Malatya’da etkisini arttıran sıcak havalarla birlikte kurutmalık mevsimi de başladı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti olarak bilinen dolmaların ana maddesi olan ve Malatya’nın da simgeleri arasında yer alan kurutmalık sebzeler, şehirdeki evlerin balkonlarını rengârenk hale getirdi. Biber ve patlıcanlar tek tek elle oyularak 45 ve 50’şerli sıra halinde iplere diziliyor.
“EN AZ 4 GÜN, EN FAZLA 1 HAFTA KURUMAYA BIRAKIYORUZ”
Sezonun ilk ürünlerini serdiklerini ve en fazla 1 hafta kurutulduktan sonra işlemlerden geçirip kışa hazır getirdiklerini söyleyen Nimet Boz, “Bunlar ilk ürünlerimiz. Güneşe bırakıyoruz ve normal güneş sıcaklığına göre bekleme süreleri belli oluyor. Bekleme süreleri en az 4 gün en fazla 1 hafta sürecek şekilde kurutmaya bırakıyoruz. Sonra topluyor, toplandıktan sonra muhafaza ediyoruz.” dedi.
“KURUTMALIKLARIN BİR İPİNİ 50 TL’YE İNDİRİYORUZ”
Biberlerin kurutma işleminin maliyetli olduğunu belirten Boz, “Bu kurutmalıklar normal dolmalıklarımızdır. Bazıları pul biber olarak bazıları ise dolmalık olarak gidiyor. Şuanda kilosu çok pahalı, geçen sene 3-5 TL ye aldığımız malı şuanda 12 TL ye alıyoruz ve biz sattığımız zaman ise bir ipini 50 TL’ye indiriyoruz” ifadelerini kullandı.