Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan yaptığı açıklamada "Bildiğiniz gibi 2023 yılı hasat dönemimiz yaklaşık bir haftadır Malatya'da düşük rakımlı olan bölgelerde başladı. Bugün de Malatya ilimiz Yeşilyurt ilçemizin bir üreticimizin bahçesinde Sayın valimizin katılımıyla bir hasat töreni gerçekleştirdik. Özellikle Ova diye adlandırdığımız rakamın düşük olduğunu bölgelerde bildiğiniz gibi mahsul ciddi anlamda özellikle sağanak yağmur geçişlerinden dolayı rekolte kaybına, onunla birlikte de ciddi anlamda bir kalite kaybına sebep olmuştu. Yakın bir zamanda yüksek kesimlerde kayısı hasadına başlanacak. İnşallah bu yıl verimli bir yıl ve bol gelirli ekonomik anlamda üreticinin yüksek düzeyde memnun olduğumu rakamlarla kayısıyı yurt dışına Pazarlama imkanı inşallah bulacağız.
Özellikle son yıllarda yaşanan sağlık Yağmur geçişleri ile de ciddi anlamda kayısı zarar görüyor. Bunun farkındayız. Tabii bu iklim değişikliğinin meydana getirdiği bir kriz. Ama var olan ürünümüzü de şu anda tahmini olarak açıklanan rekoltedeki miktarı da maksimum düzeyde en iyi fiyata dünyanın dört bir yanına ihracatını gerçekleştirmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Şu anda bir taraftan üreticilerimiz ürünlerini organik Naturel ve Kükürtlü olarak üretilmeye devam ederken Bir taraftan da yaş kayısı ihracatımız şu anda hız kazandı Ve devam ediyor. Organize sanayi bölgesindeki yatırımcı işletmez sahibi arkadaşlarımız şu anda son birkaç gündür de yaş kaseye ihracatına başladı.
Bu yıl özellikle sıkmalık diye adlandırdığımız konsantre ürün de yeteri kadar alıcı firmalarla çok fazla Anlaşamadık. Çok düşük fiyatlarla üreticini karşısına geldiği için o alanda Çok ciddi bir verim alamadık hala da aramıyoruz. Ama kuru kayısı ihracatında yine bu yıl geçen yılki gibi bir hedef koyacağız ve bu Hedef doğrusunda da yolunda devam edeceğiz. İnşallah 100.000 ton ihracat beraberinde 700 milyon dolar gelir hedefini de bu yıl ortaya koyduk ve bunu odaklanarak da devam edeceğiz.
Geçen yıl bildiğiniz gibi 100.000 ton ihracat ve 500 milyon gelir hedefinde belki ihracat miktarında kilo olarak, sadece kuru kayısıda bunu yakalayamamış olabiliriz ama biz. Rakamları verirken çekirdek ve yaş kayısıyı da bunun içerisine koyduğumuz için 100.000 tonu yakaladık diye düşünüyoruz. 500 milyon doları da yine hem Yaş kaç şehit alacaktı hem çekirdek ihracatı hem de kuru kayısı ile beraber totalde yakaladık. İnşallah bu yıl daha yüksek miktarda bir ekonomik gelir elde etmek için de mücadele edeceğiz. Bu ürünün üretilip ihracata hazır hale gelmesinde emeği geçen bütün üreticilerimize sonsuz teşekkürler ediyorum.
Malatya hala 6 Şubat'ta yaşadığı depremin gölgesinde. Kayısı da şehrin geleceği için önemli bir aktör. Bunu ekonomik açıdan da sosyal açıdan da kıymetli bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Hem yola odaklanacağız Hem bir taraftan da ihracatçımızın Tacirin tüccarındır sağlıklı bir şekilde bu ürünü yurt dışına pazarlaması için de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sezonumuz üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun. Bu Gerçi mahsulün üreticimize Şehrimize yüksek miktarda bir ekonomik gelir kazandıracak bir sonuç ile Malatya'nın karşısına çıkarız diyorum."dedi.
"Kayısı Şehrin Geleceğidir"
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı bahçesinde düzenlenen hasat törenine katıldı. Kayısı toplayan çalışanlarla bir süre sohbet eden Özcan sonrasında açıklamalarda bulundu.