıda artık ihracat rakamlarımız 6-7 dolar bandının içerisinde. Endüstriyel diye adlandırdığımız ürünlerimiz de şu anda 2 buçukla 3 buçuk 4 dolar arasında işlem görüyor. Dolayısıyla burada bu rakamları görüp konsantre için 3 liraları konuşmak bana göre bu üreticiye ihanettir.

Konsantre firmaları yakışıksız bir iş yaptılar bu sene ama bundan sonraki yıllarda da Bunun mutlaka onlara karşı bir geri dönüşü olacak. Yani bu üreticiyi bu kadar incitmemek lazım Bir an önce de bu hatadan dönmeleri lazım. Günahtır. Yani bu ticaretin de bir Merhameti vardır. Yani ticarette öyle merhametsiz davranmamak lazım, o rakamlar çok komik rakamlar.