TÜİK raporları doğrultusunda maaşların belirlendiğini ve TÜİK raporlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Birleşik Emekliler Sendikası Malatya il Başkanı Haydar Göktaş, “Türkiye cumhuriyeti tarihinde böyle bir haksızlık olmamıştır. Memur aylıkları yüzde 17.5 seyyanen 8 bin 77 yani en düşük emekli maaşı 22 bin lira, işçiye yüzde 45, asgari ücrete yüzde 34, emekliye yüzde 25. İnsaf diyoruz, maaşlar arasında bu kadar fark olur mu? Emekliye yüzde 25 yeterli ise enflasyon yıllık yüzde 38 ise memura neden yüzde 86 zam yaptınız? Yok memura yüzde 86 gerekiyorsa emeklilere neden yüzde 25, burada haksızlık var, burada adaletsizlik var, burada kul hakkı var” diye ifade etti.
“TEK SOSYAL FAALİYETİMİZ BANKLARDA OTURMAK”
Maaşlarının yetmediğini aktaran Başkan Göktaş emeklilerin sosyal faaliyetinin olmadığını belirterek şöyle konuştu: Memur ve işçinin maaşı yine yetersiz bizim istediğimiz en düşük maaşımız en düşük memur maaşı kadar olmalı. Biz emeklilerin tek sosyal faaliyeti banklarda oturup parklarda gezmektir. Kıraathanelere çay ocaklarına gidemiyorlar, iki üç çay içince birde arkadaş rast gelirse ne olacak. Zaten lokantada eşini çocuğu alıp bir yemek yiyemez, evine et, tavuk alamaz. Türkiye de 16 milyon emekli var, 16 milyon da eş diyelim bunların hepsi seçmen konumunda bu emekliler olarak birleşirsek örgütlü hale gelirsek alamayacağımız hiçbir hak yoktur yeter ki bu toplumu örgütlü hale getirelim.
“İSTERSE BU SORUNU ORTADAN KALDIRACAĞINA İNANIYORUZ”
Emeklileri bir çatı altında toplamak gerektiğini belirten Göktaş, “Birleşik emekliler sendikası olarak diyoruz ki; bütün emekliler sendikamıza destek verin, üye olun, maaş ve başka sorunları beraber çözelim. Birleşik Emekliler Sendikası şuan Türkiye de bakanlık onaylı tek emekli sendikası olarak faaliyet gösteren sendikadır. Yoksa hiçbir iktidar örgütsüz sesini çıkarmayan itiraz etmeyen hiç bir topluma kendi istediğinin dışında hiçbir hak vermez. Hak verimez hak alınır. Biz emekliler ömrümüzün en güzel yıllarında çalışmış, vergisini vermiş sonrada emekli olup dinlenip kalan kısa günlerinde sağlıklı ve maddi sıkıntı çekmeden yaşamak istiyoruz. Devletimizin de isterse bu sorunu ortadan kaldıracağına inanıyoruz” dedi.
DEPREMZEDE EMEKLİYE FAZLADAN ÖDEME YAPILMALI
Deprem bölgelerinde emeklilerin daha da zor günler geçirdiğini aktaran Göktaş, “Normal ülke şartlarında emeklimiz bu durumda iken birde Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremden sonra zaten zor olan yaşamı daha da katlanarak artmıştır. Evladını, çocuğunu, eşini yakınını kaybeden; yıkılan hasar alan evler, yıkılan işyerleri var kiralar gıda ve temel ihtiyaç maddeleri buralarda yüzde 200-300 arttı. 2 bin olan ev kirası 10 bin- 15 bine çıktı. Sağlıkları kötü olanlar daha da kötü oldu, psikolojisi bozuldu, kiraya çıkamıyor, aldığı 7 500 kiraya yetmiyor, hasarlı evlerini onaramıyor, maddi gücü yok. Hükümetin acilen depremzede emekliler ile ilgili maddi yardım yapmalıdır.” Diye konuştu.